Cześć,
Szukam odpowiedzi na nurtujące mnie od bardzo dawna wątpliwości dotyczące nieoryginalnych wyświetlaczy w iphonach oraz ich działania (w głównej mierze chodzi mi o dotyk i jego czułość) względem oryginalnych części producenta.
Wszystko zaczęło się od kupna używanego iPhona 6s Plus kilka lat temu. Po niedługim czasie użytkowania zauważyłem bardzo irytujące spowolnienia w trakcie wprowadzania tekstu na klawiaturze - nie były to ściny całego telefonu czy lagi jak to bywa w chińskich podróbach telefonów lecz złudzenie jakby wyświetlacz nie "wyłapywał" wszystkich liter przez co bardzo często trzeba było wracać i poprawiać wyrazy, pisanie bez słownika było wręcz niemożliwe, ale nawet z nim bardzo irytujące i problematyczne. Telefon niedługo później uległ awarii i wymieniłem go na iPhona 8 pochodzącego z "wystawy". Zadowolony, że wkońcu pozbędę się problemu zauważyłem, że i ten egzemplarz boryka się z dosłownie tym samym problemem! Niejako sprawę poprawiła instalacja klawiatury od google (gboard) sprawiając wrażenie szybszego działania wprowadzania tekstów oraz lepszego słownika natomiast porównując do telefonów znajomych (np. Iphone 6s, Iphone SE2, Iphone8), które zakupione były przez nich pierwotnie w sklepie jako nowe róznica była kolosalna. Wprowadzanie tekstu w wyżej wymienionych odbywa się błyskawicznie, wyświetlacz ma bardzo dużą czułość, przez co praktycznie nie gubi żadnych liter nawet przy bardzo szybkim pisaniu, a co się z tym wiążę bardzo mocno wpływa na pozytywne odczucia i komfort z pisania na telefonie czego niestety nie mogę powiedzieć o swoim.
Obydwie te sytuacje zmusiły mnie do zastanowienia się skąd może wynikać taki problem ? Czy może nie jest to kwestia zastosowania nieoryginalnych wyświetlaczy, bo oczywiście nie jest mi znana wcześniejsza historia telefonu. Jesli tak to czy jest metoda, żeby zweryfikować czy dany wyświetlacz pochodzi od apple czy jest to chiński zamiennik ? A może ten problem związany jest jeszcze z czymś innym ? Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie. Oczywiście nigdy więcej nie sięgne po używany telefon, natomiast jestem ciekaw czy z tym problemem można cokolwiek zrobić czy pogodzić się, że jest to nienaprawialna wada.

iPhone 8 - nieoryginalny wyświetlacz ?
Posted 07 December 2020 - 13:54
Posted 07 December 2020 - 14:42
Powystawowe iP to w 99% składaki z Chin, które są warte może 1% ceny za jaką są oferowane.
iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE
Posted 07 December 2020 - 14:44
Generalnie "powystawowe" telefony to składaki od pana chińczyka, wymienione w nich może być sporo rzeczy, nie tylko ekran czy bateria. Generalnie kupiłeś telefon poskładany z najtańszych zamienników i wciskany ludziom jako "powystawowy", który przeważnie jest rozbitkiem z usa, reanimowanym przez chińczyka, kupionym przez janusza z allegro i wciskany jako "powystawowy", "leżak magazynowy" i inne takie cuda. Dużo lepiej kupić używany telefon od prywatnej osoby, która ma dowód zakupu od autoryzowanego sprzedawcy niż takie coś.
Program 3utools pokazuję co siedzi w telefonie, ale też nie brałbym tego za jakiś wyznacznik bo czasem pokazuje głupoty, choć możesz mieć ogólny obraz sytuacji.
Edited by notedeagle, 07 December 2020 - 14:46.
MacBook Air 2017, iPhone X, Airpods Pro
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users