Automatycznie to na Macu robi to Odwieszacz znaków, wstawianie twardych spacji przez Alt-Spacja to raczej rozwiązanie ręczne…
Na klawiaturze sprzętowej Alt-Spacja wpisuje w iOS twardą spację, tzn. nie wiem, jak to jest z innymi klawiaturami, ale na oryginalnej Magic Keyboard to działa.
Natomiast jak chcesz sobie zrobić rozwiązanie powiedzmy półautomatyczne, to możesz użyć aplikacji Skróty:
Działa to tak, że zaznaczasz sobie w Pages czy gdzieś tam tekst z wiszącymi spójnikami, kopiujesz go, następnie uruchamiasz ten skrót, on przetwarza zawartość Schowka, dodając twarde spacje tam, gdzie trzeba, no i wklejasz wynik zastępując oryginał. Dlatego półautomatyczne, bo dużo tego ręcznego kopiowania/wklejania/uruchamiania. Ale za to sam wstawia te twarde spacje. Testowałem w Pages na iPhonie, działa.
A tutaj przepis, jak go sobie zrobić ręcznie, jakby ten link przestał działać, czy coś:
1. Otwierasz Skróty.
2. Dodajesz czynność Pobierz Schowek.
3. Dodajesz czynność Zastąp tekst.
4. Stukasz w Pokaż więcej i włączasz opcję Wyrażenie regularne.
5. W pierwszym polu („Witaj”) wklejasz:
6. W drugim polu („świecie”) wpisujesz:
7. Uwaga, to powyższe to nie jest po prostu $2, tylko $2 i twarda spacja. Oczywiście silnik forum na pewno zmieni ją na zwykłą spację, więc i tak nic z tego nie wyjdzie. Ale próbowałem. Musisz ją tam dokleić z jakiejś strony, czy coś.
8. Dodajesz czynność Kopiuj do Schowka.
9. Gotowy skrót możesz dodać sobie do ekranu początkowego.
PYM Player 8.2.1 — działa od Cataliny po Sonomę
Klawiatura PYM też jest fajna – ma przecinek na klawiaturze numerycznej, twardy łącznik, jabłko i symbol bitcoina ₿
VR, AR, XR – wszystko, co potrzebujecie wiedzieć, i czego nie potrzebujecie też.
> [ pym.uce.pl ]