Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Car play - podłączanie telefonu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Spekulant

Spekulant
  • 201 postów
  • SkądWarszawa, Kraków

Napisano 03 kwietnia 2020 - 14:19

1. Mam zamiar kupić nowego seata ibizę. Samochód wyposażony będzie w carplay i bezprzewodową ładowarkę. Pytanie: jeśli chcę korzystać z carplay (głównie mapy google i spotify) to za każdym razem muszę podpinać telefon kablem usb? Jeśli tak to jest to trochę uciążliwe...

2. Czy istnieje możliwość jednoczesnego korzystania z radia samochodowego i carplay (mapy google)?

image.pngClick for large view - Uploaded with Skitch

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6 909 postów
Napisano 03 kwietnia 2020 - 14:28

1. Jeśli nie ma CarPlay bezprzewodowego, to tak;

2. Z tego, co kojarzę, to tak.

• Spekulant lubi to

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 Remi73

Remi73
  • 146 postów

Napisano 03 kwietnia 2020 - 14:29

1. Mam zamiar kupić nowego seata ibizę. Samochód wyposażony będzie w carplay i bezprzewodową ładowarkę. Pytanie: jeśli chcę korzystać z carplay (głównie mapy google i spotify) to za każdym razem muszę podpinać telefon kablem usb? Jeśli tak to jest to trochę uciążliwe...

2. Czy istnieje możliwość jednoczesnego korzystania z radia samochodowego i carplay (mapy google)?

image.pngClick for large view - Uploaded with Skitch

Korzystam i polecam!
Iphone XS i carplay z radiem z tej samej grupy VW (Skoda Karoq)
Podłączenie po kablu (na tą chwilę połączenie przez bluetooth z tego co wiem tylko w samochodach BMW, ale ponoć ma być również w grupie VW)
Działa z radiem w tle bez problemu
Spotify masz w carplay i też działa ok
Ja jeżdżę w takiej konfiguracji:
Radio w tle, google maps z carplay a Yanosik odpalony na telefonie

Użytkownik Remi73 edytował ten post 03 kwietnia 2020 - 14:30

• Spekulant lubi to

#4 winmaciek

winmaciek
  • 6 909 postów
Napisano 03 kwietnia 2020 - 14:34

To prawda, wystarczy wpiąć kabel (choć można to zablokować w celach bezpieczeństwa).

Istnieją specjalne przejściówki, które umożliwiają zrobienie sobie CarPlay bezprzewodowego, aczkolwiek nie ma gwarancji, że po którejś aktualizacji systemu nie przestanie to działać. 

Oprócz BMW jest to jeszcze w niektórych modelach Audi.

• Spekulant lubi to

#5 Spekulant

Spekulant
  • 201 postów
  • SkądWarszawa, Kraków

Napisano 03 kwietnia 2020 - 16:32

To prawda, wystarczy wpiąć kabel (choć można to zablokować w celach bezpieczeństwa).

Istnieją specjalne przejściówki, które umożliwiają zrobienie sobie CarPlay bezprzewodowego, aczkolwiek nie ma gwarancji, że po którejś aktualizacji systemu nie przestanie to działać. 

Oprócz BMW jest to jeszcze w niektórych modelach Audi.

1. Co można zablokować w celach bezpieczeństwa, bo nie rozumiem?

2. Carplay wydaje się świetnym rozwiązaniem, poza tym podpinaniem kabla za każdym razem. Jestem 'wygodnicki' wyobrażam sobie że wsiadam do samochodu, kładę telefon na ładowarce, a telefon sam się łączy bezprzewodowo z samochodem, a tak muszę się każdym razem 'bawić' się w podpinanie telefonu - trochę to niewygodne.

Korzystam i polecam!
Iphone XS i carplay z radiem z tej samej grupy VW (Skoda Karoq)
Podłączenie po kablu (na tą chwilę połączenie przez bluetooth z tego co wiem tylko w samochodach BMW, ale ponoć ma być również w grupie VW)
Działa z radiem w tle bez problemu
Spotify masz w carplay i też działa ok
Ja jeżdżę w takiej konfiguracji:
Radio w tle, google maps z carplay a Yanosik odpalony na telefonie

Czyli carplay działa niezależnie od telefonu? Na telefonie mogę mieć uruchomioną dowolną aplikację, tak?

#6 winmaciek

winmaciek
  • 6 909 postów
Napisano 03 kwietnia 2020 - 17:46

1. Przez CarPlay można dzwonić, korzystać z Siri, jest dostęp do książki adresowej, kalendarza, miejsc czy biblioteki muzycznej. Można ustawić sobie tak, że za każdym razem trzeba będzie odblokować telefon, by CarPlay się włączył.

2. Z jednej strony tak, z drugiej jak się nosi telefon w kieszeni to nie jest wielki problem.

3. Obecnie jest tak, że można mieć odpaloną inną aplikację na iPhonie i inną na CarPlay. Przez długi czas było tak, że przełączenie aplikacji na iPhonie zmieniało aplikację na CarPlay i było to bardzo irytujące. 

#7 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 04 kwietnia 2020 - 18:35

Jeżeli masz bezprzewodową ładowarkę to jasne że nie chce ci się podpinać pod kabel. W pozostałych przypadkach ma to sens bo nie zużywasz baterii co nie tylko wpływa na ilość % w danej chwili ale i lepsze traktowanie baterii. Wiadomo im mniej cykli tym lepiej.

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych