Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone SE 2020 – opinie i wrażenia.

• Please log in to reply
191 replies to this topic

#126 5b46927ee6

5b46927ee6
  • 483 posts
Posted 07 May 2020 - 22:53

To nie jest temat o czekaniu.
  • ftpd, MC_, iSEe and 1 other like this

#127 Pugilares

Pugilares
  • 83 posts

Posted 08 May 2020 - 13:49

Dla mnie czarny front jest nie do przyjęcia. Kojarzy mi się ze śmiercią. 

#128 Zireael

Zireael
  • 905 posts
  • SkądPomorze Zachodnie :)

Posted 08 May 2020 - 18:24

A dla mnie czarny front jest z kolei pozycją obowiązkową :). Tył może sobie być w dowolnym kolorze (byle mi się tylko spodobał dany odcień), ale biała ramka wokół ekranu mnie strasznie odrzuca...

@ftpd, a co powiesz na czekanie po 2 miesiące na przesyłki z Aliexpress? Niektóre czasami nawet nie dochodzą :P.

Edited by Zireael, 08 May 2020 - 18:25.

• depe likes this

MacBook Pro 13 (2018)   |    Magic Mouse 2   |    iPhone 13 Pro Max   |    Watch Series 7 (41 mm)   |    iPad Pro 11 WiFi (2018)   |    AirPods 1

#129 effe

effe
  • 6545 posts
  • SkądSzczecin

Posted 09 May 2020 - 08:02

Przez pandemie i noszenie maseczek byłem zmuszony do wymiany XS na SE i póki co nie żałuje. Fajnie wrócić do mniejszego ekranu. Czytnik lini działa bez blednie, a kolor czerwony wyglada obłędnie :)
  • kukus11 likes this

iPhone 12 mini 

#130 kukus11

kukus11
  • 143 posts

Posted 09 May 2020 - 09:59

Dokładnie mam to samo z tym, że ja zamieniłem iPhone X na SE. Płatności w masce teraz są o wiele bardziej przyjemne. 

#131 Arshe

Arshe
  • 800 posts
  • SkądŁódź

Posted 09 May 2020 - 11:46

Przez pandemie i noszenie maseczek byłem zmuszony do wymiany XS na SE i póki co nie żałuje. Fajnie wrócić do mniejszego ekranu. Czytnik lini działa bez blednie, a kolor czerwony wyglada obłędnie :)

przejście na stałe czy chwilowe? pytam bo sam się zastanawiam nad zmianą z X na SE i się zastanawiam czy warto. Nie brakuje Ci FaceID, gestów? aparat nie odstaje za mocno możliwościami?

 iPhone 12 mini   iPhone 5s  iPad 8 th  HomePod mini 

#132 Lucek123

Lucek123
  • 31 posts

Posted 09 May 2020 - 13:33

przejście na stałe czy chwilowe? pytam bo sam się zastanawiam nad zmianą z X na SE i się zastanawiam czy warto. Nie brakuje Ci FaceID, gestów? aparat nie odstaje za mocno możliwościami?

wydaje mi się ,że przejście z x na se to nie jest dobry pomysł. Jeśli jesteś przyzwyczajony do bez ramkowego telefonu z gestami . Pomijając archaiczny wygląd ,jak dla mnie przeskoku technologicznego to nie będzie dużego . Dodał bym jeśli dużo korzystasz z telefonu to bez powerbanku się nie obędzie.

#133 soczekpl

soczekpl
  • 3272 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 09 May 2020 - 13:37

wydaje mi się ,że przejście z x na se to nie jest dobry pomysł. Jeśli jesteś przyzwyczajony do bez ramkowego telefonu z gestami . Pomijając archaiczny wygląd ,jak dla mnie przeskoku technologicznego to nie będzie dużego . Dodał bym jeśli dużo korzystasz z telefonu to bez powerbanku się nie obędzie.

