Shure ec4, Shure se530, Shure e500PTH, Westone UM2
Napisano 04 marca 2008 - 19:14

Napisano 04 marca 2008 - 20:43
wpisujac w wyszukiwarke nazwa modelu sluchawek i szukaj postow uzytkownika. Z niewiadomych powodow moje posty nie trafily
do dzialu testy. Recenzowalem zarowno UM2 jak i E500/SE530 (to ten sam produkt), z EC4 nie mialem przyjemnosci... jednak
subiektywnie polecilbym E500/SE530, lub jesli nie chcesz wydawac az tyle w drugiej kolejnosci EC4. UM2 sa fajne, ale to dosc
wybredne sluchawki, nie zawsze z wszystkim graja dobrze... i ogolnie E500 sa moim skromnym zdaniem bardziej uniwersalne
i lepiej zbalansowane.
Jesli chodzi o Shure generalnie od jakiegos czasu zmienili polityke gwarancji i wymagaja dowodu zakupu w autoryzowanym punkcie...
wczesniej wystarczalo wyslac same sluchawki i gwarancja realizowana byla takze na podstawie daty produkcji sluchawek
---- Dodano 04-03-2008 o godzinie 20:47 ----
rec e500
E500 - forum.MP3Store.pl
rec um2
Wesone Um2 (revisited) - forum.MP3Store.pl
tu jeszcze shurowy brat um2, czyli model e5c obecnie scl5
Shure E5c (revisited) - forum.MP3Store.pl
Napisano 04 marca 2008 - 21:01
---- Dodano 04-03-2008 o godzinie 21:03 ----
Shure SE530 PTH - Słuchawki douszne z wewnętrznym mikrofonem : Shure - iApple.pl - Sklep komputerowy. Komputery Apple.Komputery online. iPody. Komputery sklep.Apple. Laptopy Apple. Odtwarzacze mp3. Mac. Torby Crumpler. Sluchawki Shure
w tym sklepie chciałbym je nabyć, autoryzowan czy nie?
Napisano 04 marca 2008 - 21:31
Co moge doradzic, moim skromnym zdaniem nie ma sensu kupowac wersji PTH czyli z tym urzadzeniem "Push to Hear", jest to kolejny klocek ktory trzeba nosic, pogarsza brzmienie i jest ogolnie jakis taki nieporeczny. I zawsze masz dwie stowy z kawalkiem w kieszeni.
Shure SE530 - Słuchawki douszne izolujące dźwięki zewnętrzne : Shure - iApple.pl - Sklep komputerowy. Komputery Apple.Komputery online. iPody. Komputery sklep.Apple. Laptopy Apple. Odtwarzacze mp3. Mac. Torby Crumpler. Sluchawki Shure
Co do gwarancji to w opisie nie ma ani slowa, wiec pytaj w sklepie.
- JędrekMac lubi to
Napisano 04 marca 2008 - 21:42

- JędrekMac lubi to
Napisano 04 marca 2008 - 22:02
hmm a czemu zmieniłeś na ACS T2? i gdzie znalesc audiologa?

BTW jaki sklep polecasz zeby nabyc se530?
---- Dodano 04-03-2008 o godzinie 22:04 ----
jaisek13, a ty masz se530 (e500)?
Napisano 04 marca 2008 - 22:21

Napisano 04 marca 2008 - 22:47
tak wiem czytalem, ale malo tam znlazlem akurat o se530, a co to znaczy customowe?
Po kolei. Sluchawki typu SE530 itp to tzw. uniwersalne IEM, dlaczego uniwersalne bo pasuja teoretycznie kazdemu. W komplecie masz roznego rodzaju tipsy, koncowki ktore wkladasz do ucha silikonowe w roznych rozmiarach, piankowe i tak dalej.
Natomiast sluchawki "custom" to najprosciej tlumaczac cos jak 'garnitur robiony' na wymiar. Cala aparatura grajaca zatopiona jest w silikonie/akrylu lub innym tego typu materiale, ktorego ksztalt odpowiada ksztaltowi Twojego ucha w srodku. Czyli idziesz do audiologa (najczesciej znajdziesz go tam gdzie robia/produkuja aparaty sluchowe), audiolog pobiera wyciski Twojego ucha (wprowadzaja Ci do ucha plastyczna mase, po czym jak stwardnieje wyciagaja), wyciski wedruja do producenta, ktory robi dla Ciebie sluchawki.
Zalety, doskonala izolacja, super komfort, dyskrecja, nic nie cisnie, nie uwiera, bdb jakosc dzwieku wsrod dokanalowych IEM. Wady: cena, zerowa mozliwosc pozbycia sie takich sluchawek, nikt inny ich nie zalozy oprocz Ciebie.
Tak to wyglada w uchu po zalozeniu:

