Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Prędkość internetu po kablu i wifi w domu.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

#1 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
  • Płeć:

Napisano 03 lutego 2021 - 19:18

Panowie, mam w domu światłowód, ale korzystam w całym mieszkaniu z wifi. Router Netgear R6400 v2. Internet ten sam od 10 lat.

Do piątku miałem łącze symetryczne 100/100Mbps i zarówno na kablu jak i na obu częstotliwościach wifi (2,4GHz i 5GHz) prędkości były praktycznie takie same w okolicach 90-95Mbps zarówno download jak i upload.

W poniedziałek, z uwagi na promocje zmieniłem łącze na symetryczne 333/333Mbps i tu zaczynają się czary.

O ile na kablu jest w miarę ok, bo dowload wynosi 299Mbps, a upload 198Mbps (czyli już łącze nie jest symetryczne default_wink.png ) o tyle na wifi:

5GHz - download maks 200Mbps, upload nie przekracza 150Mbps

Z tego pasma jednak korzysta tylko laptop, który stoi w salonie obok routera, oraz Evobox Polsatu.

Cała reszta urządzeń korzysta z 2,4GHz, gdzie download mam około 40-50Mbps, a upload 30-40Mbps.

I tu pytanie. Jak to jest możliwe, że zwiększyłem prędkość łącza ponad trzykrotnie, a wifi na 5GHz jest niecałe dwa razy szybsze, a na 2,4GHz dwa razy wolniejsze?



#2 robsss

robsss
  • 20 postów

Napisano 03 lutego 2021 - 20:33

W stopce widać, że masz parę słuchawek - jak na nich wyniki transferu po podpięciu do tej sieci 5GHz? Też niższe niż max?

Nie znam tego routera, ale czy pokazuje podłączonych klientów i jak się podłączyli czy 802.11n czy 802.11ac?



#3 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
  • Płeć:

Napisano 03 lutego 2021 - 20:39

Do sieci 5GHz podpięty jest laptop, iPad i Evobox Cyfrowego Polsatu.
Do sieci 2,4GHz podpięte są trzy iPhone’y i jedno Xiaomi.
5GHz jest 802.11ac
2,4GHz jest 802.11n

#4 robsss

robsss
  • 20 postów

Napisano 03 lutego 2021 - 22:10

To jeszcze pytanie - ale pewnie odpowiedź jest oczywista, sieci 2,4 i 5 mają różne SSID?

Ja bym poćwiczył z innymi urządzeniami w sieci 5GHz, pobadał je samodzielnie i z innymi. I trochę pobawił się zmianą kanałów (jeśli router to umożliwia) sprawdzając czy ma to jakiś wpływ na transfery.

A jeśli bez zmian to skontaktował się z technikami dostawcy - niech sprawdzą jak widzą Twój router ze swojej strony.

I czy widzisz też na routerze parametry linii FTTH? Poziom sygnału in/out są ok?



#5 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
  • Płeć:

Napisano 03 lutego 2021 - 22:26

To jeszcze pytanie - ale pewnie odpowiedź jest oczywista, sieci 2,4 i 5 mają różne SSID?

Tak, jedna sieć to Netgear 2,4GHz, a druga Netgear 5GHz

Ja bym poćwiczył z innymi urządzeniami w sieci 5GHz, pobadał je samodzielnie i z innymi. I trochę pobawił się zmianą kanałów (jeśli router to umożliwia) sprawdzając czy ma to jakiś wpływ na transfery.

Z 5GHz jest problem jeśli chodzi o zasięg, mieszkanie 70mkw i dużo ścian po drodze, dlatego z tego pasma korzystają tylko urządzenia w salonie, gdzie stoi router. Kanał jest ustawiony na sztywno wedle tego co pokazuje w całym mieszkaniu program inSSIDer. To samo mam z 2,4GHz kanał na sztywno, bo w automacie na drugim końcu mieszkania lubi zrywać, a na sztywnym działa stabilnie.

A jeśli bez zmian to skontaktował się z technikami dostawcy - niech sprawdzą jak widzą Twój router ze swojej strony.

Oni, jak to dostawca za każdym razem mówią to samo. Ich router nie interesuje bo on jest mój. Na umowie jest łącze symetryczne 333/333 i po kablu tyle jest.

I czy widzisz też na routerze parametry linii FTTH? Poziom sygnału in/out są ok?

Widzę to w inSSIDerze:

2,4GHz ma siłę sygnału -45 do -49

5GHz ma siłę sygnału -41 do -44

W ustawieniach połączeń sieciowych na laptopie siła sygnału obu pasm pokazywana jest, że jest na maksa.


Użytkownik JacentyEsz edytował ten post 03 lutego 2021 - 22:37


#6 Crazy Joe

Crazy Joe
  • 32 postów

Napisano 04 lutego 2021 - 00:06

 

5GHz - download maks 200Mbps, upload nie przekracza 150Mbps

Z tego pasma jednak korzysta tylko laptop, który stoi w salonie obok routera, oraz Evobox Polsatu.

Cała reszta urządzeń korzysta z 2,4GHz, gdzie download mam około 40-50Mbps, a upload 30-40Mbps.

I tu pytanie. Jak to jest możliwe, że zwiększyłem prędkość łącza ponad trzykrotnie, a wifi na 5GHz jest niecałe dwa razy szybsze, a na 2,4GHz dwa razy wolniejsze?

 

 

Po pierwsze, to że masz do dyspozycji sieć 2,4 i 5 GHz to tylko kwestia wewnętrzna po Twojej stronie. Dla łącza od strony dostawcy obciążenie z obydwu sieci WiFi trzeba traktować łącznie, przecież korzystają z tego samego łącza na świat. W tym sensie nie ma znaczenia, że na 5 GHz jest tylko laptop, a reszta urządzeń na 2,4 GHz.

 

Po drugie połączenie bezprzewodowe będzie miało prawie zawsze parametry gorsze od kabla w typowym przypadku. Znaczenie mogą mieć chociażby zakłócenia generowane przez sąsiednie sieci WiFi.

 

Po trzecie, jeśli na kablu masz dobre parametry, a na swoim WiFi gorsze, to istotnie to nie jest problem dostawcy. On ma dostarczyć do Ciebie łącze o podanych parametrach i z opisu wnioskuję, że tak jest. Przecież dostawca po swojej stronie nie różnicuje (i chyba nie ma jak) parametrów usługi zależnie od tego, czy wewnętrznie puścisz ją po kablu czy po WiFi czy jedno i drugie.


Użytkownik Crazy Joe edytował ten post 04 lutego 2021 - 00:08


#7 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
  • Płeć:

Napisano 04 lutego 2021 - 05:13

Ja to wszystko co piszesz rozumiem i się zgadzam. Nie rozumiem tylko dlaczego na tym samym routerze na tych samych dwóch pasmach i przy tej samej ilości urządzeń na poprzednim łączu 100/100 czy to kabel czy wifi prędkości były praktycznie takie same i oscylowały w granicach 90/90Mbps a po trzykrotnym zwiększeniu prędkości nie dość ze pasmo 5GHz nie jest tak szybkie jak powinno to pasmo 2,4GHz które bardziej mnie interesuje jest dwa razy wolniejsze na trzy razy szybszym łączu?

Użytkownik JacentyEsz edytował ten post 04 lutego 2021 - 05:14


#8 Crazy Joe

Crazy Joe
  • 32 postów

Napisano 04 lutego 2021 - 06:50

Ponieważ to jest radio. A 5 GHz to nie 2,4 GHz - im wyższa częstotliwość tym większa wrażliwość na zakłócenia i mniejszy zasięg. Zatem fakt, że ma 2,4 GHz wzrost jest 2x wcale nie musi oznaczać, że na 5 GHz będzie również 2x.

Radio to nie kabel i odwrotnie 2,4 to nie 5 GHz.

#9 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
  • Płeć:

Napisano 04 lutego 2021 - 07:07

Nie rozumiesz mnie. Zostaw te 5GHz :)
Ja się pytam dlaczego na łączu symetrycznym 333/333Mbps wifi na 2,4GHz mam dwa razy wolniejsze niż miałem na tym samym paśmie 2,4GHz na łączu symetrycznym 100/100Mbps. Nie porównujemy 2,4 do 5 tylko 2,4 do 2,4 na dwoch różnych prędkościach internetu. Łącze jest teraz trzy razy szybsze niż było a wifi na 2,4GHz jest dwa razy wolniejsze zamiast być trzy razy szybsze.

#10 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko
  • 2 675 postów

Napisano 04 lutego 2021 - 07:10

Wyłącz w routerze sieć 5G i potestuj samo 2.4. Problem ewidentnej w routerze, a nie u dostawcy

#11 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
  • Płeć:

Napisano 04 lutego 2021 - 07:25

OK, spróbuje, tylko jeśli wina jest po stronie routera dlaczego na wolniejszym łączu było wszystko ok?



#12 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko
  • 2 675 postów

Napisano 04 lutego 2021 - 07:38

Nie wiem, ale skoro po kablu masz zadowalające prędkości, to problem jest w WiFi, a nie w łączu. A za to odpowiada tylko router.

#13 Crazy Joe

Crazy Joe
  • 32 postów

Napisano 04 lutego 2021 - 07:51

Dla 100% pewności, o co chodzi, możesz zresetować swoje urządzenie do ustawień fabrycznych i ponownie skonfigurować. Można też postawić inny router z dwoma pasmami i zobaczyć, czy zachowuje się tak samo.

#14 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
  • Płeć:

Napisano 04 lutego 2021 - 08:07

Router wczoraj resetowałem, a drugiego nie mam. Spróbuję ustawić najpierw tylko 2,GHz i sprawdzę, a potem samo 5GHz.



#15 Crazy Joe

Crazy Joe
  • 32 postów

Napisano 04 lutego 2021 - 08:54

drugiego nie mam

 

Domyślałem się. Pożycz :)

 

A tak ogólnie to niestety czasami jest tak, że fakty każą zweryfikować nawet najbardziej racjonalne teorie / oczekiwania. Skoro masz taką sytuację, jak opisałeś to znaczy że po stronie rozwiązań w Twojej domowej sieci jest problem. Tylko metodą doświadczalną, sprawdzanie krok po kroku każdego elementu składowego sieci (sprzętowego i programowego) może zidentyfikować przyczynę.

 

BTW - napisałeś na samym początku, że upload na 5 GHz jest niższy niż download. Wydaje mi się, że to jest naturalne - przeciętny router ma raczej anteny o lepszych parametrach niż zwykły laptop, zatem parametry na odbiorze sygnału na urządzeniu przenośnym będą lepsze, niż w drugą stronę i nie ma co oczekiwać tutaj pełnej symetrii.

 

Takie są uroki radia :)


Użytkownik Crazy Joe edytował ten post 04 lutego 2021 - 08:59


#16 MiL

MiL
  • 1 277 postów
  • Płeć:

Napisano 04 lutego 2021 - 08:57

Router nie wyrabia i tyle.



#17 robsss

robsss
  • 20 postów

Napisano 04 lutego 2021 - 19:25

Jeśli na kablu jest pełna prędkość, a problemy tylko na WiFi - rzeczywiście - przydałby się drugi, pożyczony router dla porównania.



#18 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
  • Płeć:

Napisano 04 lutego 2021 - 19:45



Wyłącz w routerze sieć 5G i potestuj samo 2.4. Problem ewidentnej w routerze, a nie u dostawcy

 

Bez komentarza ;)

 

10872741264.png



#19 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko
  • 2 675 postów

Napisano 04 lutego 2021 - 20:08

Na innych serwerach tak samo? Ewidentnie coś z routerem. Dostawca dostarcza internet tylko do pierwszego urządzenia, czyli w Twoim przypadku, do routera. Nie ma żadnego wpływu na to, co się dzieje dalej z tym sygnałem, niezależnie od tego, czy przesyłasz pakiety danych kablem, radiowo czy gołębiami pocztowymi.


Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 04 lutego 2021 - 20:08


#20 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
  • Płeć:

Napisano 04 lutego 2021 - 21:11

Teraz to już jestem pewny, że jest tak jak piszesz i router jest skopany. Jest tydzień przed końcem gwarancji wiec nie będę kombinował tylko zaniosę w sobotę do sklepu.

#21 tommy73

tommy73
  • 435 postów
  • SkądChełm, PL

Napisano 04 lutego 2021 - 21:13

Nie znam się, ale się wypowiem: router ma 3 anteny, jedna na 2,4 i dwie na 5 GHz. Tak podejrzewam. W opisie nie ma informacji czy jest MiMo. Może być tak, że router nie wyrabia (słaby procek, mało ramu), jak pisał MiL. Znaczenie może mieć: położenie routera, ustawienie anten, ilość sieci wokół (zwłaszcza 2,4 GHz), przeszkody, liczba odbiorników, myszy, głośniki i mikrofale. Nie przegrzewa Ci się? Nie stoi na słońcu? A może właśnie schowałeś go gdzieś za bardzo? Gdzie robisz test, tam gdzie stoi router? Kanał na sztywno to może być kiepski pomysł, bo zwiększona ilość urządzeń w okolicy= gorszy transfer. Dużo widzisz sieci wokół? To tyle, co miałbym pytań.



#22 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
  • Płeć:

Napisano 05 lutego 2021 - 09:03

Tak, anteny są 3, ale ile do którego pasma i która jest która nie wiem. Co do MiMo, nie znam się, a jedyne co znalazłem w sieci to "This WiFi router has three external antennas, supports two wireless band (5Ghz and 2.4Ghz), but only with SU-MIMO and MIMO configured as 3X3:3 on both".

Router się nie nagrzewa, nie stoi na słońcu. Stoi w salonie gdzie jest gniazdo internetu, przy wejściu do salonu na szafce na wysokości 190cm. Wszystkie anteny ustawione mam pionowo. Kiedyś miałem tylko środkową pionowo, a boczne na boki pod kątem 45 stopni, ale tak jest mniejsze pokrycie mieszkania.

Co do sieci wokół. na 5GHz nie mam nic, a na 2,4GHz są 4 sieci. Jeśli chodzi o ustawianie kanałów na sztywno i na automat. Na 5GHz nie ma opcji auto. Trzeba wybrać z listy, więc sprawdziłem inSSIDerem i wybrałem najlepszy jaki mi pokazało.

Jeśli chodzi o 2,4GHz ustawiłem na tej samej zasadzie konkretny kanał, bo raz, że w trybie auto i tak ten kanał był wybierany, ale zdarzało się zrywanie połączenia. Jak ustawiłem ten kanał na sztywno jest ok.



#23 tommy73

tommy73
  • 435 postów
  • SkądChełm, PL

Napisano 06 lutego 2021 - 11:35

To dość nowy router i z takim lekkim oporem, ale muszę się zgodzić z przedmówcami, że coś jest na rzeczy. Zanieś go do serwisu, ale trudno będzie coś udowodnić.



#24 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
  • Płeć:

Napisano 06 lutego 2021 - 12:11

Dzisiaj bawiłem się trochę antenami na 5GHz i nie wiem czy to możliwe ale gdy wszystkie stoją pionowo a router stoi 1,5 metra od laptopa, to wifi jest na poziomie 190/150 a wystarczy dwie zewnętrzne odgiąć na 45 stopni i mam 30/30
Albo wiec jakieś zakłócenia tylko nie wiem skąd albo coś z antenami.

#25 robsss

robsss
  • 20 postów

Napisano 06 lutego 2021 - 12:22

Może "ten typ tak ma". :( Szperałeś w internetach, czy inni użytkownicy tego modelu nie mają problemów? Jeśli nie masz możliwości pożyczyć innego - kup jakiś sprawdzony - niekoniecznie drogi - potestuj i w ramach 14-dniowej możliwości oddania - zwróć.

Ja nie mogę niestety nic polecić - jadę na Orange Światłowodzie 300/50 - mam od nich Funbox'a 2, ale u mnie zaskakująco się sprawdza - pomimo wewnętrznych anten.

Politykę podłączenia przyjąłem - wszystko co daje radę i ma karty ac jest podłączone do 5GHz, reszta, czyli głównie stare urządzenia (PS3, stary TV, ..) lub coś co jest używane daleko od routera - na 2,4GHz. I kolejne zaskoczenie - najlepiej dają radę sprzęty Apple - stare nowe - zawsze max bez względu na odległość od routera.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych