Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac (21.5-inch, Mid 2010) 10.13.6, HSierra - Uruchamianie na raty

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jarek Bednarz

Jarek Bednarz
  • 2 postów

Napisano 22 sierpnia 2021 - 07:13

Witajcie dobrzy ludzie :)

Sprzęt u mnie od samego zakupu. Od jakiegoś czasu (przypuszczam, że ponad rok..) zaczął pojawiać się problem podczas włączania komputera. Niezależnie czy przy wybudzaniu, czy przy starcie na nowo. Pierwsze kliknięcie na tylny klawisz - widać pasek postępu i zwiecha. Drugie uruchomienie - przechodzi pasek, ale po pojawieniu się pierwszego ekranu - mozajka na ekranie, zwiecha. Kolejne uruchomienie - przechodzi przez to co poprzednio, pokazuje się pulpit i ikony - zwiecha. Kolejne - przechodzi przez wszystkie poprzednie, uruchamiają się aplikacje działające w tle, próbuję uruchomić np. przeglądarkę - zwiecha. I tak potrzeba czasami 7-8 restartów, by komputer się niejako nagrzał. Gdy wszystko już się wreszcie odpali - można pracować na komputerze przez wiele godzin i chodzi bez zająknięcia. Dodam, że kilka miesięcy temu wymieniłem fabryczny HDD na SSD. Bez poprawy, jedynie to, że restety odbywają się duuużo szybciej. Próbowałem zamieniać miejscami moduły pamięci (2x 2GB) a także uruchamiać na pojedynczych kościach. Bez rezultatu. Czy ten staruszek nadaje się już wyłącznie na dawcę narządów? 

Będę wdzięczny za każdy trop.

Pozdrowił

JB

#2 BlueBook

BlueBook
  • 401 postów

Napisano 22 sierpnia 2021 - 09:40

Poszukaj w necie AppleHardwareTest, wersję dedykowaną dla Twojego modelu, wykonaj test, może coś wyrzuci. Objawy mogą dotyczyć taśmy dysku.

MacPro3,1-2 x Q.Core 2.8GHz/RAM-32GB/SSD480GB/R9-380-2GB/El Capitan---MBP-MID2009-2.66GHz/RAM-8GB/SSD240GB-El Capitan/128GB-Windows10/9400M+9600M GT

iPhone 11 128GB

#3 Jarek Bednarz

Jarek Bednarz
  • 2 postów

Napisano 22 sierpnia 2021 - 19:39

Dziki za radę, z tego co wyczytałem - opcję testu uzyskuje się w momencie startu komputera trzymając klawisz D. Wywala mi błąd "error code 3403D". Z tego co znalazłem - problem połączenia internetowego. Komputer podpięty jest pod domową sieć Wi-Fi... Próbować po kablu LAN?... 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych