Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 8 - jak zgrać na komputer zdjęcia i filmy w pełnej rozdzielczości

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 rainlow

rainlow
  • 15 postów

Napisano 04 sierpnia 2021 - 11:19

Witajcie,

Mam problem dotyczący zgrania dużej ilości filmów i zdjęć z pamięci iPhona na dysk komputera. Zrobiłem zdjęcia wakacyjne tylko telefonem bo okazało się, że jakość jest taka sama lub lepsza.
Po powrocie do domu euforia mi przeszła po kilku próbach kopiowania plików i komunikatach o "błędach".

Zgrywanie zdjęć a szczególnie filmów z icloud mija się z celem, bo jakość tych materiałów jest krótko mówiąc "do du..y", film z 4K 60kl/s po pobraniu ma rozdzielczość 720p. Klikanie opcji pod małą strzałeczką pobierania plików z icloud-a nic nie zmienia. W telefonie mam 23GB plików, z icloud zawsze pobiera się około 2,3GB plików.

Zgrywanie zdjęć prosto z telefonu przerywa mi się po kilkudziesięciu zdjęciach albo zawsze na większym filmie. Film "cięższy" niż 2GB nawet nie chce ruszyć..

Pomocy, jak łatwo przegrać zdjęcia abym miesiąc nie zgrywał po kilka zdjęć...

#2 cesiu111

cesiu111
  • 742 postów
  • SkądRz

Napisano 04 sierpnia 2021 - 11:29

Zmień ustawienia dla:

Ustawienia -> Zdjęcia -> Przenieś na maca lub pc

Z 'automatyczne' na  'pozostaw oryginały'

Po tej zmianie kopiowanie na PC nie będzie przerywane.

Użytkownik cesiu111 edytował ten post 04 sierpnia 2021 - 11:30

#3 rainlow

rainlow
  • 15 postów

Napisano 04 sierpnia 2021 - 11:42

Dzięki, wydaje się, że kopiowanie będzie teraz szło..

Jednak powstał inny problem, najpierw zaznaczyłem opcję pozostaw oryginały na telefonie zamiast optymalizuj i dopiero wtedy odnalazłem wspomnianą opcję przenieś na maca lub pc.
Zmniejszyła się "waga" zdjęć i filmów, każde zdjęcie ma teraz około 1-1,4MB, filmy wydają się też o połowę "chudsze".

Co muszę odkliknąć?

#4 cesiu111

cesiu111
  • 742 postów
  • SkądRz

Napisano 04 sierpnia 2021 - 12:15

Różnica w wadze jest przez format plików. Np. dla zdjęć jest to HEIC zamiast JP(E)G.

Za https://heic.imobie....ic-and-jpg.htm:

"HEIC vs JPG: File Size
The file size of the HEIC format is smaller than JPG.
The images capture and saved with HEIC file format take less storage space as compared to the JPG file format.
In fact, HEIC file size is half the size of JPEG file and that’s why HEIC is better than JPEG when it comes to filing size."

"HEIC vs JPG: Quality
Another major difference is that the HEIC file has better image quality as compared to the JPG file as the new file format can preserve details of the image."

Więc jeżeli chcesz 'jotpegi', to wrzuć w jakiś konwerter, a jeżeli może być HEIC, to zostaw jak jest.
Nie wiem jak jest z filmami, nie interesowałem się.

Edit:
Ustawienia -> aparat -> formaty. Sprawdź jakie masz ustawienia i dostosuj wg potrzeb.

Użytkownik cesiu111 edytował ten post 04 sierpnia 2021 - 12:56

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych