Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro 2011 a1286 nie widzi kamery i wifi

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 Suszki

Suszki
  • 4 posts

Posted 30 July 2021 - 13:01

Witam

Kupiłem macbook'a pro a1286 z połowy 2011 roku ( wersja z i7) pomijając, że musiałem wyłączać na stałe dedykowaną karte graficzną, mam problem z wifi jak i kamerką. Sprzęt w systemie pokazuje brak karty sieciowej i brak kamery isight - zauważyłem na płycie głównej, że jeden kabel jest urwany, ale nie wiem czy to jest przyczyną - nie potrafię znaleźć tego kabelka w internecie. Karta sieciowa była wymieniana wraz z taśmą wifi z myślą, że to to może być przyczyną, niestety bez skutku. 

w załączniku zdjęcie wejścia o które mi chodzi.  ( chodzi o to białe wejście między taśmą karty wifi a wentylatorem.

Pozdrawiam Serdecznie!

Attached Files

#2 BlueBook

BlueBook
  • 401 posts

Posted 31 July 2021 - 10:48

https://www.ifixit.c...Pro_15"_Unibody   nie wiem czy masz wersje Early cz Late 2011, dopasuj.

MacPro3,1-2 x Q.Core 2.8GHz/RAM-32GB/SSD480GB/R9-380-2GB/El Capitan---MBP-MID2009-2.66GHz/RAM-8GB/SSD240GB-El Capitan/128GB-Windows10/9400M+9600M GT

iPhone 11 128GB

#3 SERWIS.ME

SERWIS.ME
  • 1006 posts

Posted 03 August 2021 - 06:12

Ta mała srebrna wtyczka obok wentylatora to jest właśnie przewód od kamery i czujnika oświetlenia, który jest w klapie. Jeśli to jest uszkodzone to kamera oczywiście działać nie będzie. Na działanie karty sieciowej również może to mieć wpływ jeśli robi jakieś zwarcie w zasilaniu lub linii USB.

1CORE - Autoryzowany serwis Apple. Naprawy gwarancyjne i pogwarancyjne.

Jana Zamoyskiego 81, 30-519 Kraków 
www.1core.pl Tel: 12 311 08 11

#4 Suszki

Suszki
  • 4 posts

Posted 03 August 2021 - 19:50

jest to late 2011

Może tutaj odpowiadać uszkodzenie na płycie związane z usb, ale nie musi - wszystkie sloty działają poprawnie. 

Sprawa o tyle ciężka, że nie wiem od czego tak na prawdę mam zacząć by dojść co może być przyczyną - jutro będę rozbierał sprzęt na czynniki pierwsze z racji, że przy zakupie zauważyłem iż ten czarny plastik pod obudową matrycy jest dziwnie wykrzywiony a wiem, że tam są kable między innymi od anten jak i od kamery. 

zasilanie również jest sprawne - nie zauważyłem żadnych dziwnych oznak ( przepraszam za spamik - nie widze tu opcji edytuj  ><) 

#5 Suszki

Suszki
  • 4 posts

Posted 26 August 2021 - 21:32

Witam po dłuższej przerwie!

Dzisiaj wymieniłem już antenę wraz z kabelkiem od kamery niestety bez efektu :( w raporcie systemu jest oprogramowanie do wifi, ale w opcjach go nigdzie nie ma. Kamerki w raporcie nie ma wcale. Jakieś pomysły? Mi już ręce opadają do tego sprzętu.
Pozdrawiam serdecznie

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users