Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

D-Link DI-524 zabezpieczenie haslem

• Please log in to reply
27 replies to this topic

#1 eprom

eprom
  • 1 posts

Posted 02 March 2008 - 20:14

Witam Jak zabezpieczyc domowa siec wi fi (postawiona na ruterze d link DI 524) tak aby z mojego internetu nie mogl korzystac sasiad. czekam na informacje dzieki za pomoc

#2 norbertcala

norbertcala
  • 1148 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 March 2008 - 20:34

Włącz szyfrowanie sieci WEP

#3 hubs

hubs
  • 102 posts
  • SkądBerlin

Posted 02 March 2008 - 21:14

Jak możesz to zamiast WEP włącz lepiej jakieś WPA, bo jak sąsiad kumaty to i WEPa złamie:) Dodatkowo ten dlink obsługuje też filtrowanie po mac'ach, warto je włączyć.

#4 norbertcala

norbertcala
  • 1148 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 March 2008 - 21:38

Oczywiscie ze WPA, zle mi sie napisalo

#5 Darson

Darson
  • 173 posts

Posted 02 March 2008 - 21:39

Wpisz w przeglądarce adres bramki - najczęściej jest to http://192.168.0.1/ jeśli nic nie zmieniałeś.
Poprosi o hasło.. chyba standardowo jest login: admin i bez hasła, zobacz w instrukcji do urządzenia.
Następnie wejdź w zakładke wireless.
Wybierz w 'Network Authentication:' WPA-PSK;
'Key Type:' Passphrase
i 'Pre-Shared Key:' swoje hasło. Najlepiej użyć coś w stylu: 'eiufh2fhe9ifhnh2e9udhibvfygeibd!@bebif9' ;) na max pojemność i od razu wklej to hasło do ustawień na komputerze.
Dalej 'apply' i koniec.
Po takim zabiegu sąsiad się nie dostanie ;)

Od razu sprawdź w zakładce tools pozycję 'Remote Management' lepiej żeby bylo na 'Disabled' ;P
Jeszcze w 'misc.' opcję 'UPNP Settings' także na 'Disabled', ostatnio coś czytałem, że mogą się włamać przez to ;P

#6 krzemien

krzemien
  • 1038 posts
  • SkądRG21 7UQ

Posted 03 March 2008 - 00:59

...a najlepiej będzie jak przeczytasz instrukcję obsługi. 3 sekundy w Google:

ftp://ftp.dlink.co.uk/di_broadband_gateways/di-524/di-524_manual.pdf

#7 maslaq

maslaq
  • 2389 posts
  • SkądTychy

Posted 03 March 2008 - 08:57

ja proponuje mac adrees control (czyli router laczy sie tylko z kompami co podaja zgodny mu macadress) i bez zabawy w jakies tam hasla oraz zmiane domyslnego loginu i hasla do routera

#8 przemekpiorkowski

przemekpiorkowski
  • 869 posts

Posted 03 March 2008 - 10:24

ja proponuje mac adrees control (czyli router laczy sie tylko z kompami co podaja zgodny mu macadress) i bez zabawy w jakies tam hasla

oraz zmiane domyslnego loginu i hasla do routera

Tak, zmiana loginu i hasła do routera to podstawa. Warto włączyć >1 metodę zabezpieczenia, na wypadek wypadku. Jeśli teraz węszy w sieci to może znać mac adress sieciówki Kolegi i później go sobie sklonuje i może korzystać np. pod nieobecność.

Jeśli bardzo upierdliwy ten sąsiad - to szyfrowanie, filtrowanie po mac i filtrowanie po IP, he he.

#9 marchewka2000

marchewka2000
  • 2 posts

Posted 17 November 2009 - 22:52

Witam:)

z mojego internetu najprawdopodobniej korzysta sąsiad. Próbowałam zabezpieczyć sieć, właczyłam szyfrowanie po WPA-PSK/WPA2-PSK, wcześniej zmieniłam hasło logowania się do [url]http://192.168.0.1/[/url] Sieć widnieje jako zabezpieczona, konieczne było wpisanie hasła. Ale sąsiad dalej korzysta.. Co mogę jeszcze zrobić, on mnie strasznie denerwuje:confused:
A i czy to normalne ze jeśli korzysta się z routera przewodowo to nie trzeba wpisywać hasła?

#10 BadBoy

BadBoy
  • 1 posts

Posted 18 November 2009 - 19:09

Ja mam podobny problem i gdy wpisuje w 'Network Authentication:' WPA-PSK; 'Key Type:' Passphrase (moje hasło) to sieć nadal widnieje jako nie zabezpieczona...... Chciałbym by z sieci korzystać mógł tylko ja i brat. Nie wiem także jak zmienić nazwę sieci....... Stronka D- Linka jest po angielsku a ja całkiem średnia z angielskim.....

#11 marchewka2000

marchewka2000
  • 2 posts

Posted 18 November 2009 - 21:13

BadBoy Home -> Wireless -> Securities tu wybierasz zabezpieczenie wpa-psk (obecnie masz ustawione jako none), a wyżej masz Network ID tu wpisujesz nazwe sieci. A ty chyba tu wpisywałeś wpa. Ja mam sieć widoczną jako zabezpieczoną, więc nie wiem o co chodzi. Pozdrawiam

#12 szafi88

szafi88
  • 9 posts

Posted 18 January 2010 - 22:25

WPA-PSK Witam skonfigurowalem swoj ruter na WPA-PSK wszystko niby jest ok hasło jest i laptop laczy sie z ruterem ale nic pozatym bo nie moze sie polaczyc czy ktos mogl by mi pomoc??

#13 Redviking

Redviking
  • 583 posts

Posted 19 January 2010 - 00:42

skoro sie laczy to jak sie moze nie polaczyc? moze troche dokladniej i ze szczegolami bo cos takiego nic nei mowi.

#14 szafi88

szafi88
  • 9 posts

Posted 19 January 2010 - 18:38

no pokazuje ze laczy wpisuje haslo i nawiazuje polaczenie ale po pewnym czasie sie automatycznie zamyka i nie jest podlaczone zrobilem wszytko jak napisane na forum i nic nadal nie chce podlaczyc...

#15 szafi88

szafi88
  • 9 posts

Posted 21 January 2010 - 20:57

JEST KTOS W STANIE MI POMOC???

#16 majksee

majksee

The Funny Man

• 1816 posts
  • SkądLublin

Posted 21 January 2010 - 22:02

Daj ludziom szansę: przynajmniej napisz jaki to komputer i system.

#17 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 21 January 2010 - 22:08

jesli masz problem z zabezpieczeniem haslem, to mozesz zostawic otwarta ale: 1. wlacz filtrowanie adresow MAC i dodaj tylko swoje kompy/komorki/urzadzenia wifi. 2. ukryj sieć 3. nazwij ja jednym znakiem np ! albo + umiesz to zrobic?

#18 szafi88

szafi88
  • 9 posts

Posted 23 January 2010 - 09:17

to jest Acer aspore5520 xp sp3 karta Atheros AR5007EG Wireless Network Adapter a jezeli chodzi o filtrowanie to nie umiem prosze o pomoc

#19 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 23 January 2010 - 10:38

musisz wejsc w ustawienia dlinka http://192.168.0.1/ (mam nadzieje, ze to umiesz i ze masz stworzone jakies haslo, bo inaczej twoje dzilania na nic - sasiad ma tez dostep do twojego routera) tam zakladka advanced i pozycja filters wybierasz MAC , zaznaczasz Only allow computers with MAC address listed below to access the network i na liscie znajujesz numer swojego kompa pod DHCP client, wciskasz clone i Apply i teraz twoj router przepuszcza wylacznie polaczenie do tego adresu mac ktory sklonowales - pojawi sie na liscie.
jesli klikniesz na help masz tam sporo opisane.

#20 szafi88

szafi88
  • 9 posts

Posted 23 January 2010 - 14:00

zrobilem jak napisales i niby ok ale nie chce sie polaczyc z komputerem... a co zrobic zeby na drugim kompie w chacie tez dzialalo??

#21 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 24 January 2010 - 16:31

To jak ok, jak si enie mozesz połączyć :P musisz tego kompa tez dodac do listy tak samo jak tego pierwszego. na koncu klikasz apply. jesli masz klopot z zalogowaniem sie przez wifi podlacz sie kabelkiem i pozapisuj te ustawienia.

#22 szafi88

szafi88
  • 9 posts

Posted 24 January 2010 - 21:15

no wlasnie ja nawet sie nie moge polaczyc kompem z ktorego dodalem tego maka he a moze znasz powod bo teraz to nawet jak wezme bez zadnego zabezpieczenia to sie nie chce polaczyc tak czy tak

#23 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 24 January 2010 - 23:16

nie wiem co nabroiłeś, zacznij od początku, zresetuj router guziczkiem do ustawien fabrycznych i bedziesz sie mogł zalogowac.

#24 MSQ.

MSQ.
  • 187 posts

Posted 25 January 2010 - 00:41

Najlepiej wymień ten router. Miałem go - nawet po tej aktualizacji opgrogramowania chodził jak chciał. Płynne i stabilne korzystanie z wifi, przy więcej niż dwóch podłączonych urządzeniach naraz było nierealne... Do tego nie lubi się z iPhonem. Nie polecam.

#25 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 25 January 2010 - 11:15

ja mam dwa takie i nie mam problemow. czasem trzeba wylaczyc i wlaczyc ale kazdy router potrafi robic numery. iphony mamy trzy w domu i dogaduja sie bezblednie jesli nie maja JB z JB po zainstalowaniu niektorych programow z siecia bywaja klopoty. ale zdazaja sie egzemplarze uszkodzone. a oprogramowanie najnowsze masz (macie) jakie?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users