Oczywiście, że to krok wstecz. To ma sens ewentualnie jako drugi telefon albo dla kogoś, kto nie chce wydawać 3,5 czy 5 tys. za iPhone'a 11/11 Pro, w tym roku 12/12 Pro. Miałem w ręku SE. Uwielbiam Apple, ale za tę kwotę zdecydowanie wolałbym bezramkowego Androida. Telefon z tak archaicznym wyglądem nie jest warty 2200 zł.

Edited by soczekpl, 09 May 2020 - 13:38.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#134 Lucek123

Lucek123
  • 31 posts

Posted 09 May 2020 - 13:43

Oczywiście, że to krok wstecz. To ma sens ewentualnie jako drugi telefon albo dla kogoś, kto nie chce wydawać 3,5 czy 5 tys. za iPhone'a 11/11 Pro, w tym roku 12/12 Pro. Miałem w ręku SE. Uwielbiam Apple, ale za tę kwotę zdecydowanie wolałbym bezramkowego Androida. Telefon z tak archaicznym wyglądem nie jest warty 2200 zł.

Pewnie ,że tak ja mam takie zdanie ,że ten telefon nie powinien w żadnym wypadku powstać mieli na stanie stare części i zrobili ulega.

#135 Arshe

Arshe
  • 800 posts
  • SkądŁódź

Posted 09 May 2020 - 14:02

Panowie i Panie,
pytanie skierowane do osoby, która się przesiadła z XS na SE. Także dziękuje za uwagi ale nic nie wniosły ;) znam IP SE, znam wygląd i całą resztę specyfikacji. Nie pytam o wygląd jest archaiczny czy to, że nie powinien wyjść ;) także tego czekam na wypowiedź osób, które się przesiadły ;)

#136 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 09 May 2020 - 14:54

@Arshe Doskonale zauważyłeś, że znasz specyfikacje obydwu, czyli fakty.

Zdajesz sobie w takim razie sprawę, że w obecnym kształcie Twoje pytanie dotyczy jedynie wrażeń potencjalnej osoby po przesiadce, a co za tym idzie, ktoś napisze "zmieniaj, nie mogło być lepiej", a ktoś inny – "wolne żarty", i nadal będziesz w sytuacji wyjściowej? Każdy przecież ma inne wymagania co do zastosowań, a jak przestrzelisz z decyzją, to i tak nie będziesz mógł zgonić na przypadkowego forumowicza, że Ci źle doradził.

Po prostu nie bardzo rozumiem zasadność pytania – może to wrodzona indolencja…

Moja rada (masz pełne prawo do jej zignorowania) – poczułeś merkantylną pokusę? Bierz. To nie ślub. Umowę rozwiążesz dużo szybciej. A jak się uda, będziesz zadowolony. Win-win. Powodzenia w zakupie. Albo i w niezakupie.

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

#137 Arshe

Arshe
  • 800 posts
  • SkądŁódź

Posted 09 May 2020 - 15:00

@Arshe Doskonale zauważyłeś, że znasz specyfikacje obydwu, czyli fakty.
Zdajesz sobie w takim razie sprawę, że w obecnym kształcie Twoje pytanie dotyczy jedynie wrażeń potencjalnej osoby po przesiadce, a co za tym idzie, ktoś napisze "zmieniaj, nie mogło być lepiej", a ktoś inny – "wolne żarty", i nadal będziesz w sytuacji wyjściowej? Każdy przecież ma inne wymagania co do zastosowań, a jak przestrzelisz z decyzją, to i tak nie będziesz mógł zgonić na przypadkowego forumowicza, że Ci źle doradził.

Po prostu nie bardzo rozumiem zasadność pytania – może to wrodzona indolencja…

Moja rada (masz pełne prawo do jej zignorowania) – poczułeś merkantylną pokusę? Bierz. To nie ślub. Umowę rozwiążesz dużo szybciej. A jak się uda, będziesz zadowolony. Win-win. Powodzenia w zakupie. Albo i w niezakupie.

Właśnie to jest to, ż poczułem i kusi. Tak jak napisałeś znam specyfikację jednakże nie miałem okazji pobawić się aparatem. Względem X, aparat SE2020 często wypada podobnie albo i lepiej, ale nocne mnie martwią. Ponowne przejście na touchid zastanawia. Dlatego pytanie skierowałem do osoby, która zrobiła taką przesiadkę z modelu wyższego ode mnie aby poznać jej relatywne odczucia. Masz rację, że opinię każdy może mieć inną i ja to szanuję :) za własne decyzje nie można obwinić drugiej osoby. Dzięki oczywiście za radę biorę ją mocno pod uwagę bo mogę w Orange już umowę przedłużyć ;)

Edited by Arshe, 09 May 2020 - 15:02.

#138 effe

effe
  • 6545 posts
  • SkądSzczecin

Posted 09 May 2020 - 18:40

Oczywiście, że nie na stałe. W najgorszym wypadku przeczekam na iPhone 12. Obecnie uważam, że odblokowywanie iPhone za pomocą odcisku palca jest jedynym słusznym sposobem i najbardziej wygodnym w dobie pandemii. Poza tym powrót do tak cienkiego iP jest fajnym doświadczeniem. 

iPhone 12 mini 

#139 zboras

zboras

GieKSiarz, culé

• 918 posts
  • SkądŻory

Posted 09 May 2020 - 21:11

Serio wystawienie ryja na kilka sekund z pod maski uważacie za takie dramatyczne zagrożenie życia, że chcecie się cofać do poprzedników? Wystawiam japę, dwuklik, płacę, żyję bez paranoi :D
  • krzysztofsds, Regiss and krystek82 like this

„Czemu masz ten uśmiech tylko kiedy trzymasz iPhone?”

#140 Wisiolek

Wisiolek
  • 12 posts

Posted 09 May 2020 - 21:15

Czy ktoś może się wypowiedzieć jak wygląda trzymanie baterii przy używaniu dwóch kart SIM. Interesuje mnie ten SE ale przede wszystkim na służyć do dzwonienia

#141 krystek82

krystek82
  • 169 posts

Posted 09 May 2020 - 23:19

Serio wystawienie ryja na kilka sekund z pod maski uważacie za takie dramatyczne zagrożenie życia, że chcecie się cofać do poprzedników? Wystawiam japę, dwuklik, płacę, żyję bez paranoi :D

Zgadzam się z Kolegą. Wystarczy jedną ręką zsunąć maseczkę z jednego ucha tak żeby odsłonić twarz, w drugiej ręce mamy telefon i robimy dwuklik. Twarz zeskanowana więc ją zakrywamy i można płacić. Ta czynność zajmuje ok. 5-10 sekund. A zawsze jak ktoś bardzo nie chce tego robić to zostaje wpisać kod. Sorki ale nie wróciłbym do telefonu z Touch ID ze względu na maseczki...

#142 filu_

filu_
  • 285 posts

Posted 10 May 2020 - 07:09

Dobrze, że (póki co) jest wybór. Ja używam TouchID, chociaż bywa irytujący, gdy mam telefon za folią w takim rowerowym uchwycie. Nie ma siły - trzeba telefon wyjąć, folia na tyle utrudnia dostęp, że nie mogę wywołać monitu o kod. Miałem to na starym SE, mam na 8-ce.

Ciekaw jestem, czy FaceID zadziała w takim wypadku, sprawdzał ktoś?

Wprawdzie jestem na 99% przekonany, że wymienię 8-kę na SE, ale kto wie, kto wie.....

Edited by filu_, 10 May 2020 - 07:09.

Sony Xperia 5 II 128 GB + microSD 128 GB, gniazdo jack, 120 Hz, 5G, ładowarka w pudełku

#143 effe

effe
  • 6545 posts
  • SkądSzczecin

Posted 10 May 2020 - 07:52

Wszystko kwestia wygody. Dla mnie obecnie wygodniej używa się SE niż XS. Telefon zgadza się, wygląda trochę archaicznie poprzez ramki, ale nie jest aż tak źle. Po wielu miesiącach korzystania z X i XS czuć zauważalnie w SE zgrabność tego telefonu na czym mi bardzo zależało. Czekam teraz na iP 12 i kupię najmniejszy model jaki wyjdzie. Idealnie byłoby, jakby Apple zrobiło również oprócz FID odblokowywanie TiD za pomocą skanera w ekranie. 

Edited by effe, 10 May 2020 - 07:54.

iPhone 12 mini 

#144 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 May 2020 - 08:53

X czy Xs w stosunku do SE jeśli chodzi o wymiary jest minimalnie większy więc ciekawy jest ten przeskok komfortu użytkowania.
To jest zasługa mniejszego ekranu, kciuk nie musi wędrować od krawędzi do krawędzi.

#145 effe

effe
  • 6545 posts
  • SkądSzczecin

Posted 10 May 2020 - 09:07

To jest zasługa mniejszego ekranu, kciuk nie musi wędrować od krawędzi do krawędzi.

Dokładnie, to również. 

Jednak odczuwalna jest również grubość telefonu. Tak czy siak to drugorzędna jeśli chodzi o mnie sprawa. Najważniejszy jest fakt, że w dobie pandemii i obowiązku noszenia maseczek, zwłaszcza w mojej pracy to SE zdecydowanie bardziej się sprawdza niż X z FiD. Gdyby nie sytuacja, to wiadomo, że nie zamieniłbym telefonów. 

Edited by effe, 10 May 2020 - 09:08.

iPhone 12 mini 

#146 dobrakawa

dobrakawa
  • 829 posts

Posted 10 May 2020 - 11:34

Kto by się spodziewał, że ktoś zmieni telefon z FiD na TiD. Leniuchy z was. Nikt już karty fizycznej nie posiada? ;)

• wagabunda likes this

Pro 2012, 14 Pro

#147 effe

effe
  • 6545 posts
  • SkądSzczecin

Posted 10 May 2020 - 11:37

Kto by się spodziewał, że ktoś zmieni telefon z FiD na TiD. Leniuchy z was. Nikt już karty fizycznej nie posiada? ;)

karta fizyczna???

Nawet nie pamiętam jak wygląda  :lol:  :lol:  :lol:

• dobrakawa likes this

iPhone 12 mini 

#148 equinoxe

equinoxe
  • 4721 posts
Posted 10 May 2020 - 13:56

Chciałem zakupić, ale dostępność jest póki co praktycznie zerowa(pewnie z uwagi na koronawirusa).

Telefon wydaje się idealny, boję się tylko baterii, ma ktoś już jakieś faktyczne doświadczenia?

Bateria w porównaniu ze starym SE ma się całkiem dobrze. Ładuje się błyskawicznie, starcza w zależności od użycia - ostatnio na 2 dni. 

Co do kupna, mi się udało jakimś cudem złapać w Playu w ramach przenoszenia numeru. 

#149 landr

landr
  • 1395 posts

Posted 10 May 2020 - 14:14

Dostępność czarnego SE 2020 w MM w 24h.

#150 dobrakawa

dobrakawa
  • 829 posts

Posted 10 May 2020 - 14:26

W Media Expert na początku czas wysyłki wynosił 7-14 dni. Dziewczyna zamówiła białego ponad dwa tygodnie temu i nadal ani słychu ani widu. Na ten moment na stronie jest podane, że czas wysyłki wynosi do 30 dni.

Ciekawe czy wynika to bardziej z pandemii, zapotrzebowania na telefony czy z każdego po trochę.

Edited by dobrakawa, 10 May 2020 - 14:26.

Pro 2012, 14 Pro

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users