Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Automatyczne przyłączanie do urządzeń Bluetooth oraz włączanie aplikacji

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Vespi

Vespi
  • 6 postów

Napisano 20 grudnia 2020 - 20:52

Witam.

Czy możliwe jest włączenie gdzieś w ustawieniach aby iPhone (Xs, najnowszy soft) łączył się automatycznie z urządzeniem bt gdy znajdzie się w jego zasięgu (chodzi mi transmiter FM w samochodzie marki Xiaomi roidmi).

Czy można skonfigurować tak funkcje automatyzacji żeby się od razu wykonywały, bez komunikatu „czy uruchomić?”.

Za każdym razem jak wsiadam do samochodu muszę się ręcznie połączyć z transmiterem i potwierdzić wykonanie akcji włączenia Spotify i Yanosika, kompletnie bez sensu jest taka automatyka.

W samsungu mojej dziewczyny nie trzeba robić nic. Wsiadasz do samochodu i po 15 sekundach gra muzyka i działa Janusz. Nawet z kieszeni nie trzeba wyciągać telefonu, sam się łączy z urządzeniem bt i odpala apki.

Mamy takie coś w iPhonach?

#2 Zireael

Zireael
  • 905 postów
  • SkądPomorze Zachodnie :)

Napisano 20 grudnia 2020 - 21:07

U mnie muzyka (Tidal) włącza się z automatu na transmiterze, ale jeśli mnie pamięć nie myli, to transmiter musi być ostatnim urządzeniem, z którym się łączyłam. A o autouruchamianiu janosika na iPhone nie słyszałam, może ktoś inny się wypowie.

MacBook Pro 13 (2018)   |    Magic Mouse 2   |    iPhone 13 Pro Max   |    Watch Series 7 (41 mm)   |    iPad Pro 11 WiFi (2018)   |    AirPods 1

#3 kalvin

kalvin
  • 789 postów
  • SkądDE

Napisano 21 grudnia 2020 - 07:48

Wsiadasz do samochodu i po 15 sekundach gra muzyka i działa Janusz. Nawet z kieszeni nie trzeba wyciągać telefonu, sam się łączy z urządzeniem bt i odpala apki.

Mamy takie coś w iPhonach?

Mam tak zrobione w moim Paserati ... wsiadam telefon łączy się z radiem po czym skrót zrobiony w iPhone uruchamia muzykę którą w wcześniej ustawiłem :)

16230fd16b8521c1gen.jpg

Użytkownik kalvin edytował ten post 21 grudnia 2020 - 07:55

  MacBook Air 2020    iPhone 12    HomePod mini    Apple TV 4k   

#4 Adrian Gajewski

Adrian Gajewski
  • 77 postów

Napisano 22 grudnia 2020 - 22:42

Ale czy odtworzy się muzyka ze Spotify dzięki takiej automatyzacji? Chyba wątpię

#5 kalvin

kalvin
  • 789 postów
  • SkądDE

Napisano 22 grudnia 2020 - 23:28

Muza od appla leci bez problemu, inne nie wiem nie używam. Może ktoś z forumowiczów się wypowie kto używa Spotify. 

Użytkownik kalvin edytował ten post 22 grudnia 2020 - 23:28

  MacBook Air 2020    iPhone 12    HomePod mini    Apple TV 4k   

#6 Vespi

Vespi
  • 6 postów

Napisano 26 grudnia 2020 - 23:04

Niestety ze Spotify tak nie działa. Funkcja odtwórz muzykę, działa tylko Apple Music.
Jedyne co mogę zrobić to użyć funkcji „otwórz aplikacje”.

Aktualnie to wygląda tak że muszę po tym jak wsiądę do samochodu:
1. Ręcznie połączyć się w ustawieniach BT z audio samochodu.
2. Wtedy pojawia mi się komunikat z zapytaniem czy chcę uruchomić automatyzację, klikam Uruchom.
3. W tym momencie otwiera się aplikacja i mogę kliknąć żeby zaczęło odtwarzać muzykę.

Ogółem żadnej automatyzacji, tylko tona klikania. Działa tak że nie działa. Teraz dodatkowo jak doszła to funkcja ściskania audio jak niby gra za głośno. To mam chęć wyrzucić telefon za okno ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych