Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Compiz lub Beryl a mac os X

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Obecny

Obecny
  • 489 postów
  • SkądTralee, Co.Kerry, Ireland

Napisano 02 marca 2008 - 23:41

Czy jest jakas szansa ze ktoras z w/w "aplikacji" zostanie kiedys stworzona w wersji dla maczka ? moze macie namiary na jakies podobne produkcje albo proby przeniesienia w/w pozdrawiam.

#2 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 04 marca 2008 - 03:18

expose?

#3 Obecny

Obecny
  • 489 postów

Napisano 04 marca 2008 - 11:06

imrik a uzywales kiedys compiz lub beryl ? bo jakos nie wydaje mi sie bysmy gadali o tym samym :)

#4 dusker

dusker
  • 383 postów
  • SkądAmsterdam

Napisano 04 marca 2008 - 11:07

jak dla mnie beryl jest troche przesadzony i expose moim zdaniem to esencja uzytecznosci, reszta w berylu to po prostu gadzety ktorych i tak sie nie uzywa

#5 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 marca 2008 - 11:47

a o co ci dokładnie chodzi? o glutowate okienka? :D czy o jakąś inną funkcjonalność?

#6 Obecny

Obecny
  • 489 postów

Napisano 04 marca 2008 - 13:41

bardziej o bajer, efekty wizualne :) mozesz to nazywac glitowate okienka, ale rowniez cube i wiele innych efektow

#7 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 marca 2008 - 13:48

nie no mi się podobają glutowate okienka :D cube IMO niepotrzebny - spaces daje radę

#8 uwak

uwak
  • 778 postów

Napisano 04 marca 2008 - 13:58

spaces nie dorasta do piet compizowi..... - nie bedzie - inna jest metoda cala wyswietlania = Xserver + xg;/aiglx itd - zapomnij wsadz plyte z linuchem ....

#9 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 marca 2008 - 15:04

:roll: samo cube to nie compiz, prawda? więc mówienie "specaes nie dorasta do pięt" jest głupotą, bo porównanie jest bez sensu IMO spaces są lepszym rozwiązaniem w zarządzaniu pulpitami niż kostka chociaż było coś podobnego do spaces też i to było IMO wygodniejsze niż cube

#10 Obecny

Obecny
  • 489 postów

Napisano 04 marca 2008 - 15:25

Mam i spaces na leo i cube na ubuntu i jakos to cube przyjazniejsze i ladniejsze jak juz tak mowimy co lepsze oczywiscie moim zdaniem

#11 dorian

dorian
  • 311 postów
  • SkądLublin

Napisano 04 marca 2008 - 22:37

O gustach się nie dyskutuje. Ja w Compizie na Ubuntu używam Expo + Desktop Wall ustawione jak Spaces. IMHO takie rozwiązanie a la Spaces jest wygodniejsze i bardziej przejrzyste. Cube jest bardziej wybajerzony (pomijam tu infantylne pomysły twórców Compiza z rybkami pływającymi w Cubie), ale w moim odczuciu wprowadzał za dużo chaosu, nie dawał możliwości szybkiego podglądu wszystkich pulpitów jak Spaces, trzeba było kręcic w kółko kostką, co po jakimś czasie zaczęło mnie irytować, a dodam, że dość długo używałem Cube'a. Ale, jak napisałem wyżej jest to kwestia gustu, dla innych być może Cube jest wygodniejszy lub bardziej sexy ;-). Co do samego Compiza/Beryla. Kiedyś byłem tym zachwycony, instalowałem kolejne wersje, bawiłem się nowymi pluginami. Po jakimś czasie znudziło mnie to. Jeśli używa się dużej ilości pluginów to zarządzanie Compizem staje się celem samym w sobie, ale chyba nie temu służy komputer, przynajmniej dla mnie. Na dzień dzisiejszy używam wspomnianego wyżej rozwiązania a la spaces, scale - odpowiednik expose, pokaż pulpit i... chyba byłoby na tyle z kilkudziesieciu (jeśli nie więcej) pluginów Compiza. Niemniej uważam, że Compiz jest świetnym managerem okien, dzięku czemu Linux zyskał zarówno na funkcjonalności jak i stał się bardziej eye candy :-).

#12 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 marca 2008 - 23:02

ja tam kiedyś odpaliłem swojego starego PC'ta tylko po to, żeby bawić się Compiz Fusion :) glutowate okienka są dla mnie strasznie naturalne ;] kiedy wracałem do OS X'a to aż żałowałem że moje okienka są takie sztywne ;)

#13 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 05 marca 2008 - 02:51

używałem i compiza i beryla. Końcem końców w oby dwóch używałem tego co w exposee jest od dawna. Nie mówiąc już absolutnie nic nad czasem jaki poświęcić musi człowiek nad konfiguracją tych wynalazków. Żelkowe okna, cube itp ssają z połykiem. innymi słowy: Exposee > Beryl i compiz.

#14 Matiek

Matiek
  • 185 postów

Napisano 05 marca 2008 - 11:08

Sciagnij VirtueDesktops, masz do dyspozycji 3 pulpity, ustawiasz efekt Cube i sie obraca jak na Ubuntu z berylem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych