Cześć, mam problem z moim iphonem 11 pro. Mam porównanie do 8plus partnerki. Mój telefon robi tragiczne zdjęcia. Wszystkie zdjęcia wykonane tak samo w tym samym momencie z tymi samymi ustawieniami na 11 pro wyglądają fatalnie. Wygląda to jakby zdjęcia nie miały głębi, kolory były wyprane, a zdjęcia prześwietlone. Próbowałem grzebać w ustawieniach, parametry podczas zdjęć te które się da również probówałem ręcznie dobrać. Czy macie jakieś pomysły?

iPhone 11 pro słaba jakość zdjęć
Napisano 13 stycznia 2021 - 12:08
Napisano 13 stycznia 2021 - 12:24
Mógłbyś wkleić takie zdjęcie? Czy tak się dzieje od początku? Może telefon spadł czy coś?
Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2
Napisano 13 stycznia 2021 - 12:32
Cześć, mam problem z moim iphonem 11 pro. Mam porównanie do 8plus partnerki. Mój telefon robi tragiczne zdjęcia. Wszystkie zdjęcia wykonane tak samo w tym samym momencie z tymi samymi ustawieniami na 11 pro wyglądają fatalnie. Wygląda to jakby zdjęcia nie miały głębi, kolory były wyprane, a zdjęcia prześwietlone. Próbowałem grzebać w ustawieniach, parametry podczas zdjęć te które się da również probówałem ręcznie dobrać. Czy macie jakieś pomysły?
Telefon oryginalny? Nie był naprawiany przez nikogo?
iPhone 12 mini iPhone 5s iPad 8 th HomePod mini
Napisano 13 stycznia 2021 - 12:35
Telefon oryginalny? Nie był naprawiany przez nikogo?
Oryginalny, nigdy nie serwisowany. Nigdy też nie upadł. Kupiony w oryginalnym apple store (nie żaden pośrednik typu cortland). Zdjęcie zaraz załaduje, tylko zgram z 8 to samo foto
Edit dorzucam link do mojej chmury z tym foto w pełnej rozdziałce https://1drv.ms/u/s!...caNYRg?e=W9XDVu
Użytkownik JoachR edytował ten post 13 stycznia 2021 - 12:46
Napisano 13 stycznia 2021 - 13:45
Mi to wygląda na problem sprzętowy, ale sprobuj odtworzyć oprogramowanie bez przywracania kopii zapasowej. Choć wątpię, że cokolwiek to da.
Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2
Napisano 13 stycznia 2021 - 15:12
Oba zdjęcia są wykonane z innymi ustawieniami:
Zdjęcie z ip8: t=1/15s, ISO 64
Zdjęcie z ip11: t=1/60s, ISO 320.
Żeby potwierdzić, czy faktycznie jest jakiś problem proponuję najpierw zainstalować na obu telefonach jakąkolwiek aplikację do robienia zdjęć, która pozwala na manualne ustawienia.
Przy powyższych ustawieniach, zdjęcie z ip11 będzie jaśniejsze, bo wprawdzie czas naświetlania jest krótszy o 2EV, ale czułość jest powiększona bardziej niż o 2EV. Ale nawet, gdyby oba parametry się kompensowały, to i tak rezultat byłby nieco inny. Najlepiej ustawić takie same parametry na obu i wtedy porównywać.
Żadne z tych zdjęć nie jest prześwietlone. Zdjęcie z ip8 wydaje się lekko niedoświetlone. Główna część histogramu mieści się po jego lewej stronie. Jeżeli taka kolorystyka bardziej Ci odpowiada, można ją łatwo osiągnąć z drugiego zdjęcia korygując punkt czerni i ekspozycję.
Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 13 stycznia 2021 - 15:46
Napisano 13 stycznia 2021 - 18:22
Ja bym jeszcze w kalkulacjach uwzględnił HDR – iPhone 8 ma HDR „klasyczny”, a 11 „inteligentny”. To też może mieszać. Poza tym, to zdjęcie. było jakoś obrabiane? Nie ma standardowych proporcji.
MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular
Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware.
Napisano 13 stycznia 2021 - 19:58
nie było obrabiane. Jedyna różnica to takie, że zdjęcie z iphone 11 pro eksportowałem z aplikacji zdjęcia na laptopie. Z iPhone 8 pobralem z aplikacji wiadomości na komputerze
Napisano 13 stycznia 2021 - 20:03
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych