Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Przygotowanie specyfikacji

• Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 Jarek Kuziar

Jarek Kuziar
  • 2 posts

Posted 10 October 2020 - 12:00

Szanowni Państwo,

zwracam się z prośbą o podpowiedź w jaki sposób przygotować specyfikację zakupu komputera mac w instytucji publicznej. Muszę zakupić graficzce iMaca, ale nie wiem jak sformułować specyfikację, żeby całkowicie wykluczyć inne komputery, a zarazem nie podać żadnej nazwy handlowej Appla. W związku z tym kryteria typu "retina" odpadają. Głupota przepisów o zamówieniach publicznych, ale takie życie... Macie może jakiś pomysł?

Z góry dziękuję za pomoc!

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6894 posts
Posted 10 October 2020 - 12:52

Nie wiem, jakiego iMaca chcesz jej kupić, ale najnowsze mają True Tone. Może dałoby się to ująć w wymaganiach jako „wyświetlacz o szerokim gamucie (jeśli można, to wpisać przestrzeń barwną P3 - nie jest to trademark Apple, a powszechnie używana nazwa, jak USB czy DVD) z automatycznym dostosowywaniem jasności i temperatury kolorów do otoczenia”. Chyba żaden ale-im-one PC tego nie ma. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 Jarek Kuziar

Jarek Kuziar
  • 2 posts

Posted 10 October 2020 - 13:28

Nie wiem, jakiego iMaca chcesz jej kupić, ale najnowsze mają True Tone. Może dałoby się to ująć w wymaganiach jako „wyświetlacz o szerokim gamucie (jeśli można, to wpisać przestrzeń barwną P3 - nie jest to trademark Apple, a powszechnie używana nazwa, jak USB czy DVD) z automatycznym dostosowywaniem jasności i temperatury kolorów do otoczenia”. Chyba żaden ale-im-one PC tego nie ma. 

O, dziękuję, to już jakiś punkt zaczepienia. Rozumiem, że ta cecha charakteryzuje tylko najnowszego iMaca (2020)? Obawiam się, że będę musiał zjechać do poprzedniej generacji z uwagi na ograniczenia budżetowe. Muszę być bardzo precyzyjny żeby nie załapał mi się żaden pecet...

#4 tommy73

tommy73
  • 443 posts
  • SkądChełm, PL

Posted 10 October 2020 - 20:20

Wpisz, że komputer ma być typu All in One, że procesor ma mieć Xpunktów w benchmarku, grafika x punktów w benchmarku, że rozdzielczość wbudowanego ekranu minimum x na y. I sprawdź, czy nie ma takiego All in one wśród pecetów. No i parametry samego wyświetlacza

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users