Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Usuwanie wdów i sierot w Pages dla iPada.

Best Answer Gregory , 04 March 2020 - 20:53

Automatycznie to na Macu robi to Odwieszacz znaków, wstawianie twardych spacji przez Alt-Spacja to raczej rozwiązanie ręczne…

Na klawiaturze sprzętowej Alt-Spacja wpisuje w iOS twardą spację, tzn. nie wiem, jak to jest z innymi klawiaturami, ale na oryginalnej Magic Keyboard to działa.

Natomiast jak chcesz sobie zrobić rozwiązanie powiedzmy półautomatyczne, to możesz użyć aplikacji Skróty:

KsSlUhb.png

Działa to tak, że zaznaczasz sobie w Pages czy gdzieś tam tekst z wiszącymi spójnikami, kopiujesz go, następnie uruchamiasz ten skrót, on przetwarza zawartość Schowka, dodając twarde spacje tam, gdzie trzeba, no i wklejasz wynik zastępując oryginał. Dlatego półautomatyczne, bo dużo tego ręcznego kopiowania/wklejania/uruchamiania. Ale za to sam wstawia te twarde spacje. Testowałem w Pages na iPhonie, działa.

Gotowy skrót do pobrania: https://www.icloud.c...c568aaccc117183

A tutaj przepis, jak go sobie zrobić ręcznie, jakby ten link przestał działać, czy coś:

1. Otwierasz Skróty.
2. Dodajesz czynność Pobierz Schowek.
3. Dodajesz czynność Zastąp tekst.
4. Stukasz w Pokaż więcej i włączasz opcję Wyrażenie regularne.
5. W pierwszym polu („Witaj”) wklejasz:
(\b)(a|i|o|u|w|z)(\b\s)
6. W drugim polu („świecie”) wpisujesz:
$2 
7. Uwaga, to powyższe to nie jest po prostu $2, tylko $2 i twarda spacja. Oczywiście silnik forum na pewno zmieni ją na zwykłą spację, więc i tak nic z tego nie wyjdzie. Ale próbowałem. Musisz ją tam dokleić z jakiejś strony, czy coś.
8. Dodajesz czynność Kopiuj do Schowka.
9. Gotowy skrót możesz dodać sobie do ekranu początkowego.
Go to the full post

• Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 Erisdar

Erisdar
  • 3 posts

Posted 01 March 2020 - 14:02

Witam,

Czy jest opcja takiego sformatowania dokumentu w mobilnej wersji Pages, aby usuwał automatycznie wiszące spójniki? Wiem, ze w wersji na Maca robi się to skrótem klawiszowym Alt+Spacja, jednak nie mogę nigdzie znaleźć opcji usunięcia tego problemu w iPadowym Pages. Jeśli nie ma takiej możliwości, to czy zakup klawiatury do iPada i użycie tego samego skrótu co na Macu rozwiąże problem? Z góry dzięki za pomoc, jestem mega zdeterminowany bo mój komputer nagle wyzionął ducha i nie wiadomo jak długo będzie siedział na serwisie i iPad zostal ostatnia deska ratunku. 

#2 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 04 March 2020 - 17:33

Ano nie najlepiej z tymi wiszącymi spójnikami w Pages dla iOS. Skróty klawiatury sprzętowej powinny w zasadzie zadziałać, ale w 100% nie jestem w stanie potwierdzić.

W ostateczności, łap  :)https://en.wikipedia...-breaking_space

Jest w pierwszej linijce, między cudzysłowami, i nie tylko. Copypasta to żmudne, co prawda, i mało eleganckie, ale zawsze jakieś tymczasowe obejście, dopóki się nie przekonasz, jak jest z tą klawiaturą.

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

#3 Gregory

Gregory

• 2733 posts
  • Skądᴧ̊

Posted 04 March 2020 - 20:53   Best Answer

Automatycznie to na Macu robi to Odwieszacz znaków, wstawianie twardych spacji przez Alt-Spacja to raczej rozwiązanie ręczne…

Na klawiaturze sprzętowej Alt-Spacja wpisuje w iOS twardą spację, tzn. nie wiem, jak to jest z innymi klawiaturami, ale na oryginalnej Magic Keyboard to działa.

Natomiast jak chcesz sobie zrobić rozwiązanie powiedzmy półautomatyczne, to możesz użyć aplikacji Skróty:

KsSlUhb.png

Działa to tak, że zaznaczasz sobie w Pages czy gdzieś tam tekst z wiszącymi spójnikami, kopiujesz go, następnie uruchamiasz ten skrót, on przetwarza zawartość Schowka, dodając twarde spacje tam, gdzie trzeba, no i wklejasz wynik zastępując oryginał. Dlatego półautomatyczne, bo dużo tego ręcznego kopiowania/wklejania/uruchamiania. Ale za to sam wstawia te twarde spacje. Testowałem w Pages na iPhonie, działa.

Gotowy skrót do pobrania: https://www.icloud.c...c568aaccc117183

A tutaj przepis, jak go sobie zrobić ręcznie, jakby ten link przestał działać, czy coś:

1. Otwierasz Skróty.
(\b)(a|i|o|u|w|z)(\b\s)
$2 
7. Uwaga, to powyższe to nie jest po prostu $2, tylko $2 i twarda spacja. Oczywiście silnik forum na pewno zmieni ją na zwykłą spację, więc i tak nic z tego nie wyjdzie. Ale próbowałem. Musisz ją tam dokleić z jakiejś strony, czy coś.

• cronopioverde and winmaciek like this

PYM Player 8.2.1 — działa od Cataliny po Sonomę

Klawiatura PYM też jest fajna – ma przecinek na klawiaturze numerycznej, twardy łącznik, jabłko  i symbol bitcoina ₿

VR, AR, XR – wszystko, co potrzebujecie wiedzieć, i czego nie potrzebujecie też.

> [ pym.uce.pl ]

#4 Erisdar

Erisdar
  • 3 posts

Posted 04 March 2020 - 23:05

KsSlUhb.png

Gotowy skrót do pobrania: https://www.icloud.com/shortcuts/0c23932f29b34e2b9c568aaccc117183

1. Otwierasz Skróty.
(\b)(a|i|o|u|w|z)(\b\s)
$2 

Panie Gregory jest Pan genialny. Dziękuje bardzo za pomoc!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users