Witajcie. Od aktualizacji do iOS 13 mam problem z aplikacją WIADOMOŚCI.
Chodzi o sytuację, w której dany kontakt ma zapisany numer telefonu nie iphonowy oraz adres iMessage, który odbiera wiadomości na iPadzie.
Dla ułatwienia bardziej obrazowo - Żona używa telefonu z androidem ale tabletu ma iPada.
Przed iOs 13 sytuacja była łatwa, bo w aplikacji WIADOMOŚCI miałem 2 konwersacje z tą samą osobą - jedną SMSową oraz jedną iMessageową. Z zewnątrz nie dało się rozpoznać która to która, rozpoznawałem po kolorze przycisku wyślij wewnątrz konwersacji (zielony kolor - SMS na telefon, niebieski kolor - iMessage na iPada).
No i w sumie było idealnie. Musieli zepsuć.
Po iOs 13 aplikacja WIADOMOŚCI skonsolidowała obie konwersacje do jednej, mieszanej. I tu mam problem - jak się przełączać między SMSem a iMessage?
Wchodząc w konwersację automatycznie jest ten sam kanał co poprzednio się używało - dostałem ostatnio SMSa od żony to z automatu aplikacja chce wysłać SMS. Jeżeli akurat teraz, chcę jej wysłać zdjęcie na iPad to muszę tak:
1 - wrócić do listy wiadomości
2 - kliknąć w górnym lewym rogu NOWA WIADOMOŚĆ
3 - wyszukać kontakt żony
4 - kliknąć na strzałkę obok kontaktu żony
5 - wybieram czy chcę wysłać SMS na telefon czy iMessage na adres iCloud
W związku z tym mam dwa pytania:
1 - Może jest opcja aby było jak kiedyś - dwie różne konwersacje w aplikacji wiadomości?
2 - Jeśli nie, to może ktoś z was wynalazł łatwiejszy sposób przełączania między SMS a iMessage?
Dzięki za pomoc
Attached Files
Edited by Konrad Łącki, 30 July 2020 - 10:30.