Hej,
jak w tym jakże intuicyjnym, prostym, możliwym do obsługi nawet przez dziecko, systemie iOS, sprawdzić które zdjęcia z "Rolki aparatu" są brane z iCloud, a które są zapisane na telefonie?
Kontekst: zmieniłem telefon z 6S, na którym od dłuższego czasu brakowało miejsca jak na urządzeniu tak na iClid, na 12-tkę, jednak tym razem kupiłem większą pamięć.
Chcę ZUPEŁNIE ZREZYGNOWAĆ Z ICLOUD, jednak chcę zatrzymać wszystkie zdjęcia.
Dostałbym szałum, gdybym musiał pobierać i klikać pojedynczo ponad 2000 zdjęć i filmów, oczywiście partiami po 100, bo inaczej "system" nie puszcza - na szczęście znalazłem skrót klawiszowy, który na laptopie mogłem użyć i dość sprawnie pobrać całość.
Mam więc kopię zapasową, gdyby iPhone coś schrzanił.
Wyłączyłem miesiąc temu archiwizację iCloud i wówczas wyświetliła się opcja, na którą się zdecydowałem, żeby pobrało mi wszystkie zdjęcia na urządzenia. Minął miesiąc, dziś chcę wyłączyć backupy automatyczne iCloud, a tam mam komunikat z pytaniem czy na pewno wyłączyć, bo są niezapisane zdjęcia na urządzeniu. Oczywiście nie napisze ile, nie wskaże które - po prostu SĄ I TYLE.
Jak mam więc w normalny, logiczny sposób zachować zdjęcia w Rolce aparatu i wyłączyć ORAZ USUNĄĆ WSZYSTKIE ZDJĘCIA z iCloud?
Nie chcę korzystać z kopii zapasowej - to jest tylko awaryjna opcja. Przeniesienie tych zdjęć na iPhone z laptopa sprawi, że będzie konieczność (najprawdopodobniej) stworzyć nowy album i zdjęcia te nie będą widoczne w Rolce z aparatu, a to właśnie tam chcę te zdjęcia mieć!
Będę wdzięczny za info, te komunikaty są zupełnie niespójne. Obecnie wyłączyłem backup iCloud i za 30 dni zostaną usunięte wszystkie zdjęcia z iCloud właśnie. Bardzo chciałbym je mieć na urządzeniu.
Użytkownik ftpd edytował ten post 06 września 2021 - 21:32