Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dysk zewnętrzny WD My Book 500 GB - problem z firewire

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

#1 Radam

Radam
  • 35 postów

Napisano 01 marca 2008 - 14:06

Witam wszystkich! Od miesiąca jestem zadowolonym posiadaczem piewszego w życiu Maca. Jak każdy nowicjusz mam wiele pytań, ale staram sie sam na nie znajdować odpowiedzi - najczęściej zresztą poprzez to forum.Teraz jednak trafiłem na poblem, którego nie potrafię rozwiązać. Otóż kupiłem w iSpot dysk zewnętrzny WD My Book 500 GB, który ma pracować z Time Machine. I pracuje, ale tylko przez USB. Przez firewire jest dla komputera nierozpoznawalny. W "Ten Macintosh" przy firewire pojawia się informacja: nieznane urządzenie (model, producent). Na stronie WD znalazłem info, że przy Leopardzie potrzebny jest update firmwaru. Ściągnąłem updater (.dmg), ale przy próbie jego uruchomienia jest komunikat: "Please connect My Book Home drive to be updated and click the "verify" button again" - a dysk jest podłączony zgodnie z instrukcją, przez firewire. Po kilku kliknięciach jest kolejny komunikat: "One or more volumes on the My Book Home drive could not be unmounted. Try quitting all other programs and then click the "Verify" button again". Time Machine na wszelki wypadek wyłączyłm, choć oczywiście dysku nie widzi. W narzędziach dyskowych po "sprawdź dysk" jest info "WD My Book Home Updater chyba jest w porządku". Podłączyłem dysk po firewire do peceta - jest rozpoznawany, a zatem to raczej nie problem dysku ani kabla. Niestety, nie mam innego urządzenia firewire aby sprawdzić port w iMacu przez jego podpięcie. Co robić? :confused:

#2 przemekpiorkowski

przemekpiorkowski
  • 869 postów

Napisano 01 marca 2008 - 14:19

Ten update firmware potrzebny przy Leopardzie to update firmawe w dysku, tak? To żeby go zrobić musisz podłączyć go przez USB, bo jak inaczej go zrobisz?

#3 weiss

weiss
  • 299 postów
  • SkądSkarszewy

Napisano 01 marca 2008 - 14:22

Ten update firmware potrzebny przy Leopardzie to update firmawe w dysku, tak? To żeby go zrobić musisz podłączyć go przez USB, bo jak inaczej go zrobisz?

Też przychylam sie do tego stwierdzenia.

#4 Radam

Radam
  • 35 postów

Napisano 01 marca 2008 - 18:09

Pierwszy punkt instrukcji updatu na stronie CITYnet Przekierowanie... głosi: "the WD My Book Home Edition hard drive must be connected to the computer via FireWire (1394 a/b"

---- Dodano 01-03-2008 o godzinie 20:10 ----
Oczywiscie nie zadne tam citynet, ale na stronie wd

---- Dodano 01-03-2008 o godzinie 20:30 ----
Wykonałem jeszcze jedną próbe (nie mam pojęcia czy nie bezsensowną): podłączyłem jednoczesnie USB i FireWire. Skutek jest taki: upgrade zatrzymuje się na oknie: "Upgrade My Book Home to firmware version 1.028. Searching for My Book Device". Potem jest okno: "Sorry, an error occured. This utility must quit". I tyle:(

---- Dodano 01-03-2008 o godzinie 21:12 ----
Kolejna próba, tym razem wbrew instrukcji ze strony producenta dysku, a zgodnie z waszymi radami - przez USB (przy odłączonym firewire). Tym razem udało się zrobić update firmwaru dysku, ale komputer - po restarcie- nadal go nie widzi. Przy "ten Macintosh" i firewire pojawia się komunikat: "nie można pokazać urządzeń firewire" (na czerwono!) :(

#5 KrisP

KrisP
  • 802 postów

Napisano 12 marca 2008 - 13:16

Radam: sprawa się jakoś rozwiązała? Bo ja właśnie czekam na dostawę i kupuję ten dysk MyBook Home 500GB USB 2.0/FW400/eSATA - wolałbym lekko przejść z Tiger'a na Leoparda ;)

#6 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 12 marca 2008 - 14:41

Dziwnie się ten dysk zachowuje. Ja wczoraj bez najmniejszych problemów podłączyłem przez Firewire dysk My Book 320GB i działało bez problemu od 1 strzału. Przyszło mi jeszcze do głowy pytanie głupie na maksa ale co tam... zadam dla pewności. Dysk włączony jest tym przyciskiem z tyłu obudowy?

#7 Plantaginus

Plantaginus
  • 144 postów

Napisano 12 marca 2008 - 14:48

Kupiles w iSpocie dysk ktory nie dziala z Makiem? Zanies im poprostu to pudlo, lagodnie powiedz co o nich myslisz i zarzadaj tekiego ktory dziala. Jest chyba cos takiego jak gwarancja? PS. Wylaczone dyski raczej nie dzialaja, przelaczniki czesto sa z tylu. P.

#8 Radam

Radam
  • 35 postów

Napisano 12 marca 2008 - 15:59

Wszedłem właśnie na forum i widze, że gdy porzuciłem już wszelką nadzieję, wątek sprzed paru dni zmartwychwstał! Niestety, z dyskiem nic się nie zmieniło - przez firewire nadal nie działa, nie jest rozpoznawany przez komputer. Tak jak napisałem, pojawia się (na czerwono!) komunikat, że "nie można pokazać urządzeń firewire". Na razie dałem sobie spokój z dociekaniem dlaczego tak jest, bo przez USB jest wszystko O.K. a na wizytę w iSpocie nie miałem jakoś ostatnio czasu. Co do pytania Krzyfara... Juz miałem przytoczyć pewien dowcip o blondynce, ale odpowiem krótko - oczywiście dysk jest włączony przyciskiem z tyłu.

#9 białko

białko
  • 240 postów

Napisano 12 marca 2008 - 16:09

formatowałeś dysk za pomocą narzędzia dyskowego? sformatuj i wtedy odpal firmware update, bo ja mam taki dysk i działał od pierwszego włączenia

#10 Plantaginus

Plantaginus
  • 144 postów

Napisano 12 marca 2008 - 16:23

Przypnij jakies inne urzadzenie do FireWire twojego Maka np kamere DV. Moze masz strzelone FW. Jak dlugo zyje nie widzialem dysku ktory niezagadalby z makiem przez FW. Jesli gada z PC to zapakuj mu firmware update w ten sposob. Hey.

#11 Radam

Radam
  • 35 postów

Napisano 12 marca 2008 - 16:55

Tak jak pisałem w pierwszych postach, producent dysku zaleca przy Leopardzie update firmwaru, zgodnie z instrukcją - przez FireWire. Co z tego, skoro komputer dysku przez FireWire nie widzi?! Zrobiłem zatem tenże update przez USB (wbrew instrukcji). Krótko mówiąc: update firmware mam już wykonany. Czy sformatowanie dysku i ponowny update coś tu pomoże? Cóż, nic nie szkodzi spróbować (dysk jest wykorzystywany wyłącznie do Time Machine)... Wiem też, że powinienem sprawdzić FireWire przez podpięcie innego urządzenia. Sęk w tym, że takiego urządzenia nie mam, co oczywiście jest słabym wytłumaczeniem - pożyczę, podłączę i poinformuję co i jak.

#12 born2fight

born2fight
  • 443 postów
  • SkądILL WIND US

Napisano 13 marca 2008 - 05:02

tak z ciekawosci zapytam ile taki dysk kosztuje w PL? (dzis zamowilem dla siebie500:))

#13 Radam

Radam
  • 35 postów

Napisano 13 marca 2008 - 12:49

tak z ciekawosci zapytam ile taki dysk kosztuje w PL? (dzis zamowilem dla siebie500:))

Zapłaciłem w iSpot 589 zł. Pewnie za dużo, ale chciałem mieć pewność, że wszystko będzie działało bez zarzutu. No i jak na razie nie działa...

#14 born2fight

born2fight
  • 443 postów
  • SkądILL WIND US

Napisano 15 marca 2008 - 03:04

orientujesz sie moze czy robi to jakas roznice dla dysku czy Mybook jest w pozycji pionowej czy poziomej...? czy moze to wogole nie ma znaczenia thx

---- Dodano 15-03-2008 o godzinie 04:29 ----
ok juz wiem nie ma znaczenia ;)

#15 b4rt3k

b4rt3k
  • 357 postów
  • SkądWawa

Napisano 24 marca 2008 - 13:52

moze zrob update firmware na innym sprzeciez ktory ma firewire np laptop z win xp ;)

#16 Radam

Radam
  • 35 postów

Napisano 18 kwietnia 2008 - 11:42

Dałem sobie na pewien czas spokój z próbami z moim dyskiem. Ostatnio do nich wróciłem i oto podsumowanie: 1. Update firmwaru dysku wykonany 2. Dysk połączony z moim iMakiem via firewire - niewidoczny (komunikat: "nieznane urządzenie firewire") 3. Zmiana kabla - nie pomaga. 3. Dysk połączony z moim iMakiem via USB - widoczny, działa. 4. Dysk połączony z innym makiem (macbook) via firewire - widoczny (!) 5. Inne urządzenia podłączone do portu firewire w moim iMaku (kamera dv, inny dysk zewnętrzny- nie WDMyBook) - widoczne, działają. 6. Mój dysk podłączony do mojego iMaka "szeregowo", poprzez inną kieszeń z dyskiem - widoczny, działa (oba dyski są widoczne). Wyglada to na jakąś niezgodność między portami firewire w moim dysku i w moim (i tylko w moim!) komputerze. Ktoś ma jakiś inny pomysł? Co robić? Reklamacja dysku w iSpocie wymagałaby dostarczenia go razem z komputerem, a to mi się wcale nie podoba. :-(

#17 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 19 kwietnia 2008 - 13:42

- upewnić się że system na iMaku jest zaktualizowany (update'y) - sprawdzić działanie dysku z innym iMakiem (najlepiej identycznym)

#18 Radam

Radam
  • 35 postów

Napisano 21 kwietnia 2008 - 20:09

System jest zaktualizowany. Oczywiście postaram się sprawdzić dysk na innym iMaku. W każdym razie - dzięki.

#19 kongi

kongi
  • 25 postów

Napisano 22 maja 2008 - 19:51

Witam wszystkich! Od miesiąca jestem zadowolonym posiadaczem piewszego w życiu Maca. Jak każdy nowicjusz mam wiele pytań, ale staram sie sam na nie znajdować odpowiedzi - najczęściej zresztą poprzez to forum.Teraz jednak trafiłem na poblem, którego nie potrafię rozwiązać.

Sprobuje sie dokleic do tego watku mimo ze jest starawy - ale moze ktos mi cos podsunie...
WD MyBook Pro - podpiety przez FW 400 - na tigerze jako dodatkowy zasuwa jak maly samochodzik....
Stawiajac na nim Tigera lub Leoparda i bootujac sie z niego - dramat....
chyba problemem jest szybkosc pracy dysku (chyba zapisu, ale nie mam pomyslu jak
to sprawdzic) po prostu nie da sie pracowac kompletnie....
Nie udalo mi sie niestety znalesc nigdzie zadnej podpowiedzi - wiem ze jest upgade
firmware pod katem leoparda, ale do dysku typu Home - a to jest Pro, ma najnowszy
firmware i niestety nic nie pomaga

moze ktos sie z czyms takim spotkal ?

pozdrawiam

#20 ArturM

ArturM
  • 317 postów
  • SkądDublin, IE

Napisano 23 maja 2008 - 14:43

sie zastanawiam po co Ci na firewire ?:D ja mam ten dsk na USB 2.0 działa pieknie transfery są bardzo dobre (nawet 25mb/s) wiec nie ma co kombinowac :D a o ile sie orientuje po recenzjach/benchmarkach na USB 2.0 szybciej ten dysk działa jak na firewire ;)

#21 kongi

kongi
  • 25 postów

Napisano 23 maja 2008 - 15:39

sie zastanawiam po co Ci na firewire ?:D ja mam ten dsk na USB 2.0 działa pieknie transfery są bardzo dobre (nawet 25mb/s) wiec nie ma co kombinowac :D

a o ile sie orientuje po recenzjach/benchmarkach na USB 2.0 szybciej ten dysk działa jak na firewire ;)

tak ? a zabootujesz tigera/loparda z tego dysku po tym usb ?
i nie wiem kto Ci naopowiadal ze usb 2.0 dziala szybciej od FW 400 ;-) o 800 nie wspominajac :)

pozdrawiam

#22 andziaaa1987

andziaaa1987
  • 33 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 12 czerwca 2008 - 23:06

tak ? a zabootujesz tigera/loparda z tego dysku po tym usb ?
i nie wiem kto Ci naopowiadal ze usb 2.0 dziala szybciej od FW 400 ;-) o 800 nie wspominajac :)

pozdrawiam

USB 2.0 - 480 Mb/s
FireWire 400 - mówi samo za siebie
FireWire 800 - też mówi samo za siebie

może i jestem kiepska z matematyki, ale jak dla mnie 480 to więcej niż 400... co do FW800 to oczywiście jak najbardziej jest szybsze od USB 2.0 :)

#23 kongi

kongi
  • 25 postów

Napisano 12 czerwca 2008 - 23:37

USB 2.0 - 480 Mb/s

może i jestem kiepska z matematyki, ale jak dla mnie 480 to więcej niż 400... co do FW800 to oczywiście jak najbardziej jest szybsze od USB 2.0 :)

to juz jest nudny temat
nie tyle kiepska z matematyki - co nie uwzgledniasz paru dodatkowych zmiennych
w tym rownaniu - transmisje musi z jednej strony cos zasilic a z drugiej odebrac
usb zdecydowanie bardziej obciaza procesor niz FW - efekt tego jest taki ze
FW400 jest wydejszejsze od usb2 co zostalo niejednokrotnie udowodnione praktycznie
blah... chyba nie tego zreszta watek dotyczył

#24 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 13 czerwca 2008 - 07:21

Zapłaciłem w iSpot 589 zł. Pewnie za dużo, ale chciałem mieć pewność, że wszystko będzie działało bez zarzutu. No i jak na razie nie działa...

kurcze 3 miesiące temu zapłaciłem za taki dysk w sklepie 350zł... iSpot ma niesamowite narzuty. Dodatkowo mój dysk chodzi i na USB i na FW.

#25 kubatyszko

kubatyszko
  • 333 postów
  • SkądTokyo

Napisano 13 czerwca 2008 - 08:09

USB 2.0 - 480 Mb/s

FW = sprite
USB = pragnienie

FW nawet 400 JEST szybsze od USB 2.0., inne zuzycie procesora tak jak ktos wczesniej napisal, do tego FW jest duzo madrzejrzym laczem (np. potrafi rezerwowac pasmo aby transfer byl stabilny) a usb nie.

kurcze 3 miesiące temu zapłaciłem za taki dysk w sklepie 350zł... iSpot ma niesamowite narzuty. Dodatkowo mój dysk chodzi i na USB i na FW.

I to niezly narzut ma, ja w apple store (Tokyo) kupilem 2 tygodnie temu 500GB MyBook za rownowartosc 343 PLN :-P

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych