Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nowy mac mini 2018 - kilka wątpliwości przed zakupem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 kostek

kostek
  • 320 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 19 marca 2020 - 09:32

Panowie i Panie, nosiłem się z zamiarem zakupu nowego Macka Mini. Mam już monitor, jakiś tani samsung Full HD. Tak czytam i trochę się wystraszyłem tego co piszecie :)

Czyli podłączenie po kablu HDMI do mojego monitora to kiepski pomysł?

Mam jakiś taki podstawowy monitor: 

Samsung S24F354

#2 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 890 postów

Napisano 19 marca 2020 - 12:02

HDMI jest "gorsze" w wymagających zastosowaniach. DO pracy biurowej z bardzo zwykłym (rozdzielczość) monitorem i przy braku opcji jest OK. mam nadzieję, że wiesz, że od wczoraj Apple obniżyło ceny. Jak kupujesz poza apple to porównaj -  chodzi o wielkość dysków.

• kostek lubi to

#3 kostek

kostek
  • 320 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 19 marca 2020 - 12:46

HDMI jest "gorsze" w wymagających zastosowaniach. DO pracy biurowej z bardzo zwykłym (rozdzielczość) monitorem i przy braku opcji jest OK. mam nadzieję, że wiesz, że od wczoraj Apple obniżyło ceny. Jak kupujesz poza apple to porównaj -  chodzi o wielkość dysków.

Dzięki za informację! Planuje kupić sprzęt w kwietniu, więc mam nadzieję cenowo dobrze na tym wyjść ;)

Komputer będę wykorzystywał do:

1. Montaż filmów FCPX - 4k i Full HD.

2. Trochę Excela od czasu do czasu

3. Poczta, strony www na joomli.

pozdr.

kostek

#4 winmaciek

winmaciek
  • 6 909 postów
Napisano 19 marca 2020 - 16:50

Przenoszę do „jaki wybrać sprzęt”.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#5 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 30 marca 2020 - 17:10

Ja używam Maca Mini 2018, przeniosłem się z MBP 15-tki. Sprzętu używam do programowania i designu i jest super, natomiast nie wiem czy bez dodatkowego GPU nada się do montażu. O ile pewnie T2 mocno pomoże, o tyle jeśli będziesz chciał robić jakiś color grading albo bawić się w animacje to będzie pewnie masakra. T2 mocno daje radę przy renderingu.

W 4K (mam podpięty LG 27UL850) komputer radzi sobie wyśmienicie. Niebawem będę chciał kupić drugi monitor 4K do niego. Konieczne przy tym jest podłączenie go poprzez display port za pośrednictwem USB-C lub zakup monitora na thunderbolt jeśli chcesz uzyskać dobry obraz. Sam nie sądziłem, że jest taka różnica w jakości np kolorów. Coś nieprawdopodobnego. USB-C vs HDMI widać od razu. HDMI jest brzydkie, nienasycone. 

Nie ma żadnego problemu z wydajnością komputera, ale mam wersję i7 i wrzuciłem mu 64GB RAM

• kostek lubi to

#6 kostek

kostek
  • 320 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 01 kwietnia 2020 - 13:58

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź :)

Zamówiłem najtańszą wersję - i3, 8GB RAM. Zobaczę jak się sprawdza w FCPX, kiedyś, jeszcze ze 2 lata temu wykręcałem filmiki 1080p na MacBook Pro 13, jakimś 2 rdzeniowym i dawało radę. 

Jak będzie ciężko to wtedy pomyślę nad dołożeniem 8GB i eGPU albo sprzedam i coś poważniejszego. Może jednak do, krótkich filmów promocyjnych i reklamowych (5 - 10 minut) wystarczy.

#7 filu_

filu_
  • 285 postów

Napisano 01 kwietnia 2020 - 14:07

...

Zamówiłem najtańszą wersję - i3, 8GB RAM. ..

Czekam na krótką relację :)

Sony Xperia 5 II 128 GB + microSD 128 GB, gniazdo jack, 120 Hz, 5G, ładowarka w pudełku

#8 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 01 kwietnia 2020 - 14:12

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź :)

Zamówiłem najtańszą wersję - i3, 8GB RAM. Zobaczę jak się sprawdza w FCPX, kiedyś, jeszcze ze 2 lata temu wykręcałem filmiki 1080p na MacBook Pro 13, jakimś 2 rdzeniowym i dawało radę. 

Jak będzie ciężko to wtedy pomyślę nad dołożeniem 8GB i eGPU albo sprzedam i coś poważniejszego. Może jednak do, krótkich filmów promocyjnych i reklamowych (5 - 10 minut) wystarczy.

RAM to generalnie warto wymienić niezależnie od tego co będziesz robił. Co do obróbki filmów to jeśli będziesz pracował na H.264 lub HEVC to będziesz miał ogromny speed bump dzięki T2, więc procesor podstawowy na pewno nie będzie istotny. 

#9 kostek

kostek
  • 320 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 03 kwietnia 2020 - 11:41

Ciekawe porównanie wydajności w FCPX:

https://www.reddit.c...py_with_the_i3/

#10 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 03 kwietnia 2020 - 12:48

ee to już chyba jest nierelewantne albo przynajmniej nie do końca. Te wszystkie HEVC, H.264 i H.265 są łykane przez T2 i prędkość jest jakaś super kosmiczna. 

#11 kostek

kostek
  • 320 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 03 kwietnia 2020 - 13:57

Co to w ogóle jest to T2?  :lol:

#12 winmaciek

winmaciek
  • 6 909 postów
Napisano 03 kwietnia 2020 - 14:31

Dodatkowy układ obsługujący zabezpieczenia komputera (trochę jak secure enclave w iPhonie), szyfrowanie i kodowanie audio/wideo.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#13 pito

pito
  • 56 postów

Napisano 20 kwietnia 2020 - 20:48

Ja używam Maca Mini 2018, przeniosłem się z MBP 15-tki.

Nie ma żadnego problemu z wydajnością komputera, ale mam wersję i7 i wrzuciłem mu 64GB RAM

Możesz napisać jak wygląda kultura pracy? Ja mam Macbooka Pro 2015 2.2 GHz i wiatraki często chodzą jak szalone (przy korzystaniu z Dockera i odpalaniu testów). Liczyłem na jakiś upgrade maca mini w tym roku, ale w sumie nic zupełnie nie zrobili. Też celuję w i7 z 64 GB ramu. Pracuję głównie stacjonarnie, więc wydaje mi się że to będzie lepsze rozwiązanie niż kolejny Macbook Pro nawet teoretycznie mocniejszy.

Macbook Pro 2015 | iPad Air 2019 | iPhone 12 Pro | Apple Watch 6 Cellular 40mm | Mac Mini i7 64 GB

#14 kostek

kostek
  • 320 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 06 maja 2020 - 09:24

Czekam na krótką relację :)

Po kilku tygodniach zabawy:

Na moje potrzeby - excel, stonki w joomli i wordpress, w miarę zaawansowany FCPX (narazie tylko w Full HD, sporo animacji, napisów i przejść) jest super. Nie odczuwam braku 16GB RAM, czasem zamuli ale ponieważ wcześniej pracowałem na 2 rdzeniowym Macbook Pro 13 z 2012 roku to nie odczuwam dyskomfortu. 

Jedno co mnie martwi. Kupiłem za 700PLN Magic Keyboard 2 i za 400PLN Magic Mouse 2 i jestem bardzo zawiedziony. Ok, nie sprawdziłem w necie kilku opcji, moja wina ale czasem człowiek nawet nie spodziewa się co może nie działać :)

Otóż: mam 2 kompy, Mac Mini i zwykły PC. Pracuję na nich na zmianę i przełączanie sie z myszką i klawiaturą bluetooth to jakiś koszmar. Myślałem, że jak wyłączam jednego kompa i włączam drugiego to działa to sprawnie, a tu doopa. Trzeba rozłączyć myszkę i klawiaturę w jednym i sparować z drugim. Bida z nędzą. Mogłem kupić klawiaturę Logitecha, która łączy sie bezproblemowo z 2 kompami. Aha, no i jeszcze słabo działa przewijanie "środkowym kółkiem" myszki w Windows 10. Dlatego, tak przy okazji, jak ktoś chce nabyć 2 tygodniowy zestaw Appla (klawiatura pełna z numeryczną i myszka) to jest okazja :)

Użytkownik kostek edytował ten post 06 maja 2020 - 09:26

#15 filu_

filu_
  • 285 postów

Napisano 06 maja 2020 - 09:28

Ja też nie jestem zachwycony, zwłaszcza myszą, lekko spocony palec i zamiast strony na ekranie przesuwam mysz ;)

Ale mam gorszy problem z czarnym ekranem.

Sony Xperia 5 II 128 GB + microSD 128 GB, gniazdo jack, 120 Hz, 5G, ładowarka w pudełku

#16 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 06 maja 2020 - 10:22

Możesz napisać jak wygląda kultura pracy? Ja mam Macbooka Pro 2015 2.2 GHz i wiatraki często chodzą jak szalone (przy korzystaniu z Dockera i odpalaniu testów). Liczyłem na jakiś upgrade maca mini w tym roku, ale w sumie nic zupełnie nie zrobili. Też celuję w i7 z 64 GB ramu. Pracuję głównie stacjonarnie, więc wydaje mi się że to będzie lepsze rozwiązanie niż kolejny Macbook Pro nawet teoretycznie mocniejszy.

Jasne, chętnie opowiem. Generalnie wiatraki też się włączają, ale dźwięk jest znacznie przyjemniejszy bo nie wchodzi na takie wysokie obroty. Głośność przez to jest odczuwalnie mniejsza. Tutaj wiatraki startują przy każdym buildzie. Docker jeśli nie ma jakiś obciążających mocno procesów to raczej nie generuje w ogóle hałasu. U mnie docker, virtualbox, Android Studio, Xcode, Sketch, Postman, Zoom działają cały czas. Wiatraki teraz mi chodzą grade wyżej niż minimum i jest niesłyszalny (średnie obciążenie 25% procesora non stop i temp 89 st). RAMu zjadam teraz 49GB.

Kultura pracy jest zatem nieporównywalna z laptopem. Czasem jak chcę sobie coś do ogrodu zabrać to odpalam MBP 15 2017 i odczuwam ogromną różnicę. Mam taki jeden projekt, który kompiluje się ~2 minuty na miniaku, a na MBP 6 min także dramatyczna różnica. Rozdzielczość na jakiej pracuję to looks like 3008x1692 i jest git. 

#17 rm

rm
  • 8 postów

Napisano 15 maja 2020 - 11:55

Kostek mam pytanie czy zdarza Ci się obrabiać też statyczne obrazy (zdjęcia)?

Bo zastanawiam się czy do obróbki zdjęć starczy mi i3 czy też pakować się w i5/i7 ...

#18 pito

pito
  • 56 postów

Napisano 15 maja 2020 - 19:17

Dzięki. Czyli kupię mini w tym roku. Taką miałem nadzieję, że tam kultura pracy będzie lepsza w moich zastosowaniach. Zaczekam jeszcze tylko kilka miesięcy, bo mam nadzieję, że może jakiś upgrade zrobią, ale pewnie to marzenia ściętej głowy, że dadzą chociażby lepsze procesory, skoro "upgrade" w tym roku przecież już był polegający na zwiększeniu domyślnej pojemności dysku.

Macbook Pro 2015 | iPad Air 2019 | iPhone 12 Pro | Apple Watch 6 Cellular 40mm | Mac Mini i7 64 GB

#19 filu_

filu_
  • 285 postów

Napisano 15 maja 2020 - 20:15

Chyba prędzej iMaca odświeżą w tym roku...

Jeśli masz obawy co do mini to weź przez internet, obchodź się jak z jajkiem, potestuj, jak nie podpasuje to zwrócisz (tylko oryginalnych pudełek nie wyrzuć). Ja dostałem już fakturę korygującą i czekam na zwrot środków. Nic nie narozrabiałem, więc nic mi nie potrącili :)

U mnie kilka razy szumiał miniak dość wyraźnie ale przerzucałem na niego gigabajty danych, w tym zdjęć. No i 8 GB RAM to raczej za mało ale nie grzebałbym w ciągu 14 dni od zakupu ;)

Trochę bieda ze zwykłymi portami USB jest, bo tylko dwa więc albo hub albo przejściówki.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych