Hej, to mój pierwszy wątek na forum, witam wszystkich.
Mam ciekawy "nieciekawy" problem. Mniej więcej miesiąc temu mój iPhone SE 2020 przestał łapać połączenie z siecią. Widzi i łączy się z Wifi ale nie ma możliwości żeby połączyć się z siecią GSM - jakąkolwiek. Telefon nie upadł, nie był rozkręcany, nie zalał się, nie miał styczności ze zbyt wysoką lub niską temperaturą. Podczas jednej nocy na wakacjach zdecydowałem się go wyłączyć (nie miałem dostępu do zasilania) żeby zaoszczędzić baterię. Następnego ranka włączyłem i kaplica, telefon przestał działać.
Od tamtej pory próbowałem resetować ustawienia sieciowie, sprawdzać inne karty SIM (moja główna na innym iPhone działa, więc to nie ten problem). Gdy wkładam jakąkolwiek kartę, na początku pokazuje informację "Szukam" lub "searching" i zaraz potem jest "no service" lub brak sieci. Zerowałem telefon zupełnie, tak żeby jeszcze raz go zarejestrować, robiłem update systemu - wszystko to samo. Zaniosłem do iDream (telefon jest prawie nowy, kilka miesięcy na gwarancji) i po tygodniu otrzymałem telefon z informacją że technicy nie stwierdzili problemu. Nie stwierdzili problemu, ale telefon dalej nie działa. Odbierając telefon w oficjalnym wielce reklamowanym serwisie iDream panowie włożyli kilka różnych kart SIM i dalej był ten sam problem. To tyle z ich pomocy. Wykluczony został problem z baseband, wykluczone zostało wiele innych opcji (byłem dodatkowo na linii z 3 różnymi konsultantami apple... niewiele pomogli, zresztą większość ich propozycji i tak znalazłem sam w internecie).
Panowie z iDream poradzili mi "męczyć się z infolinią Apple" (bardzo pomocne) więc wymęczyłem odesłanie telefonu do Czech na testy. Nie zgadniecie, czesi też nie wykryli problemu.
W tym momencie jestem już lekko poirytowany - to tylko iPhone SE 2020 a nie PRO MAX za 3/4x więcej kasy, ale to nadal iPhone, nadal na gwarancji, a oficjalny pseudo-serwis z obu stron mnie zbywa.
Mieliście podobne sytuacje? Co w zasadzie jeszcze można zrobić? Dać dziecku jako zabawkę...?
Dzięki za ewentualne odpowiedzi, pozdrawiam serdecznie