Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

System się nie uruchamia - Macbook Pro Mid 2012

• Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 satyr88

satyr88
  • 4 posts

Posted 04 March 2021 - 18:22

Komputer:  Macbook pro mid 2012, OS Catalina, procesor Intel i5

Od wczoraj nie mogę uruchomić systemu - logo apple i pasek postępu ładowania się pojawia, ale po całkowitym załadowaniu zatrzymuje się i nie przechodzi do okna logowania do pulpitu.

Po kilku próbach bez skutku spróbowałem uruchomić tryb awaryjny za pomocą command+ R. Włączyłem narzędzie dyskowe by sprawdzić błędy na dysku - zaznaczyłem macintosh HD i uruchomiłem "pierwsza pomoc" pojawiło mi się tylko okienko "wolumin został odłączony " i klepsydra przy kursorze. Czekałem z 30 minut bez skutku i zresetowałem komputer.

Po dłuższym czasie w końcu udało się go uruchomić. System chodził wolno, ale działał gdy nagle po 15 minutach pojawił mi się komunikat "system napotkał problem i zostanie ponownie uruchomiony" od tamtego czasu znów nie mogę go uruchomić.

W tej chwili nie działa mi nawet tryb awaryjny command+R. Jaka może być tego przyczyna?

W jaki sposób mogę przeinstalować system jeśli nie mogę wejść do trybu awaryjnego z pomocą command+R? Nie mam dostępu do innego komputera z systemem mac.

W jaki sposób mogę zgrać dane z dysku mac do komputera pc? Adapter by podłączyć go jako dysk zewnętrzny posiadam - ale czy na systemie windows go wykryje? Czy może potrzebne jest jakieś oprogramowanie?

Z góry dziękuję!

#2 SERWIS.ME

SERWIS.ME
  • 1006 posts

Posted 05 March 2021 - 09:54

Sądząc po roczniku i procesorze i5 to mowa jest o trzynastce A1278. W tym modelu to na 99% uszkodzoną masz taśmę od dysku. 1% to uszkodzony dysk.

Wymontuj dysk i podłącz przez adapter pod USB, jeśli system wystartuje normalnie to taśma dysku jest do wymiany.

1CORE - Autoryzowany serwis Apple. Naprawy gwarancyjne i pogwarancyjne.

Jana Zamoyskiego 81, 30-519 Kraków 
www.1core.pl Tel: 12 311 08 11

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users