Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

WIADOMOŚCI - Przełączanie między iMessage a SMS

• Please log in to reply
No replies to this topic

#1 Konrad Łącki

Konrad Łącki
  • 6 posts

Posted 30 July 2020 - 10:30

Witajcie. Od aktualizacji do iOS 13 mam problem z aplikacją WIADOMOŚCI.

Chodzi o sytuację, w której dany kontakt ma zapisany numer telefonu nie iphonowy oraz adres iMessage, który odbiera wiadomości na iPadzie.

Dla ułatwienia bardziej obrazowo - Żona używa telefonu z androidem ale tabletu ma iPada.

Przed iOs 13 sytuacja była łatwa, bo w aplikacji WIADOMOŚCI miałem 2 konwersacje z tą samą osobą - jedną SMSową oraz jedną iMessageową. Z zewnątrz nie dało się rozpoznać która to która, rozpoznawałem po kolorze przycisku wyślij wewnątrz konwersacji (zielony kolor - SMS na telefon, niebieski kolor - iMessage na iPada).

No i w sumie było idealnie. Musieli zepsuć.

Po iOs 13 aplikacja WIADOMOŚCI skonsolidowała obie konwersacje do jednej, mieszanej. I tu mam problem - jak się przełączać między SMSem a iMessage?

Wchodząc w konwersację automatycznie jest ten sam kanał co poprzednio się używało - dostałem ostatnio SMSa od żony to z automatu aplikacja chce wysłać SMS. Jeżeli akurat teraz, chcę jej wysłać zdjęcie na iPad to muszę tak: 
1 - wrócić do listy wiadomości

2 - kliknąć w górnym lewym rogu NOWA WIADOMOŚĆ

3 - wyszukać kontakt żony

4 - kliknąć na strzałkę obok kontaktu żony

5 - wybieram czy chcę wysłać SMS na telefon czy iMessage na adres iCloud

W związku z tym mam dwa pytania:

1 - Może jest opcja aby było jak kiedyś - dwie różne konwersacje w aplikacji wiadomości?

2 - Jeśli nie, to może ktoś z was wynalazł łatwiejszy sposób przełączania między SMS a iMessage?

Dzięki za pomoc

Attached Files

Edited by Konrad Łącki, 30 July 2020 - 10:30.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users