Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMessage, zdjęcie obrazek JPG, nie wczytuje się

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 AOne

AOne
  • 14 postów

Napisano 06 sierpnia 2021 - 11:00

Hej,

na urządzeniach iPhone 6S i iPhone 7 kiedy ktoś wysyła nam zdjęcia z nowszych modeli (np. iPhone 12 mini) to zdjęcie to się nie wczytuje.

Nie ma to związku z słabym internetem. 

Do tej pory nam to nie przeszkadzało, ale właśnie część rodziny przerzuca się na 12, część chce zostać (jak ja) przy 6S i drażni mnie brak tak podstawowej funkcjonalności (dobrze, że na Macu mogę to otrzymać). 

Nie biorę pod uwagi aktualizacji softu do nowszych wersji - nie dam się nabrać na tę hucpę drugi raz i nie pozwolę sobie na sztuczne spowolnienie telefonu. 

Przesyłam zrzut ekranu z telefonu - podgląd zdjęcia jest widoczny na miniaturce (choć nie w całości oczywiście, ponieważ jest mocno przybliżone), a po kliknięciu jest to co na drugim zrzucie.

Ktoś miał podobny problem i go rozwiązał?

Pozdrawiam 

Załączone pliki

Użytkownik AOne edytował ten post 06 sierpnia 2021 - 11:01

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6 906 postów
Napisano 06 sierpnia 2021 - 12:53

A jakaż to wersja oprogramowania jest na tym iPhonie 6s?

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 AOne

AOne
  • 14 postów

Napisano 08 sierpnia 2021 - 15:54

Na moim 6S 11.2.6 (nie działa).

Na drugim iPhone 6S na pewno jest też inna wersja, ale nie mam go przy sobie, więc nie wiem.

Co ciekawe, na iPhone 5S, na którym również nie wiem jaki jest iOS, ale na pewno nie najnowszy (13), zdjęcie wyświetlają się poprawnie.

Jak to konieczne to sprawdzę, no ale szukam rozwiązania problemu, a nie pogadanki o wersjach systemu. 

Miło byłoby, gdyby to rozwiązanie było nieszkodliwe dla użytkownika (czyt. nie wgranie najnowszego softu z bajerami, których nikt nie używa + spowalnia telefon) , ani koniecznością zakupu nowego telefonu. Wierzyłem, że Apple trochę zluzuje po aferkach z spowalnianiem, wymuszaniem aktualizacji itd., ale widać nawinie. 

#4 winmaciek

winmaciek
  • 6 906 postów
Napisano 08 sierpnia 2021 - 18:36

1. Nieaktualizowanie telefonu to, delikatnie mówiąc, niezbyt dobra strategia. 

2. Co było próbowane? Ubicie aplikacji, restart telefonu, coś jeszcze?

3. W jakim formacie są zdjęcia z iPhone'a 12?

#5 AOne

AOne
  • 14 postów

Napisano 09 sierpnia 2021 - 10:40

1. Rozumiem, jednak muszę zbierać pieniążki na Nowy Ład i nie chcę teraz wydawać pieniędzy na nowy telefon. A chcę też, żeby dało się go używać. 

2. A można coś jeszcze próbować? :) To nie Mac, ani tym bardziej Windows, więc po ubiciu appki i restarcie nie mam innych pomysłów.

3. Nie wiem jak to sprawdzić na iP12, ale jak wysyłam zdjęcia mailem, to przychodzi w formacie .jpg, natomiast jeżeli jest po drodze konwertowane (np. robi to telefon przy dodawaniu zdjęcia do maila) to nie jestem tego świadomy.

4. iPhone 5S, na którym iMessage działa, ma wersję iOS 10.2.3

Coś musieli zepsuć. Różnica między 5S a 6S w iMessage jest taka, że w 5S miniaturka zdjęcia jest "cała", a w 6S mocno przybliżona.

#6 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 067 postów
Napisano 09 sierpnia 2021 - 11:13

Bez aktualizacji do nowego iOS raczej nikt nie będzie w stanie Ci pomóc. Mało kto trzyma na swoim urządzeniu system nieaktualizowany od 4 lat. I to tylko ze względu na jakieś swoje uprzedzenia. Nie chcesz, to nie aktualizuj, ale musisz liczyć się z tym, że coraz mniej rzeczy będzie działać poprawnie.

#7 winmaciek

winmaciek
  • 6 906 postów
Napisano 09 sierpnia 2021 - 12:46

Tym bardziej, że jednym z kroków wykonywanych, gdy coś nie działa jest ponowna instalacja systemu, która wymusza pobranie (prawie) najnowszej wersji systemu.

#8 Geble

Geble

• 1 183 postów

Napisano 09 sierpnia 2021 - 15:59

Nie ma się co bać aktualizacji 6s do 14.7.1.
Mam jako służbowy i wiadomo, że nie jest to rakieta jak nowsze modele na tym samym systemie, ale nie trzeba się bać, że będzie jak chociażby w przypadku iPada Air 2 gdy przechodziło się z 10 na 11 i wyżej i okazywało się, że tablet z szybkiego stał się ociężały.

BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ ||  ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare  ||  ELECTROLUX ESF74661RX  || Rubin 714p  ||  Paseratti 1.9 TDI

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych