iPhone SE 2020 – opinie i wrażenia.
Posted 08 May 2020 - 13:49
Dla mnie czarny front jest nie do przyjęcia. Kojarzy mi się ze śmiercią.
Posted 08 May 2020 - 18:24
A dla mnie czarny front jest z kolei pozycją obowiązkową . Tył może sobie być w dowolnym kolorze (byle mi się tylko spodobał dany odcień), ale biała ramka wokół ekranu mnie strasznie odrzuca...
@ftpd, a co powiesz na czekanie po 2 miesiące na przesyłki z Aliexpress? Niektóre czasami nawet nie dochodzą .
Edited by Zireael, 08 May 2020 - 18:25.
- depe likes this
MacBook Pro 13 (2018) | Magic Mouse 2 | iPhone 13 Pro Max | Watch Series 7 (41 mm) | iPad Pro 11 WiFi (2018) | AirPods 1
Posted 09 May 2020 - 08:02
- kukus11 likes this
iPhone 12 mini
Posted 09 May 2020 - 09:59
Dokładnie mam to samo z tym, że ja zamieniłem iPhone X na SE. Płatności w masce teraz są o wiele bardziej przyjemne.
Posted 09 May 2020 - 11:46
przejście na stałe czy chwilowe? pytam bo sam się zastanawiam nad zmianą z X na SE i się zastanawiam czy warto. Nie brakuje Ci FaceID, gestów? aparat nie odstaje za mocno możliwościami?Przez pandemie i noszenie maseczek byłem zmuszony do wymiany XS na SE i póki co nie żałuje. Fajnie wrócić do mniejszego ekranu. Czytnik lini działa bez blednie, a kolor czerwony wyglada obłędnie
iPhone 12 mini iPhone 5s iPad 8 th HomePod mini
Posted 09 May 2020 - 13:33
wydaje mi się ,że przejście z x na se to nie jest dobry pomysł. Jeśli jesteś przyzwyczajony do bez ramkowego telefonu z gestami . Pomijając archaiczny wygląd ,jak dla mnie przeskoku technologicznego to nie będzie dużego . Dodał bym jeśli dużo korzystasz z telefonu to bez powerbanku się nie obędzie.przejście na stałe czy chwilowe? pytam bo sam się zastanawiam nad zmianą z X na SE i się zastanawiam czy warto. Nie brakuje Ci FaceID, gestów? aparat nie odstaje za mocno możliwościami?
Posted 09 May 2020 - 13:37
wydaje mi się ,że przejście z x na se to nie jest dobry pomysł. Jeśli jesteś przyzwyczajony do bez ramkowego telefonu z gestami . Pomijając archaiczny wygląd ,jak dla mnie przeskoku technologicznego to nie będzie dużego . Dodał bym jeśli dużo korzystasz z telefonu to bez powerbanku się nie obędzie.
Oczywiście, że to krok wstecz. To ma sens ewentualnie jako drugi telefon albo dla kogoś, kto nie chce wydawać 3,5 czy 5 tys. za iPhone'a 11/11 Pro, w tym roku 12/12 Pro. Miałem w ręku SE. Uwielbiam Apple, ale za tę kwotę zdecydowanie wolałbym bezramkowego Androida. Telefon z tak archaicznym wyglądem nie jest warty 2200 zł.
Edited by soczekpl, 09 May 2020 - 13:38.
Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2
Posted 09 May 2020 - 13:43
Pewnie ,że tak ja mam takie zdanie ,że ten telefon nie powinien w żadnym wypadku powstać mieli na stanie stare części i zrobili ulega.Oczywiście, że to krok wstecz. To ma sens ewentualnie jako drugi telefon albo dla kogoś, kto nie chce wydawać 3,5 czy 5 tys. za iPhone'a 11/11 Pro, w tym roku 12/12 Pro. Miałem w ręku SE. Uwielbiam Apple, ale za tę kwotę zdecydowanie wolałbym bezramkowego Androida. Telefon z tak archaicznym wyglądem nie jest warty 2200 zł.
Posted 09 May 2020 - 14:02
pytanie skierowane do osoby, która się przesiadła z XS na SE. Także dziękuje za uwagi ale nic nie wniosły znam IP SE, znam wygląd i całą resztę specyfikacji. Nie pytam o wygląd jest archaiczny czy to, że nie powinien wyjść także tego czekam na wypowiedź osób, które się przesiadły
Posted 09 May 2020 - 14:54
@Arshe Doskonale zauważyłeś, że znasz specyfikacje obydwu, czyli fakty.
Zdajesz sobie w takim razie sprawę, że w obecnym kształcie Twoje pytanie dotyczy jedynie wrażeń potencjalnej osoby po przesiadce, a co za tym idzie, ktoś napisze "zmieniaj, nie mogło być lepiej", a ktoś inny – "wolne żarty", i nadal będziesz w sytuacji wyjściowej? Każdy przecież ma inne wymagania co do zastosowań, a jak przestrzelisz z decyzją, to i tak nie będziesz mógł zgonić na przypadkowego forumowicza, że Ci źle doradził.
Po prostu nie bardzo rozumiem zasadność pytania – może to wrodzona indolencja…
Moja rada (masz pełne prawo do jej zignorowania) – poczułeś merkantylną pokusę? Bierz. To nie ślub. Umowę rozwiążesz dużo szybciej. A jak się uda, będziesz zadowolony. Win-win. Powodzenia w zakupie. Albo i w niezakupie.
Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.
Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…
Posted 09 May 2020 - 15:00
Właśnie to jest to, ż poczułem i kusi. Tak jak napisałeś znam specyfikację jednakże nie miałem okazji pobawić się aparatem. Względem X, aparat SE2020 często wypada podobnie albo i lepiej, ale nocne mnie martwią. Ponowne przejście na touchid zastanawia. Dlatego pytanie skierowałem do osoby, która zrobiła taką przesiadkę z modelu wyższego ode mnie aby poznać jej relatywne odczucia. Masz rację, że opinię każdy może mieć inną i ja to szanuję za własne decyzje nie można obwinić drugiej osoby. Dzięki oczywiście za radę biorę ją mocno pod uwagę bo mogę w Orange już umowę przedłużyć@Arshe Doskonale zauważyłeś, że znasz specyfikacje obydwu, czyli fakty.
Zdajesz sobie w takim razie sprawę, że w obecnym kształcie Twoje pytanie dotyczy jedynie wrażeń potencjalnej osoby po przesiadce, a co za tym idzie, ktoś napisze "zmieniaj, nie mogło być lepiej", a ktoś inny – "wolne żarty", i nadal będziesz w sytuacji wyjściowej? Każdy przecież ma inne wymagania co do zastosowań, a jak przestrzelisz z decyzją, to i tak nie będziesz mógł zgonić na przypadkowego forumowicza, że Ci źle doradził.
Po prostu nie bardzo rozumiem zasadność pytania – może to wrodzona indolencja…
Moja rada (masz pełne prawo do jej zignorowania) – poczułeś merkantylną pokusę? Bierz. To nie ślub. Umowę rozwiążesz dużo szybciej. A jak się uda, będziesz zadowolony. Win-win. Powodzenia w zakupie. Albo i w niezakupie.
Edited by Arshe, 09 May 2020 - 15:02.
Posted 09 May 2020 - 18:40
przejście na stałe czy chwilowe? pytam bo sam się zastanawiam nad zmianą z X na SE i się zastanawiam czy warto. Nie brakuje Ci FaceID, gestów? aparat nie odstaje za mocno możliwościami?
Oczywiście, że nie na stałe. W najgorszym wypadku przeczekam na iPhone 12. Obecnie uważam, że odblokowywanie iPhone za pomocą odcisku palca jest jedynym słusznym sposobem i najbardziej wygodnym w dobie pandemii. Poza tym powrót do tak cienkiego iP jest fajnym doświadczeniem.
iPhone 12 mini
Posted 09 May 2020 - 21:11
- krzysztofsds, Regiss and krystek82 like this
„Czemu masz ten uśmiech tylko kiedy trzymasz iPhone?”
Posted 09 May 2020 - 21:15
Posted 09 May 2020 - 23:19
Serio wystawienie ryja na kilka sekund z pod maski uważacie za takie dramatyczne zagrożenie życia, że chcecie się cofać do poprzedników? Wystawiam japę, dwuklik, płacę, żyję bez paranoi
Zgadzam się z Kolegą. Wystarczy jedną ręką zsunąć maseczkę z jednego ucha tak żeby odsłonić twarz, w drugiej ręce mamy telefon i robimy dwuklik. Twarz zeskanowana więc ją zakrywamy i można płacić. Ta czynność zajmuje ok. 5-10 sekund. A zawsze jak ktoś bardzo nie chce tego robić to zostaje wpisać kod. Sorki ale nie wróciłbym do telefonu z Touch ID ze względu na maseczki...
Posted 10 May 2020 - 07:09
Ciekaw jestem, czy FaceID zadziała w takim wypadku, sprawdzał ktoś?
Wprawdzie jestem na 99% przekonany, że wymienię 8-kę na SE, ale kto wie, kto wie.....
Edited by filu_, 10 May 2020 - 07:09.
Sony Xperia 5 II 128 GB + microSD 128 GB, gniazdo jack, 120 Hz, 5G, ładowarka w pudełku
Posted 10 May 2020 - 07:52
Wszystko kwestia wygody. Dla mnie obecnie wygodniej używa się SE niż XS. Telefon zgadza się, wygląda trochę archaicznie poprzez ramki, ale nie jest aż tak źle. Po wielu miesiącach korzystania z X i XS czuć zauważalnie w SE zgrabność tego telefonu na czym mi bardzo zależało. Czekam teraz na iP 12 i kupię najmniejszy model jaki wyjdzie. Idealnie byłoby, jakby Apple zrobiło również oprócz FID odblokowywanie TiD za pomocą skanera w ekranie.
Edited by effe, 10 May 2020 - 07:54.
iPhone 12 mini
Posted 10 May 2020 - 08:53
To jest zasługa mniejszego ekranu, kciuk nie musi wędrować od krawędzi do krawędzi.
Posted 10 May 2020 - 09:07
To jest zasługa mniejszego ekranu, kciuk nie musi wędrować od krawędzi do krawędzi.
Dokładnie, to również.
Jednak odczuwalna jest również grubość telefonu. Tak czy siak to drugorzędna jeśli chodzi o mnie sprawa. Najważniejszy jest fakt, że w dobie pandemii i obowiązku noszenia maseczek, zwłaszcza w mojej pracy to SE zdecydowanie bardziej się sprawdza niż X z FiD. Gdyby nie sytuacja, to wiadomo, że nie zamieniłbym telefonów.
Edited by effe, 10 May 2020 - 09:08.
iPhone 12 mini
Posted 10 May 2020 - 11:34
Kto by się spodziewał, że ktoś zmieni telefon z FiD na TiD. Leniuchy z was. Nikt już karty fizycznej nie posiada?
- wagabunda likes this
Pro 2012, 14 Pro
Posted 10 May 2020 - 11:37
Kto by się spodziewał, że ktoś zmieni telefon z FiD na TiD. Leniuchy z was. Nikt już karty fizycznej nie posiada?
karta fizyczna???
Nawet nie pamiętam jak wygląda
- dobrakawa likes this
iPhone 12 mini
Posted 10 May 2020 - 13:56
Chciałem zakupić, ale dostępność jest póki co praktycznie zerowa(pewnie z uwagi na koronawirusa).
Telefon wydaje się idealny, boję się tylko baterii, ma ktoś już jakieś faktyczne doświadczenia?
Bateria w porównaniu ze starym SE ma się całkiem dobrze. Ładuje się błyskawicznie, starcza w zależności od użycia - ostatnio na 2 dni.
Co do kupna, mi się udało jakimś cudem złapać w Playu w ramach przenoszenia numeru.
Posted 10 May 2020 - 14:14
Dostępność czarnego SE 2020 w MM w 24h.
Posted 10 May 2020 - 14:26
W Media Expert na początku czas wysyłki wynosił 7-14 dni. Dziewczyna zamówiła białego ponad dwa tygodnie temu i nadal ani słychu ani widu. Na ten moment na stronie jest podane, że czas wysyłki wynosi do 30 dni.
Ciekawe czy wynika to bardziej z pandemii, zapotrzebowania na telefony czy z każdego po trochę.
Edited by dobrakawa, 10 May 2020 - 14:26.
Pro 2012, 14 Pro
3 user(s) are reading this topic
0 members, 3 guests, 0 anonymous users