Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jaki MacBook Pro do Lightrooma?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Marcin Dorosiński

Marcin Dorosiński
  • 3 postów

Napisano 03 października 2020 - 11:29

Cześć. 

Potrzebuję Maca do pracy, do obsługi głównie Lightrooma - praca na RAW-ach (właściwie wcale Photoshopa). Czy ten model zapewni mi komfort? 

Apple Macbook Pro 16 z Touch Bar 2019 16"- Intel® Core™ i7 - 16GB RAM - 512GB Dysk - R5300M Grafika

Jeśli chodzi o Macbook Pro 16 to chyba entry level. Czy jest jakikolwiek sens myśleć przy moich potrzebach o 32GB i modelu z kartą graficzną R5500M? Do jutra jest promo za 10.299 PLN w kilku sieciach i nie wiem, czy jest sens się spieszyć z decyzją o zakupie.

Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6 909 postów
Napisano 03 października 2020 - 13:39

Napisz nieco więcej o potrzebach. Jakie to są RAWy? Z jakiego aparatu/o jakiej wielkości. Jak duża jest biblioteka Lightroom?

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 Marcin Dorosiński

Marcin Dorosiński
  • 3 postów

Napisano 03 października 2020 - 13:57

Napisz nieco więcej o potrzebach. Jakie to są RAWy? Z jakiego aparatu/o jakiej wielkości. Jak duża jest biblioteka Lightroom?

Sony a7, a więc RAW arw (jeśli o to pytałeś)
Przeciętny plik waży 25 MB
Materiału jednocześnie dodawanego do biblioteki mogę mieć do 5.000 zdjęć, z czego do obróbki maksymalnie 1.000.

#4 pepe32

pepe32
  • 24 postów

Napisano 03 października 2020 - 22:23

ja do obróbki zdjęć mam 16 32GB z 5500 8GB ale i tak po podłączeniu monitora graficznego 4k karta nie "wyrabiała" pomógł eGPU z Vegą 64

żadnych zdjęć nie trzymam na maku mimo że mam 2TB dysk wszystko jest na Qnapie i 10GbE łącze, droga jeszcze zabawa ale warto zainwestować 

wpadam do domu po "robocie" karta w qnapa zanim się ogarnę mam wszystko na dysku a obróbka fotek 60MB+ (canon 5D4 + dual pixel) z takim łączem to czysta przyjemność!! 

#5 Marcin Dorosiński

Marcin Dorosiński
  • 3 postów

Napisano 04 października 2020 - 00:11

ja do obróbki zdjęć mam 16 32GB z 5500 8GB ale i tak po podłączeniu monitora graficznego 4k karta nie "wyrabiała" pomógł eGPU z Vegą 64

żadnych zdjęć nie trzymam na maku mimo że mam 2TB dysk wszystko jest na Qnapie i 10GbE łącze, droga jeszcze zabawa ale warto zainwestować 

wpadam do domu po "robocie" karta w qnapa zanim się ogarnę mam wszystko na dysku a obróbka fotek 60MB+ (canon 5D4 + dual pixel) z takim łączem to czysta przyjemność!! 

Pozazdrościć. Kurczę, dla mnie na ten moment to overkill :). To jeszcze nie ten etap.

Wracamy do sedna - czy ktoś z forumowiczów pracuje w Lightroomie na RAW-ach 25 MB na MBP 16 16 Gb ram z kartą graficzną AMD Radeon Pro 5300M 4 GB GDDR6 i mógłby coś powiedzieć na temat komfortu pracy?

Użytkownik Marcin Dorosiński edytował ten post 04 października 2020 - 00:15

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych