Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

2 karty dźwiękowe i 2 źródła. help

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 wujek_zed

wujek_zed
  • 391 postów

Napisano 28 lutego 2008 - 12:01

hello, potrzebuje takiej informacji: mam macbooka i zewnetrzna karte dzwiękową - jakiś szajski model na usb - nie ma sterownikow pod mac'a ale jak podpiołem to wszystko działa tylko nie ma możliwości za bardzo zmiany ustawień. potrzebuję jednak zrobić coś takiego: puścić muzykę w itunes i wysłać ją na zewnątrz powiedzmy przy pomocy wbudowanej karty dzwiękowej. Jednocześnie odpalić jakiś inny program do muzyki (np: VLC) i wysłać z niego dzwięk przez tą karte usb. czy ktoś ma jakiś pomysł jak ustawic w którymś z tych programow (lub jakims innym) inne wyjscie dzwieku niz to ustawione w systemie. Dodam tylko, ze nie chcę odpalać programów typu Traktor a zwykły program z obsługą plejlist itd. dzieki z góry pozdro

#2 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 28 lutego 2008 - 12:54

Jesli masz szajsowna karte to pewnie chcesz zeby to bylo za darmo. Wiec moze sprobuj z darmowym programem Soundflower, w ktorym mozesz ustawic audio wejscia i wyjscia jak chcesz.

#3 wujek_zed

wujek_zed
  • 391 postów

Napisano 28 lutego 2008 - 22:28

dzieki za pomoc ale jokos nie moge dojsc do tego o co mi chodzi.. nie umiem w tym Soundflowerze ustawic przekierowac wyjscia z vlc na karte macbookowska a itunes na karte zewnetrzna.. nie wiem za bardzo jak to zrobic. jedyne co widze to mnóstwo kanalow, kilka rodzai wejsc i wyjsc ale co bym nie ustawil to i tak dzwiek z wszystkich programow idzie w jedno miejsce. jakas podpowiedz? pozdro

#4 silverball

silverball
  • 218 postów
  • Skądhome is where the heart lies

Napisano 29 lutego 2008 - 00:05

hmmm, czy VideoLanComputer czyli VLC to program do muzyki? Jesli tak, to przepraszam, nie bylo pytania. A teraz powaznie. Jedne programy, np. iTunes, korzystaja z wyjscia dzwieku ustawionego w System Preferences dla calego systemu. Inne programy, np. ProTools LE, korzystaja tylko z wlasnych kart np. mBox niezaleznie co wybierzesz w system prefs. (ProTools M-Powered z kart M-Audio). Jeszcze inne np. Skype maja w swoich preferencjach mozliwosc ustawienia sobie dowolnego zrodla ew. wyjscia dzwieku. Wszedlem u siebie w VLC i opcji wyboru wyjscia nie widze, czyli korzysta z ustawien systemowych. tyle.

#5 wujek_zed

wujek_zed
  • 391 postów

Napisano 29 lutego 2008 - 01:13

cokolwiek skrót VLC oznacza, odtwarza on dobrze muzyke, dlatego go urzyłem. jesli jednak mogę go zamienic na jakis innym program, który pozwala mi wybrać urządzenie wyjsciowe to chetnie to zrobię, o ile ten program pozwala uzyć dowolnej karty a nie określonej firmy. Z tego co widzę ten Pro tools mi nie pomoze więc chętnie zapoznam się z propozycja innego softu ktory obsluzy moja karte firmy "trust". pozdro

#6 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 29 lutego 2008 - 11:02

Nie bardzo rozumiem, po co chcesz zrobic taki manewr... No ale: iTunes, zreszta jak kazdy odtwarzacz jaki odpalisz, bedzie chodzil WYLACZNIE na ustawionym w systemie wyjsciu audio. Do tego drugiego potrzebujesz nie tylko karte ale tez prograrm (darmowy raczej tutaj sie nie znajdzie) ktory mozesz ustawic zeby wysylal audio na karte. Jak bede mial chwile czasu to zrobie u siebie taki patent jak Ty chesz przeprowadzic i dam znac jak wyszlo.

#7 silverball

silverball
  • 218 postów
  • Skądhome is where the heart lies

Napisano 29 lutego 2008 - 22:25

darmowe Audacity ma wybór wyjścia dźwięku. zobacz czy Ci podejdzie.

#8 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 29 lutego 2008 - 22:46

Ta, akurat, na Audacity pojda playlisty.... boze, myslenie nie boli.

#9 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 02 marca 2008 - 12:42

No wiec w niedzielny poranek przetestowalem temat. Da sie. Musisz miec karte dzwiekowa i robisz tak: w systemowym AudioMidiSetup, w zakladce Audio Devices ustawiasz- Default Output na "Built-in Output" a w System Output te swoja karte muzyczna. Od teraz Quicktime, iTunes, systemowe dzwieki itd beda szly z wbudowanych glosnikow Maka. Natomiast zeby jednoczesnie odtwarzacza przez karte musisz w danym programie po prostu w preferencjach zaznaczyc te zewnetrzna karte. Ja, zeby bylo bezplatnie i zeby kolega silverball byl zadowolony to uzylem Audacity. Ale to edytor, wiec za bardzo sie nie nadaje. Chyba ze cala playliste zrobisz w Traktorze i wyeksportujesz caly set jako jeden plik mp3 i tenze plik wrzucisz do Audacity. Ale to bedzie tylko odtworzenie, oczywiscie nie bedziesz juz mial wplywu na raz zrobiony set. Albo od razu jedz z Traktora poprzez zewnetrza karte.
  • wujek_zed lubi to

#10 wujek_zed

wujek_zed
  • 391 postów

Napisano 02 marca 2008 - 12:52

Dzięki za zainteresowanie i pomoc. zrobiłem tak jak powiedzialęś i dodatkowo użyłem jakiegoś odtwarzacza o nazwie "COG". ustawiłem w nim wyjscie na ta 2 kartę i wszystko w miarę sprawnie działa. jeśli chodzi o powód dla którego potrzebowałem tak dziwnej konfiguracji: Impreza dla 50 latków, 4 GB muzyki do wyboru w iTunes, kazdy chętny moze odsłuchać na słuchawkach interesujący go kawałek i jesli mu przypasuje to metoda podnieś i upuść przezuca sobie do tego "COG'a" a stamtąd muzyka leci na głośniki. pozdro

#11 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 02 marca 2008 - 15:30

No to super. Jak chcesz, to kliknij mi w ludzika z napisem "autorytet". I polecam sie na przyszlosc ;)

#12 wujek_zed

wujek_zed
  • 391 postów

Napisano 02 marca 2008 - 16:59

:D juz kliknalem, ale nie wiem czemu nic ci nie dodało...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych