Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Problem z Dockiem

• Please log in to reply
42 replies to this topic

#26 imrik

imrik
  • 3471 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 05 March 2008 - 23:34

co do znalezenia pliczków.. spotlight w leo jest trudny do poskromienia. Wejdź najpierw w katalog biblioteki znajdujący się w katalogu domowym. Następnie wykonaj zapytanie w oknie Findera. Oczywiście nic nie znajdzie, ale w takiej szarej belce u góry kanwy okna będzie coś w stylu: "szukaj w: Biblioteki". Spotlight magicznie nagle znajdzie pliczek. Powinien się znajdować w: Macintosh HD/Users/TY/Biblioteki/Preferences/ Nie musisz spuszczać wody w koszu po jego usunięciu. Możesz go przenieść na przyklad na biurko, po czym zrestartować maszynę / przelogować się / zrestartować proces za pomocą Monitora Aktywności. @admkryn Jesteś w stanie przypomnieć sobie w jakich okolicznościach Ci się to przytrafiło?

#27 admkryn

admkryn
  • 2997 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 06 March 2008 - 07:48

Tuż po starcie systemu.

#28 Ślepiec

Ślepiec
  • 31 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 March 2008 - 08:54

uuuu

no to u Ciebie jest wiekszy hardcore niz u mnie:)

IMRIK jeszcze raz zapytam zeby sie upewnic. ten pliczek com.......plist (znalazlem) wypieprzyc czy na biureczko? w sensie czy nic sie nie stanie jak go wywale? Z drugiej strony to zrobie to dopiero jak sie doczek znow spartaczy bo narazie nic sie nie dzialo.

---- Dodano 06-03-2008 o godzinie 09:03 ----

Dzisiaj miałem identycznie to samo, tylko że dock był jakby lustrzany. Stosy działały.

no tutaj u mnie tez sie robi lustrzany. a wlasciwie to jest lustrem bo chyba nic nie przeswituje

#29 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 06 March 2008 - 10:13

.plist daj do kosza i niech tam siedzi póki się nie okaże coś po restarcie.

#30 Ślepiec

Ślepiec
  • 31 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 March 2008 - 10:28

tylko ze w sumie co ma sie okazac? zapewne dock bedzie normalny bo zawsze po restarcie jest normalny. i rozumiem ze stworzy sie nowy plik automatycznie

#31 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 07 March 2008 - 08:54

I jak, dock działa ?

#32 Ślepiec

Ślepiec
  • 31 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 March 2008 - 08:58

tak jak pisalem dock dziala caly czas. odkad rozpoczalem ten temat nie zwalil sie ani razu. odpowiedz prosze na pytanie.

#33 imrik

imrik
  • 3471 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 08 March 2008 - 07:01

tak pliczek utworzy się automatycznie. Po wywaleniu plików preferencji (pierwszy to ustawienia takie jak wielkość, efekt, usadowienie itp, a drugi odpowiada za to co się w nim znajduje o ile dobrze kojarzę) i zrestartowaniu docka powinny się odtworzyć ze standardowymi wartościami. Jeśli chcesz się ich pozbywać - zrób to. Jeśli nie, możesz później odłożyć na miejsce. Cały myk polega na tym, żeby wypróbować usunąć z katalogu preferencji te pliki konfiguracyjne i zrestartować tylko proces docka. Być może pomoże, ale nie wiem. Ja jak mantra bym powtarzał nadal - combo updejt. Jeden nie pomógł to może znów go zrobić? Raz miałem sytuacje, jesio na Tigerze, że musiałem 2x combo updeate instalować bo coś było nie tak (błąd przywilejów o ile pamiętam, który nie dawał się rozwiązać za pomocą Disk Utility) Ostatnie 2 dni szukam sobie w międzyczasie takzwanym o tym dziwnym zachowaniu docka i znalazłem wzmianki zwalające winę za taki stan rzeczy nie na Dock, ale na obsługę Core Image i Core Animation przez kartę graficzną w najtańszym iMac Alu 20"

#34 Picas

Picas
  • 47 posts

Posted 27 March 2008 - 15:17

U mnie najczęściej dock się psuje po wyjściu z opcji fullscreen. Czy to z VLC czy QT, obojętnie, ale musi to być odtwarzacz wideo.

#35 Ślepiec

Ślepiec
  • 31 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 March 2008 - 15:24

ja uzywam mPlayera i ostatnio czesto z niego korzystam a dock jednak ma sie dobrze:) moze warto zmienic odtwarzacz.

#36 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 27 March 2008 - 18:00

A może to kwestia karty graficznej. MacBook jednak ma kiepską grafikę, może po prostu nie nadąża. iMac ze swoją ATI 2400 też nie jest za szybki a jednak żadnych problemów z dock'iem nie mam, czy oglądam filmy, czy pracuję w jakimś programie, czysto i gładko, oprócz zrywania animacji okienek, ale to jest do poprawy od strony systemu. W 10.4, na iMac'u ikonki animują się płynnie.

#37 Picas

Picas
  • 47 posts

Posted 28 March 2008 - 20:48

Może mam za mało pamięci (mam tylko 1GB). Na początku tak się nie działo, dopiero kiedy poinstalowałem sobie trochę softu problem się pojawił. Dziś np. dock sie popsuł się po wybudzeniu komputera.

#38 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 31 March 2008 - 00:25

Dziwne, naprawdę dziwne jest to jakie przypadki niektórzy mają z systemem. Dlaczego mnie wszystko działa jak trzeba ? czy jestem wybrany ? czy może robię coś inaczej ? na pewno nie robię jednej rzeczy: nie polepszam funkcjonalności systemu, nie instaluję żadnych dupereli, pluginów, wykorzystuję system takim jaki jest i niczego mi w nim nie brakuje. Naprawdę dziwny chyba jestem.

#39 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 31 March 2008 - 00:36

Dziwne, naprawdę dziwne jest to jakie przypadki niektórzy mają z systemem. Dlaczego mnie wszystko działa jak trzeba ? czy jestem wybrany ? czy może robię coś inaczej ? na pewno nie robię jednej rzeczy: nie polepszam funkcjonalności systemu, nie instaluję żadnych dupereli, pluginów, wykorzystuję system takim jaki jest i niczego mi w nim nie brakuje. Naprawdę dziwny chyba jestem.

nie jesteś sam:lol:

#40 Picas

Picas
  • 47 posts

Posted 31 March 2008 - 08:23

Racja. Na 100% w moim przypadku są za to odpowiedzialne programiki "ulepszające" system. Konkretnie to Candybar. Wywaliłem go, odświeżyłem preferencje, usunąłem wszystko co było związane z tym programem. Ale problem pozostał. Co mogę jeszcze zrobić aby nie posunąć się do tak drastycznego rozwiązania jak przeinstalowywanie systemu?

#41 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 31 March 2008 - 14:33

Możesz spróbować poczyścić system jakimiś programami, które znajdują komponenty aplikacji i je wywalają, nawet z najdalszych zakątkow systemu. Jak to nie pomoże to trudno, spędzisz 2h przy systemie, ale za to będziesz miał czysto.

#42 kerulet

kerulet
  • 134 posts

Posted 01 April 2008 - 20:48

zainstaluj wszystko jeszcze raz i powinno byc dobrze... chyba ze to wersja pseudo jasia do instalacji na blaszakach...

#43 Picas

Picas
  • 47 posts

Posted 03 April 2008 - 07:40

Możesz spróbować poczyścić system jakimiś programami, które znajdują komponenty aplikacji i je wywalają, nawet z najdalszych zakątkow systemu. Jak to nie pomoże to trudno, spędzisz 2h przy systemie, ale za to będziesz miał czysto.

Po użyciu AppCleanera, odinstalowaniu wszystkich "ulepszaczy" i usunięciu preferencji dock działa prawidłowo od 3 dni.

Polecam tą metodę i nie polecam ulepszaczy.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users