Dlaczego je kupilem, glownie z ciekawosci, czy naprawde sa tak dobre jak sie o nich mowi. Moge smialo powiedziec, ze tak.
Natomiast jest to juz dosc droga zabawa... i majac na uwadze, ze nie da sie tego sprzedac itp. to raczej nie polecalbym
customow osobie, ktora nie sluchala innych sluchawek dokanalowych i nie ma jakiegos punktu odniesienia i rozeznania.
Ogolnie jesli nie wiesz co robisz to custom nie polecam

Chociaz jesli bardzo CI zalezy, to ze wzgledu na otwarcie przedstwicielstwa ACS w Polsce, jest na T2 promocja, mozna je
kupic w zasadzie w cenie E500. Normalna cena to okolice 500 funtow. Szczegoly tutaj:
(Sprzedam) T2 In-Ear-Monitors - forum.MP3Store.pl
a tu recka dokladna T2
ACS T2: A Thorough Review - Head-Fi: Covering Headphones, Earphones and Portable Audio
i lista muzykow, ktorzy ich uzywaja
Hearing Protection and Communications systems for Musicians
:-)
---- Dodano 04-03-2008 o godzinie 22:59 ----
Natomiast co do Shure ja swoje kupowalem na ebay, ale teraz ze wzgledu na zmiane polityki gwarancyjnej juz bym tam nie kupil. Jak Ci padna zostajesz na lodzie.
Aaaa i model E500 i SE530 to dokladnie to samo. Nazewnictwo zwiazane bylo ze zmiana
nazewnictwa calej linii dokanalowek Shure. Najpierw byly E2/ E3/ E4 i E5 i pozniej doszlo E500 jako flagowy model, a pozniej postanowili odswiezyc game modeli i wprowadzili
SE 210, 310, 420 jako nowe modele konsumenckie, a stare modele E2/3/4/5 sprzedaja jako SCL3/4/5. W obu gamach E500 i SE530 to te same sluchawki fizycznie.
A nowe nazewnictwo w linii konsumenckiej polega na tym, ze druga cyfra informuje
o ilosci przetwornikow uzytych w sluchawce. SE420 - 2 przetworniki, SE530 - trzy.
Czy kupisz E500 czy SE530 roznica tylko w nazwie, zawartosc opakowania itp itd
wszystko jest to samo. Wiem, bo kupilem E500 w pre-order, a kilka miesiecy pozniej
kupowalem komus SE530.
Napisano 05 marca 2008 - 09:24
Na tej stronce, co podałeś, on sprzedaje nowe słuchawki? Czy jakieś używki po przeróbkach?
BTW są jeszcze jakieś inne dobre słuchawki, robione na zamówienie, z wycisków ucha?
Bo wiesz, tak sobie myśle, lepiej wydać raz a dobrze, a nie że najpir kupie se530 a w pól roku później już one mi nie wytarczą
---- Dodano 05-03-2008 o godzinie 09:26 ----
Wie ktoś gdzie mógłbym odsłuchać słuchawek se530?
Nie chcę w ciemno kupować słuchawek za 1200zł.
Poszukaj ludzie na forach, którzy je mają, i spróbuj sie z którymś po prostu umówić. Albo załóż temat "ZAleży mi na odsłuchu se 530, czy ktoś bedzię tak uprzejmy? Jestem stąd a stąd.
Napisano 05 marca 2008 - 09:47
kurcze, powiem szczerze, że cholernie mi się podobały te Acs t2, tzn, nie wygląd, ale jakość dźwięku, skoro tyle zespołów je ma. Ile zapłaciłeś za swoje, razem z wizytą u audiologa?
Na tej stronce, co podałeś, on sprzedaje nowe słuchawki? Czy jakieś używki po przeróbkach?
BTW są jeszcze jakieś inne dobre słuchawki, robione na zamówienie, z wycisków ucha?
Ten czlowiek ktory tam sie oglasza, to osoba ktora pracowala i szkolila sie bezposrednio w ACS UK i teraz wrocila do Polski i otworzyla ich polskie przedstawicielstwo. Jesli chodzi
o jakosc sluchawek mam do niej pelne zaufanie, bo wiem, ze moj egzemplarz (zamawiany jeszcze bezposrednio w UK) byl przez nia wykonywany

Tak sluchawki sa nowe, a cena wynika stad, ze firma chce po prostu zaistniec na rynku... ktory i tak jest dosc niewielk, bo glownie ograniczony do muzykow, inzynierow dzwieku etc.. Na sluchawki masz 2 lata gwarancji, a dodatkowo na customy masz ponadto 30-dniowa gwarancje zwiazana z tym czy pasuja (w uchu). Jesli cos byloby nie tak (cisna, uwieraja etc) to odsylasz i firma poprawia za free do skutku.
Ja za swoje zaplacilem lacznie cos okolo 420 funtow (zamawialem latem zeszlego roku jeszcze bezposrednio z UK). Nominalna cena byla 499, ale ze wysylali do innego kraju EU to odliczyli mi VAT brytyjski. Za audiologa nie zaplacilem nic, tak byl zaskoczony, ze przychodze w innym celu niz aparat sluchowy, wiec troche sobie pogadalismy po prostu i na koniec powiedzial, ze nie ma sprawy i nie chcial pieniedzy. Normalnie to koszt w okolicach 20/30 zl.
Ta oferta jest o tyle ciekawa, ze jesli sie skonczy to takich sluchawek w takiej cenie juz raczej nie dostaniesz. Normalna cene T2 znasz, w innych firmach np. Ultimate Ears koszt customow (sa rozne modele UE10, UE11) to okolice od 1000$ w gore. A tutaj masz sluchawki z najwyzszej polki za cene E500... tyle tylko
ze jak juz kupisz to jestes z nimi pozeniony i jakby cos to ich nie jestes w stanie sprzedac itd. No i na poczatku sa troche bardziej upierdliwe w obsludze... trzeba nauczyc sie je zakladac itd

Napisano 05 marca 2008 - 16:06
a co powiesz o tych Triple.fi 10 Pro Description - Products - Ultimate Ears Earphones Headphones Personal Monitors
Napisano 05 marca 2008 - 16:44
wielkie dzięki za odp, a o co chodzi z tym zakładaniem? wypadają z ucha? i czy jest jakiś sposob zeby przed zakupem ich posłuhać?
a co powiesz o tych Triple.fi 10 Pro Description - Products - Ultimate Ears Earphones Headphones Personal Monitors
Z tym zakladniem to nic wielkiego, po prostu troche inne technika wkladania, bo sluchawki
nie wciska sie do ucha, jak np. zwykle stopery, tylko "wkreca" takim ruchem z lekkim obrotem. Ucho w srodku to nie prosta rura, ale taki troche zakrzywiony kanal.
Ogolnie nic wielkiego, trzeba wyczuc technike... pierwsze kilka kilkanascie zalozen wymaga trche czasu i skupienia, pozniej robisz z zamknietymi oczyma w kilka sekund.
Triple.fi nie slyszalem, ale brzmieniowo zbieraja nieco gorsze recenzje od E500, a jesli
chodzi o ergonomie to zdecydowanie polka nizej, duze, odstaja od uszu etc. Ja bym jednak kupil E500. Mialem mlodszego brata Tripe.fi 10 czyli super.fi 5 i brzmieniowo byly ok, ale wlasnie ergonomia jak na sluchawki douszne fatalna. W E500 mozna w zasadzie polozyc sie na poduszke na bok majac zalozone sluchawki i zasnac.
Nie napisalem jeszcze o jednym, do E500 mozna takze, obok uniwersalnych silikonowych czy piankowych koncowek (tipsow), zamowic nakladki custom robione na wycisk Twojego ucha. Odpada Ci wowczas problem komfortu, higieny (wkladki custom mozna umyc etc)
no i masz najlepsza mozliwa izolacje jaka sie da. No i jak sluchawki Ci sie znudza, to mozesz je sprzedac i bedziesz w plecy tylko o tej koncowki. Jak to wyglada na zdjeciahc mozesz zobaczyc tu:
Westone Um56 - Wkladki Custom - forum.MP3Store.pl
Napisano 05 marca 2008 - 19:39
tak wiem czytalem, ale malo tam znlazlem akurat o se530, a co to znaczy customowe?
---- Dodano 04-03-2008 o godzinie 22:04 ----
jaisek13, a ty masz se530 (e500)?
Gdybym nie mial , nie umialbym Ci odpowiedziec

ja moge tylko dodac , ze ja swoje nabylem przez ebay.uk
Napisano 06 marca 2008 - 19:09
Napisano 06 marca 2008 - 20:41
kichu a myslisz ze warto wydac te 1300zł na shury czy lepiej jakies tansze o 500zł kupic?
Wiesz to jest tak. Jak kupisz cos z niszych modeli to bedziesz zadowolony, powiem nawet bardzo. Ale z kolei gdybys mial przez dluzszy czas E500 i sie do nich przyzwyczail to nizsze
modele juz zbytnio Ci sie podobac nie beda

Ogolnie moim zdaniem warto, to faktycznie najlepsze co mozna w tej chwili z uniwersalnych
dokanalowek kupic.
Tylko majac takie sluchawki warto inwestowac w muzyke dobrej jakosci, wysoki bitrate ripowany bezposrednio z audio cd, albo lossless.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych