Apple w macOS miało od wielu lat problem z językiem polskim, a przy próbach poprawiania, jak widać, dołożyli nowe dziwactwa. Tutaj jakiś algorytm uparcie nie uznaje, że obie formy ("umówię" i "umowie") są poprawne, i trzyma się jednej, o którą w tym wypadku Ci nie chodzi. Przy okazji szybkiego sprawdzenia Twojego problemu wypatrzyłem dwa kolejne bugi: dodanie tego wyrazu do wyjątków (Preferencje Pages, karta 'Automatyczna korekta', przycisk 'Ignorowane wyrazy…') nie powoduje absolutnie żadnej zmiany, nadal go głupio poprawia; podobnie jak zupełne wyłączenie zastępowania symboli i tekstu w tej samej karcie preferencji, na dole, nie zmienia całkowicie nic – Pages nadal podlega zastępowaniu globalnemu, systemowemu. W innych aplikacjach wyłączenie rzeczywiście wyłącza…
Wyjść, a raczej obejść masz kilka, wszystkie połowiczne i niedoskonałe, niestety:
– robienie tak, jak doradził winmaciek powyżej: strzałka w lewo, w dół i enter/return albo też klawisz escape tuż po napisaniu ostatniej litery słowa, jeszcze przed wstawieniem jakiegokolwiek innego znaku – wówczas również zamyka się tę niepożądaną sugestię; i może się nauczy;
– zupełne wyłączenie we wspomnianej przeze mnie powyżej karcie preferencji Pages automatycznego poprawiania pisowni (to akurat wydaje się działać). Co tracisz wtedy? Ano automatyczne poprawianie właśnie. Podkreślać na czerwono nadal będzie i po napisaniu całości tekstu będziesz mógł sobie uruchomić sprawdzanie spod menu Edycja -> Pisownia i gramatyka, ale zawsze to mniej wygodne;
– małe "oszukanie" całego tego schrzanionego mechanizmu zastąpień: wejdź do Preferencji systemowych, w miejsce, które pokazałeś na zrzucie ekranu w poście #4, następnie dodaj sobie do zastępowania tekstu np. "um" w pierwszej kolumnie, a w drugiej, oczywiście, "umowie", i od tej pory pisz "um"; odpadnie Ci za każdym razem klikanie czterech liter słowa, którego, jak sam wspomniałeś, często używasz :-)
Wiem, że mało eleganckie i nieprofesjonalne to ostatnie, ale chyba będzie najkorzystniejsze jak na tę chwilę.
Zupełnie osobno polecam zaraportowanie zjawiska na https://www.apple.com/feedback/. A niech wiedzą, że Polacy nie gęsim, tylko swoim piszą językiem, he, he…