Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone sam wysyła sms do UK (+44 7786205094)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 wisocaru

wisocaru
  • 1 postów

Napisano 04 czerwca 2020 - 14:58

Mam iPhone 5S, który co jakiś czas wysyła SMS aktywacyjny usługi FaceTime, za który operator obciąża mój rachunek.

Nie wiem dlaczego tak się dzieje, bo od razu po wyjęciu z pudełka wyłączyłem w opcjach zarówno FaceTime jak i iMessage.

Niestety nic to nie dało i od tego czasu co jakiś czas telefon wysyła smsy, a z konta znikają pieniądze.

Próbowałem jakoś zaradzić sprawie przez kontakt z operatorem, ale im ta sytuacja jest bardzo na rękę i nie wykazują żadnej chęci pomocy. Co robić?

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6 894 postów
Napisano 04 czerwca 2020 - 17:54

Jest to sytuacja conajmniej dziwna. Podejrzewam jakiś Bug w oprogramowaniu. Na Twoim miejscu paradoksalnie bym włączył iMessage/FaceTime. Wyśle jedną czy dwie wiadomości, ale potem powinien być spokój. Ewentualnie instalacja na czysto – bez odtwarzania z backupu i ponowne przetestowanie.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 07 czerwca 2020 - 12:05

Tak jak winmaciek pisze, należy włączyć. I wówczas, gdybyś nie wyrażał chęci korzystania z FT i iMessage, w preferencjach obydwu odnaleźć swój login/Apple ID, stuknąć weń i wybrać "Wyloguj się". O ile w przypadku FaceTime nie można go przeoczyć, o tyle w preferencji Wiadomości jest bardziej schowany: Ustawienia -> Wiadomości -> Wysyłka/odbiór.

Po wylogowaniu powinien przestać wysyłać te SMS-y.

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

#4 andi4444

andi4444
  • 163 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 czerwca 2020 - 21:03

Mam iPhone 5S, który co jakiś czas wysyła SMS aktywacyjny usługi FaceTime, za który operator obciąża mój rachunek.

Nie wiem dlaczego tak się dzieje, bo od razu po wyjęciu z pudełka wyłączyłem w opcjach zarówno FaceTime jak i iMessage.

Niestety nic to nie dało i od tego czasu co jakiś czas telefon wysyła smsy, a z konta znikają pieniądze.

Próbowałem jakoś zaradzić sprawie przez kontakt z operatorem, ale im ta sytuacja jest bardzo na rękę i nie wykazują żadnej chęci pomocy. Co robić?

Gdzieś czytałem, że w takiej sytuacji, jeśli operator nalicza Ci za te esemesy aktywujące FaceTime/iMessage można reklamować u operatora i zwraca opłatę.

 MacBook Air 13,6" M2 (8/256)  iPhone 15 Pro Max 256 GB (titanium black)  Apple Watch Ultra  iPad Pro 11” (2021) 128GB   AirPods Pro 2 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych