Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z Dockiem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#1 Ślepiec

Ślepiec
  • 31 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 marca 2008 - 22:44

witam

Na wstepie sprzet: iMac 20' alu 2,4 GHz 2GB RAM Leo 10.5.2

nie bede sie rozwodzil w opisie tego bledu. po prostu wstawiam screena (sam dock jest ciemniejszy, chociaz nadal odbija, ale zwroccie uwage na rozwiniete menu Downloads).
powiem tylko ze na szczescie nie jest to trwale, czyli robi sie tak czasami, nie od wlaczenia komputera, ale zostaje do jego restartu. No chyba ze ktos mi powie jak to okielznac :)

Dołączona grafika

#2 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 02 marca 2008 - 23:05

na drugi raz wstaw miniaturke czy nie grzebales w jakimkolwiek przypadku z plikiem system\biblioteki\coreservices\dock? w sensie czy nie modyfikowales docku? glupie pytanie bo widze ze jest on inny niz oryginalny. sprawdz jaka ikonke ma ten plik, czy jest to na niebieskim tle, obraz docka z 4 bialymi kwadratami? bo jezeli nie jest cos z nim spieprzone i powiniennes zamienic go z oryginalnym plikiem. Osobiscie mialem wielkie trudnosci ze zrobieniem tego, gdyz proces dock po wylaczeniu samoczynnie sie wlacza a ten plik nie da sie podmienic przy wlaczonym tym procesie. nawet ludzie z apple support nie mogli mi odpowiedziec i naprawa przywilejow tu nic nie daje. jezeli ikona tego pliku nie wyglada tak jak to opisalem, jedynym wyjsciem w tej sytuacji widze podlaczenie komputera kablem firewire do innego maca i podmienienie tego pliku (przy starcie komputera przycisk T - uruchomisz go w trybie firewire i bedziesz mogl zarzadzac wszystkimi plikami przez innego kompa). nie wiem czy to dokladnie ten problem, ja mialem zw. z tym plikiem problem, ze nie mialem wyswietlonego menu kontekstowego przy prawo-kliku, tla pod stacks i napis show_in_finder zamiast pokaż w finderze. sprawdź, jeżeli nie to przykro mi, ja nie znam innej odp. a i przy okazji mozesz sie podzielic zawartosciowa folderu psychomanipulacja umyslem kobiety?

#3 maslaq

maslaq
  • 2 389 postów
  • SkądTychy

Napisano 02 marca 2008 - 23:12

terminal i wpisz killall dock zrestartujesz docka moze pomoze

#4 Ślepiec

Ślepiec
  • 31 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 marca 2008 - 23:26

terminal i wpisz killall dock
zrestartujesz docka moze pomoze

command not found

#5 maslaq

maslaq
  • 2 389 postów
  • SkądTychy

Napisano 02 marca 2008 - 23:41

killall Dock
u mnie dziala
ale mam tigera ale nie sadze coby sie zmienila komenda w terminalu

#6 Ślepiec

Ślepiec
  • 31 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 marca 2008 - 23:47

killall Dock
u mnie dziala
ale mam tigera ale nie sadze coby sie zmienila komenda w terminalu

dobra dziala
ale nic nie pomoglo

naprawa uprawnien rowniez nie pomogla

---- Dodano 03-03-2008 o godzinie 00:10 ----
co jeszcze zauwazylem to to ze w stackach tylko wachlarz wyglada tak jak na screenie wyzej. siatka i lista dzialaja normalnie.

teraz wiem rowniez ze plik dock jest za duzy. nie wiem jakim cudem bo nie modyfikowalem docka w zaden sposob (oprocz standardowych opcji w system preferences).

HELP ME PLEASE

#7 N'Jorl

N'Jorl
  • 130 postów
  • Skąd27-400

Napisano 03 marca 2008 - 20:21

Podobny widok miałem po instalacji cocoAspell i polskiego słownika.

#8 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 05 marca 2008 - 08:05

Radziłbym zainstalować combo updeate 10.5.2 Do pobrania ze strony apple.com

#9 Ślepiec

Ślepiec
  • 31 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 marca 2008 - 08:54

Radziłbym zainstalować combo updeate 10.5.2
Do pobrania ze strony apple.com

stary... przeczytales moj wpis NA SAMEJ GORZE STRONY?

#10 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 05 marca 2008 - 10:02

Powien tak, iMac kupiony w Cortlandzie, albo u innego sprzedawcy w Polsce, oryginalnie miał system po polsku prawda ? Otóż w moim iMac'u z "oryginalnie zainstalowanym" systemem po kilku godzinach używania wystąpił kernel Panic. Poza tym zmieniłem język na angielski a mimo to, mimo restartu kompa z nowym językiem menu instalacji uaktualnień były po polsku. Ktoś w Polsce coś prtaczy na etapie przygotowania sprzętu dla kienta. Przykre to ale prawdziwe. Kumpel kupił iMac'a w Szkocji i nic mu się nie dzieje, wszystko zainstalowane poprawnie dlatego sądzę, że to u nas się dzieje. Zainstaluj Leoparda od nowa własnoręcznie. Ja tak zrobiłem i rzadnych problemów nie mam, sprzęt działa poprawnie a jest używany dość dużo. Oczywiście to może wrażenie jest. Poza tym te kłopoty mogą być spowodowane równie dobrze faktem, że zmieniałeś parametry dock'a i coś nie tak poszlo. Jeszcze jedno, może też to być z racji tego, że ciągniesz torrenty i inne rzeczy z emule'a. Nie od dzisiaj wiadomo, że można złapać w ten sposób syfa i to zarówno na windzie jak i na mac'u.

#11 Ślepiec

Ślepiec
  • 31 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 marca 2008 - 10:09

Powien tak, iMac kupiony w Cortlandzie, albo u innego sprzedawcy w Polsce, oryginalnie miał system po polsku prawda ?
Otóż w moim iMac'u z "oryginalnie zainstalowanym" systemem po kilku godzinach używania wystąpił kernel Panic. Poza tym zmieniłem język na angielski a mimo to, mimo restartu kompa z nowym językiem menu instalacji uaktualnień były po polsku.
Ktoś w Polsce coś prtaczy na etapie przygotowania sprzętu dla kienta. Przykre to ale prawdziwe. W innych krajach nie ma takich problemów dlatego sądzę, że to u nas się dzieje.
Zainstaluj Leoparda od nowa własnoręcznie. Ja tak zrobiłem i rzadnych problemów nie mam, sprzęt działa poprawnie a jest używany dość dużo.

wiec tak... moj iMac jest odkupowany. wiem ze jest z Niemiec (jest faktura itd.). jak go dostalem to byl "sformatowany", wiec caly system instalowalem od poczatku wlacznie ze wszystkimi aktualizacjami. Poza tym nie sadze zeby byla to wina polskiego jezyka. nie uzywam juz wachlarza zeby nie kusic:) mam nadzieje ze to pomoze

#12 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 05 marca 2008 - 11:02

Wcale nie twierdzę, że to problem z językiem, tylko problem z ludźmi, którzy coś z systemem robią przygotowując go dla klientów w Polsce. Ale OK skoro odkupowany to tę sprawę mamy z głowy. Nie używanie stacks nie rozwiąże problemu, może poszukaj komend na przywrócenie standardowego dock'a.

#13 Ślepiec

Ślepiec
  • 31 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 marca 2008 - 12:11

Wcale nie twierdzę, że to problem z językiem, tylko problem z ludźmi, którzy coś z systemem robią przygotowując go dla klientów w Polsce.
Ale OK skoro odkupowany to tę sprawę mamy z głowy.
Nie używanie stacks nie rozwiąże problemu, może poszukaj komend na przywrócenie standardowego dock'a.

standardowego w sensie bez stacksow? czy jak?
a jesli chodzi o stacksy to nie powiedzialem ze ich nie uzywam, jedynie nie uzywam wachlarza, ktory jako jedyny wygladal jak wygladal bo siatka i lista śmigają.

czy piszac komendy na przywrocenie docka masz na mysli komende typu killall dock? juz tego probowalem

#14 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 05 marca 2008 - 12:16

Nie, nie killall dock, chodzi mi o przywrócenie poprzedniego wyglądu całego dock'a. Skoro są narzędzia zmieniające dock, napewno są też przywracające oryginalny wygląd. Jak ktoś już zauważył, Twój obecny dock nie wygląda na oryginalny, a więc coś przy nim manipulowano. Błąd z wyświetlaniem może pochodzić od tego właśnie grzebania. Nie wiem czy sam to zmieniałeś, czy też kupiłeś go z takim wyglądem.

#15 Ślepiec

Ślepiec
  • 31 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 marca 2008 - 12:24

Nie, nie killall dock, chodzi mi o przywrócenie poprzedniego wyglądu całego dock'a. Skoro są narzędzia zmieniające dock, napewno są też przywracające oryginalny wygląd.
Jak ktoś już zauważył, Twój obecny dock nie wygląda na oryginalny, a więc coś przy nim manipulowano. Błąd z wyświetlaniem może pochodzić od tego właśnie grzebania.
Nie wiem czy sam to zmieniałeś, czy też kupiłeś go z takim wyglądem.

nie nie nie wszystko nie tak :) ten dock taki jak na screenie robi sie CZASAMI. ogolnie jest normalny, szary. i tak jak juz pisalem NIE GRZEBALEM W JEGO USTAWIENIACH (oprocz standardow) jak rowniez nikt inny nie mial mozliwosci grzebania w nich bo nikt inny nie ma dostepu do komputera. a kupilem komputer przywrocony do stanu fabrycznego jak tez pisalem

#16 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 05 marca 2008 - 12:53

Wybacz, widać zbyt pobieżnie przeleciałem niektóre posty. Skoro tak, to chyba widać jest jakiś feler w instalacji systemu, albo może coś z kartą graficzną. U mnie, na ten przykład, po 6 latach, przy dużym obciążeniu kompa zaczęły się pojawiać czarne kwadraty na ekranie. Wystarczy poruszyć mychą i zmikają. To jest moim zdaniem spowodowane nieczyszczeniem komputera wogóle, przez te 6 lat. Zakurzoną mam zapewne kartę graficzną, z której nie ma tak dobrego odprowadzenia ciepła i robią się takie klocki. Ale zdarza się to na tyle rzadko i jest na tyle nieszkodliwe, że gila mnie to. Twoja karta graficzna nie ma 6 lat, jednak to Radeon, a czytałem już o problemach z tymi kartami, może Tobie się trafiło coś takiego, a może kupiłeś komputer po jakiejś usterce.

#17 Ślepiec

Ślepiec
  • 31 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 marca 2008 - 13:05

ech. no nie wiem. nie wydaje mi sie zeby byl po usterce chociaz cholera wie. ten Maciek ma dopiero ok 5 miechow. nie znosze miec niestandardowych zonkow:D bo ciezko im zaradzic. odkad zaczalem tu ten temat nie spieprzylo sie jeszcze ani razu na szczescie i oby tak zostalo. powiedz mi jeszcze jedno, bo za rada krzyska (2 post na gorze) naprawilem uprawnienia i tu moje pytanie: czy jesli to naprawiloby ten problem to zauwazylbym to od razu po ogarnieciu tych uprawnien czy dopiero po restarcie? bo dock wrocil do normy ale dopiero po resecie, czyli tak jak to sie dzialo za kazdym razem w przypadku tego bledu

#18 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 05 marca 2008 - 13:18

Hmm... skoro dock naprawiał się po resecie a Ty po naprawieniu przywilejów zrobiłeś reset to zarówno naprawa przywilejów mogła to naprawić jak i sam reset to zrobił. Trudno powiedzieć. Poza tym przywileje naprawiają działanie programów, ale raczej nie od strony graficznej/wyświetlania. Chociaż dock to też program i może przywileje akurat spowodowały taki błąd jaki miałeś. Tego nie wiem. Popracuj trochę, jak będzie się błąd powtarzał to się pomyśli dalej, jak nie to tym lepiej. Spróbuj jescze usunąć plik com.apple.dock.plist w HOME/Library/Preferences. Taka operacja często przywraca prawidłowe ustawienia programów jeśli coś się dzieje nie tak. Tylko nie rób tego z Mail'em bo może stać się odwrotnie.

#19 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 05 marca 2008 - 13:28

stary... przeczytales moj wpis NA SAMEJ GORZE STRONY?

A co to ja kolega jakiś?

Widzę, że nick pasuje do właściciela, tyle powiem :/

Mówię o COMBO updeacie. do pobrania MANUALNIE (czytaj, własnoręcznie) ze strony. Nigdzie nie zaznaczyłeś, że próbowałeś instalować na nowo updejt typu COMBO.

Apple - Support - Downloads - Mac OS X 10.5.2 Combo Update

Różnica między combo a SU polega na tym, że Combo ZAMIENIA pliki patchowane, a SU je jedynie łata - dlatego często jest to lekarstwo na tego typu zgrzyty.

Miałem ten sam problem - od czasu do czasu po uruchomieniu Front Row z Dockiem działo mi się dokładnie to samo. Pomagał tymczasowo jedynie restart maszyny. Przelogowanie / naprawa przywilejów / restart wątku / kombinowanie z plickami Docka nic nie dawało. Naprawił to dopiero Combo updejt.

kthxbye

#20 Ślepiec

Ślepiec
  • 31 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 marca 2008 - 13:53

A co to ja kolega jakiś?

Widzę, że nick pasuje do właściciela, tyle powiem :/

Mówię o COMBO updeacie. do pobrania MANUALNIE (czytaj, własnoręcznie) ze strony. Nigdzie nie zaznaczyłeś, że próbowałeś instalować na nowo updejt typu COMBO.

Apple - Support - Downloads - Mac OS X 10.5.2 Combo Update

Różnica między combo a SU polega na tym, że Combo ZAMIENIA pliki patchowane, a SU je jedynie łata - dlatego często jest to lekarstwo na tego typu zgrzyty.

Miałem ten sam problem - od czasu do czasu po uruchomieniu Front Row z Dockiem działo mi się dokładnie to samo. Pomagał tymczasowo jedynie restart maszyny. Przelogowanie / naprawa przywilejów / restart wątku / kombinowanie z plickami Docka nic nie dawało. Naprawił to dopiero Combo updejt.

kthxbye

ojej. przepraszam PANA :rolleyes: :confused:

mam tak jak napisalem 10.5.2
combo sciagalem ze strony

tak, byl pobrany manualnie i mial ponad 300 mega

DAWNO ROBILES ZDJECIE DO PROFILU?

#21 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 05 marca 2008 - 19:06

Dobrze by było jakby Ci się udało określić sytuacje, w której taki myk z Dockiem na bank się stanie. W moim przypadku, a wyglądało to identycznie - takie klocki z Dockiem były powodowane Front Row oraz Quick Timem puszczonym w full screenie. Mi pomógł Combo Updeate. Do czego zmierzam? Jakby Ci się dało to ustalić, mógłbyś stworzyć nowe konto użytkownika i na nim spróbować doprowadzić do tego kaszaniastego Docka. Jakby się udało - problem globalny. Jakby się nie udało - coś nie tak w teczce użytkownika. Oprócz com.apple.dock.plist Jest jeszcze jeden pliczek z ustawieniami docka - com.apple.dock.db Jak będzie wyglądać sprawa po jego usunięciu? Na forach Apple jest kilka tematów o tej tematyce. Jedym pomaga kasowanie plików konfiguracyjnych, innym updejty, innym przeinstalowanie systemu. Zawsze pomaga restart. Co ciekawe wygląda na to, że ten problem trapi jedynie posiadaczy iMac Alu.

#22 Ślepiec

Ślepiec
  • 31 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 marca 2008 - 19:20

dobra. a gdzie znalezc te pliki? i mam je wywalic?

#23 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 05 marca 2008 - 19:55

Najszybciej znajdziesz je poprzez spotlight. com.apple.dock.plist możesz wywalić. Drugiego nie znam i nie wiem co będzie jak wywalisz. Dla pewności zarchiwizuj.

#24 Ślepiec

Ślepiec
  • 31 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 marca 2008 - 20:07

zrobilem tak zanim napisales:). nie znalazlo

#25 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 05 marca 2008 - 20:57

Dzisiaj miałem identycznie to samo, tylko że dock był jakby lustrzany. Stosy działały. Wylogowałem się i zalogowałem i działa, już od rana bez takiej zwiechy. Jedyna różnica to to, że ja modyfikowałem Docka. Komputer jak w podpisie, czyli iMac Alu. Może teoria imrika się sprawdza?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych