Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czym wypakować pliki rar?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 linuxuser

linuxuser
  • 4 postów

Napisano 29 lutego 2008 - 09:45

czym moge wypakowac pliki rar na mac os 9 ten aladyn nie dziala

#2 Jaras

Jaras
  • 568 postów

Napisano 29 lutego 2008 - 10:04

Spróbuj Stuffit

#3 misioslaw

misioslaw
  • 1 595 postów
  • SkądTychy

Napisano 29 lutego 2008 - 10:05

Zależy jaką wersją RARa były pakowane, tych nowszych możesz nie wypakować bo nie są zgodne z poprzednimi. Utraty zgodności były w wersjach 2.00,3.00,3.30,3.50.

#4 newsoulapple

newsoulapple
  • 6 postów

Napisano 10 października 2008 - 19:47

Jest jeszcze jakis inny program do rozpakowywania?

#5 radeksoftdj

radeksoftdj
  • 563 postów
  • SkądKrzeczowice

Napisano 10 października 2008 - 20:16

The Unarchiver
Używam go od zawsze i nigdy nie miałem z żadnym skompresowanym plikiem problemu. Zaznaczę też, że w/w program wbrew powszechnej opinii radzi sobie znakomicie z rozpakowywaniem rar'ów podzielonych na party. Wygląda to tak, że klikamy na pierwszy part i pomimo, że wskaźnik postępu dojdzie do końca nie zamykamy okna, czekamy aż samo zniknie, wtedy rar jest rozpakowany. Może tak to wygląda tylko u mnie, ale wspominam o tym bo program jest świetny.

#6 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 11 października 2008 - 06:41

7Zip. Darmocha. Po za tym na InteloMacach działa znakomicie Winrar. Wymagany Darwine Swego czasu dużo ściągałem z grup binarnych i nigdy się nie wyłożył. Obecnie rzadko go używam. Właściwie tylko wówczas, gdy nie chcę pakować plików ze śmieciami typu pliki z kropką z przodu i syfem DS_Store, który Mac OS X wciska gdzie popadnie raz do dzielenia na części i zabezpieczania hasłem.

#7 mdarek

mdarek
  • 30 postów
  • SkądModliszewice

Napisano 11 października 2008 - 07:04

Unarchiwer jest wystarczajacy.

#8 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 11 października 2008 - 08:49

Ja używam UnRarX, i też daje radę :)

#9 Taizo

Taizo
  • 156 postów
  • SkądKatowice, Silesia

Napisano 25 grudnia 2008 - 13:24

Dlaczego oprogramowanie na maca musi być bardziej skomplikowane?

#10 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 grudnia 2008 - 13:29

e? co jest bardziej skomplikowanego w rozpakowaniu dwuklikiem? (tak trochę sorry, ale jak widać nie masz maka więc na czym opierasz swoją opinię?)

#11 radeksoftdj

radeksoftdj
  • 563 postów
  • SkądKrzeczowice

Napisano 25 grudnia 2008 - 15:26

Ostatnio zauważyłem że the unarchiver nie potrafi nieraz rozpakować gigantycznych rarów np. 7x1100mb, tzn. on je rozpakuje ale plik po rozpakowaniu jest kilkakrotnie mniejszy niż być powinien, w skutek tego np. film jest odtwarzany błędnie. Do takich "gigantów" polecam UnrarX a do wszystkiego innego The Unarchiver:)

#12 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 25 grudnia 2008 - 15:32

Ja do wszystkiego używam Stuffit Expander w wersji darmowej. Radzi sobie ze wszystkim, w tym z rozpakowywaniem zaszyfrowanych rarów - także wieloczęściowych. Ktoś z forum podał mi link do Simply Rar, który nie różni się specjalnie od WinRAR (jeszcze raz dziękuję), to mi wystarczy do bardziej zaawansowanych operacji. Oprócz tego jest znakomity, darmowy 7ZIP i więcej mi nie trzeba.

#13 Greliusz

Greliusz
  • 1 postów

Napisano 02 stycznia 2009 - 15:09

Używam najczęściej tego programu Unarchiver - wszystko radzi bez problemu, ale niestety ma jedna wadę: nie rozpakowuje pliki rar z hasłem :> jak napotykam ten problem, to używam alternatywnego WinRarX

#14 Tarmas

Tarmas
  • 30 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 02 stycznia 2009 - 18:37

czym moge wypakowac pliki rar na mac os 9

Panowie, po Sylwestrze mamy problemy z czytaniem? ;)

Poszukaj aplikacji MacRar w wersji 2.5.1, choć wątpię, żeby otworzyła pliki skompresowane nowszymi wersjami.

#15 alfagta

alfagta
  • 1 635 postów
  • SkądKatowice

Napisano 11 sierpnia 2009 - 20:38

Ja mam trochę inny problem... Jak połączyć 5 plików .rar? Jest to klip Full HD w pięciu częściach?

#16 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 11 sierpnia 2009 - 21:39

Ja używam:

Do plików RAR: StuffIt
Do tych niektórych plików RAR, których StuffIt z nieznanych przyczyn nie lubi: UnRarX
Do łączenia podzielonych plików w jeden: Split&Contact

#17 alfagta

alfagta
  • 1 635 postów
  • SkądKatowice

Napisano 11 sierpnia 2009 - 22:03

Ja używam:

Do plików RAR: StuffIt
Do tych niektórych plików RAR, których StuffIt z nieznanych przyczyn nie lubi: UnRarX
Do łączenia podzielonych plików w jeden: Split&Contact

Dzięki, ale... Próbuję i nie za bardzo to działa... Jak wskazać pięć plików, żeby je połączyć w całość? Jak nimi najadę na ikonę w doku to wyskakuje okienko proszące o podanie rozmiaru dzielonych plików. Problem w tym, że ja nie chcę dzielić tylko łączyć.

#18 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 11 sierpnia 2009 - 22:14

Dzięki, ale... Próbuję i nie za bardzo to działa... Jak wskazać pięć plików, żeby je połączyć w całość? Jak nimi najadę na ikonę w doku to wyskakuje okienko proszące o podanie rozmiaru dzielonych plików. Problem w tym, że ja nie chcę dzielić tylko łączyć.

A polecenie File > Contact (w programie Split&Contact) nie działa?

Można też połączyć pliki w Terminalu:

cat fragment.001 fragment.002 fragment.003 > nazwa_scalonego_pliku

Oczywiście powyższe ma zastosowanie tylko wtedy, gdy jest to po prostu duży plik podzielony na
kawałki. Bo jeżeli jest to archiwum rar spakowane do osobnych plików, to powinien być wśród nich
jeden plik .rar, który otwarty w Stufficie lub Unrarx spowoduje scalenie i rozpakowanie archiwum.

#19 alfagta

alfagta
  • 1 635 postów
  • SkądKatowice

Napisano 11 sierpnia 2009 - 22:22

A polecenie File > Contact (w programie Split&Contact) nie działa?

Można też połączyć pliki w Terminalu:

cat fragment.001 fragment.002 fragment.003 > nazwa_scalonego_pliku

Oczywiście powyższe ma zastosowanie tylko wtedy, gdy jest to po prostu duży plik podzielony na
kawałki. Bo jeżeli jest to archiwum rar spakowane do osobnych plików, to powinien być wśród nich
jeden plik .rar, który otwarty w Stufficie lub Unrarx spowoduje scalenie i rozpakowanie archiwum.

Concat nie działa, bo zapomniałem dodać, że jest to archiwum rar spakowane do osobnych plików. Ale widzę, że sam się domyśliłeś:) No i po części jest tak jak mówisz. Jak otworzę pierwszą część w stuffit, to on mnie prosi o podanie drugiej. Podaję drugą, ale na tym koniec. Nie prosi mnie o dalsze części...

#20 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 11 sierpnia 2009 - 22:28

Concat nie działa, bo zapomniałem dodać, że jest to archiwum rar spakowane do osobnych plików. Ale widzę, że sam się domyśliłeś:) No i po części jest tak jak mówisz. Jak otworzę pierwszą część w stuffit, to on mnie prosi o podanie drugiej. Podaję drugą, ale na tym koniec. Nie prosi mnie o dalsze części...

Hm. Jeżeli Unrarx tego też nie rusza (Stuffit czasami ma problemy z niektórymi RARami, Unrarx nigdy
jeszcze mnie nie zawiódł) — to nie wiem.

#21 alfagta

alfagta
  • 1 635 postów
  • SkądKatowice

Napisano 11 sierpnia 2009 - 22:44

Z UnrarX jest trochę lepiej. Klikam jeden, on odnajduje resztę... Tylko, że na końcu powstaje plik z końcówką .ts.. Czy ją itworzyć?

#22 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 12 sierpnia 2009 - 09:44

Z UnrarX jest trochę lepiej. Klikam jeden, on odnajduje resztę... Tylko, że na końcu powstaje plik z końcówką .ts.. Czy ją itworzyć?

Wygląda na to, że to jest właśnie ten film HD. Spróbuj przeciągnąć go do ikony VLC lub PYM Playera
w Docku, trzymając wciśnięte klawisze Command-Opcja (Alt), żeby wymusić przyjęcie pliku przez
program. Może się otworzy? Nie używałem takich plików, więc nie wiem, co na Macu je odtwarza.

how to play ts files on mac - Google Search

#23 huski

huski
  • 1 063 postów
  • SkądEU

Napisano 12 sierpnia 2009 - 11:59

Jeszcze dorzucę do listy Zipeg i iArchiver, fajne zestawienie jest też tutaj: i use this osx software: keyword: rar

#24 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 12 sierpnia 2009 - 13:17

Ja na Windowsie używam 7-zip (ma całkiem niezły algorytm kompresji) więc na Maku także (7zX - http://sixtyfive.xmg.../products/7zx/). Szczerze przyznam, że wieloczęściowe archiwa wypakowywałem tylko na Windowsie. Poza tym mam jeszcze UnRarX

#25 konrad white

konrad white
  • 236 postów

Napisano 11 marca 2014 - 13:34

Rozpakowuję plik .zip do określonego folderu (za pomocą The Unarchiver) a w folderze brak plików.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych