Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

zmiana MAC adresu=odcięcie od DHCP??

• Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 Adaho0

Adaho0
  • 13 posts
  • SkądGdynia

Posted 01 March 2008 - 10:02

Witam.. Na wstępie zaznaczam że kopię już parę dni,i nie wykopałem nic użytecznego.. Sytuacja: zmieniam MAC adres na PowerMacu G4 w terminalu. Oczywiście ślicznie się zmienia,ale przy okazji zostaje mi przydzielony IP spoza puli,tzn zamiast 192.168.x.xx mam 169.254.xxx.xxx :/ i nie mam pojęcia jak to obejść. Tak jakby Maczek gubił adres serwera DHCP, adres bramy i adres rozgłoszeniowy... Taka sama zmiana MAC adresu na pożyczonym i podpiętym pod ten sam kabel PieCu działa od pierwszego strzału... Pytanie: gdzie tkwi problem i jak (o ile się da) go obejść?? Kontakt z Usługodawcą jest niemożliwy, sieć działa bez nadzoru, obaj administratorzy są w irlandii i do serwera NIKT nie ma dostępu, nawet zdalnego (wiem,to kuriozalne i pachnie paranoją) Pozdrawiam Adaho0

#2 przemekpiorkowski

przemekpiorkowski
  • 869 posts

Posted 01 March 2008 - 13:41

Wygląda na to, że polityka bezpieczeństwa routera wpuszcza tylko pewne MAC-adresy. Normalna sprawa u wielu dostawców zwłaszcza kablowego netu, żeby się na krzywy ryj nikt nie podpinał. Co to za dostawca? Jeżeli jest tak, jak piszę - to nie ma bata bez ingerencji w ustawienia routera nic nie zdziałasz. Po co w ogóle zmieniasz MAC, może tego da się uniknąć?

#3 maslaq

maslaq
  • 2389 posts
  • SkądTychy

Posted 01 March 2008 - 14:15

odlacz router i wlacz na nowo do pradu jezeli kablem jest podlaczony do maca to musi sobue zresetowac tablice DHCP

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users