Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

jak otworzyc pliki z MAC na PC?

• Please log in to reply
16 replies to this topic

#1 saligia

saligia
  • 9 posts

Posted 28 February 2008 - 18:49

Witajcie. Z góry przepraszam, jeśli temat już był. Mam do przeedytowania ulotke w quarku 7.3 na PC a pliki na plycie dostalam chyba z MAC'a. Jestem w temacie raczej zlelonkawa ( bo nie totalnie zielona :)) i nie wiem z czym to sie je. Pliki wygladaja tak: ._.DS_Store ._Mise-Page Leaflet MO belg ._Rapport Mise-Page Leaflet MO be Ponadto mam tez pliki .tif i .eps i one takze nei chca mi sie otworzyc. rowniez w ilustratorze gdzie znalazlam rozwiazanie, by dodac .qrk na koncu. nie zadziałalo. Bardzo dziekuje za pomoc :)

#2 lidiap

lidiap
  • 29 posts

Posted 29 February 2008 - 08:20

Spróbuj te pliki otworzyć z Quarka przez Open, jeśli nie widzi tego pliku to zmień opcję żeby pokazał All documents a nie All Readable Dokument. Pliki z Quarka na Macu nie mają rozszerzeń ale chyba powinno się je dać otworzyć na PC w ten sposób.
  • zbonio likes this

#3 saligia

saligia
  • 9 posts

Posted 29 February 2008 - 08:28

dziekuje za odp. wyswietla mi sie informacja 'this document cannot be opened by this version of QuarkExpress. [16]"

#4 lidiap

lidiap
  • 29 posts

Posted 29 February 2008 - 08:53

Nie mam doświadczenia w otwieraniu z Maca na PC raczej odwrotnie, taki komunikat na Macu oznacza m.in. że się ma za starą wersją Quarka, ale masz najnowszą więc nie o to chodzi.

#5 Jaras

Jaras
  • 568 posts

Posted 29 February 2008 - 09:38

Witajcie.

Ponadto mam tez pliki .tif i .eps i one takze nei chca mi sie otworzyc. rowniez w ilustratorze
gdzie znalazlam rozwiazanie, by dodac .qrk na koncu. nie zadziałalo.

Bardzo dziekuje za pomoc :)

A mi się wydaje, że rozszerzenie quarka to QXP - no chyba że się zmieniło...

#6 saligia

saligia
  • 9 posts

Posted 29 February 2008 - 10:36

rzeczywiscie, po zmienieniu rozszerzenia na .qxp pojawil sie plik z ikonka quarka jednakze nie zmienilo to faktu, ze wyswietlil sie komunikat this document cannot be opened by this version of QuarkExpress. [16] czy mozliwe jest, ze pliki zapisane w starym quarku nie ebde odczytywane przez nowego? jak sprawdzic w jakim quarku zapisany byl plik? we wlasciwosciach pliku nic nie ma.

#7 zbonio

zbonio
  • 152 posts
  • SkądJózefosław

Posted 29 February 2008 - 10:46

Witajcie.
(...)
Pliki wygladaja tak:
._.DS_Store
._Mise-Page Leaflet MO belg
._Rapport Mise-Page Leaflet MO be
(...))

A nie masz plików bez prefiksu "._" ?
Dokument Quarkowy nazywa sie najprawdopodobniej "Mise-Page Leaflet MO belg".

#8 saligia

saligia
  • 9 posts

Posted 29 February 2008 - 10:52

a co znaczy ten prefix? zmieniajac rozszerzenie pliku usuwalam kropki. bycm oze w ten sposob naruszylam jakas strukture tego pliku poza tamtymi plikami mam i pliki bez prefixu ale dzieje sie z nimi to samo. nawet po dodaniu rozszerzenia

#9 lidiap

lidiap
  • 29 posts

Posted 29 February 2008 - 10:58

Jak otwierasz przez Open w Quarku to pokazuje w której wersji Quarka był stworzony. Chyba nie jest możliwe żeby plik stworzony w starszej wersji nie była otwierany w nowszej. Jak chcesz podeślij mi ten plik zobaczymy czy otwiera się na macu. Tylko co to da?

#10 zbonio

zbonio
  • 152 posts
  • SkądJózefosław

Posted 29 February 2008 - 11:03

Te z prefiksem to "śmieci" dla PC-ta. I nie musisz sie nimi zajmować. Podczas otwierania pliku (w oknie wyboru/podglądu) powinna wyświetlić się informacja o pliku, który chcesz otworzyć (z numerkiem wersji). Informacje te są wszak zapisane wewnątrz w pliku quarkowego. oo, lidiap mnie uprzedził/-a :)

#11 saligia

saligia
  • 9 posts

Posted 29 February 2008 - 11:05

dzieki dzieki. otworzylam to wreszcie, rozwiazanie bylo pod nosem, w innym folderze :)

#12 zbonio

zbonio
  • 152 posts
  • SkądJózefosław

Posted 29 February 2008 - 11:07

Jak chcesz podeślij mi ten plik zobaczymy czy otwiera się na macu. Tylko co to da?

Kiedys wystarczylo zmienić multilanguage na jeden jezyk. Byc może tu jest pies pogrzebany...

---- Dodano 29-02-2008 o godzinie 13:09 ----

dzieki dzieki.
otworzylam to wreszcie, rozwiazanie bylo pod nosem, w innym folderze :)

:) taaaak
zazwyczaj rozwiązania najprostsze nie przychodzą do głowy od razu...
:)

#13 saligia

saligia
  • 9 posts

Posted 29 February 2008 - 11:18

a sluchajcie nie chce zakladac nowego tematu do tego, moze jest jakies szybkie rozwiazanie na konwersje czcionek z maca zeby dzialaly na pc, bo mam tu jakies komercyjne, wiec nie sciagne ich za free

#14 zbonio

zbonio
  • 152 posts
  • SkądJózefosław

Posted 29 February 2008 - 11:27

Te makowe to PS czy TT?
Jest rozwiązanie, ale płatne : TransType

#15 saligia

saligia
  • 9 posts

Posted 29 February 2008 - 11:29

nie wiem. wydaje mi sie, ze takie i takie, bo sa i bez rozszerzenia i z rozszerzeniem .dfont
transtype, ok, sprobuje, od czego sa triale :)

---- Dodano 29-02-2008 o godzinie 12:02 ----
transfont nie pomogl ale pomogl crossfont. z tym, ze tylko do fontow z rozszerzeniem .dfont
reszty nie ruszyl :(

#16 zbonio

zbonio
  • 152 posts
  • SkądJózefosław

Posted 29 February 2008 - 12:08

transfont nie pomogl ale pomogl crossfont. z tym, ze tylko do fontow z rozszerzeniem .dfont
reszty nie ruszyl :(

.dfont to TrueType makowy

a może popatrz tutaj DTP

#17 saligia

saligia
  • 9 posts

Posted 29 February 2008 - 12:49

z tym tez sobie poradzilam, znajdujac bardzo przydatna strone z ktorej mozna sciagnac komercyjne czcionki za darmo > [url=http://www.fontyukle.com/]Font Download - Thousands of Fonts! - Türkçe, Arapça, Çince, Japonca Font Download[/url]
swoja droga ciekawa jestem na jakiej zasadzie ona funkcjonuje :) chyba niezbyt legalnej ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users