Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

speedtouch 330 z 10.2.3

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 jc

jc
  • 56 postów

Napisano 20 marca 2006 - 23:52

witam po raz pierwszy, z gory przepraszam, ze to rozpoczynam nowy stary temat, ale na calym forum nie znalazla sie jeszcze dobra rada na moj problem. Probowalem upgradow ze strony i modem na pewno byl odlaczony w trakcie instalacji oprogramowania: 1.system 10.2.3-nie moge wiecej, na na tigera nie stac, wiec to nie rozwiazuje problemu. 2.moj zestaw neostrady wraz ze speedtouchem 330 chodzi bez zarzutow na windowsie (uzywam go akutalnie) 3.po zainstalowaniu oprogramowania od tpsa (kilku roznych jego wersji z roznych katalogow) modem sie jak Wy to nazywacie "nie synchornizuje", czyli tylko miga czerwona dioda usb. 4.taki sam efekt przy zainstalowaniu poleconych mi swiezych sterow wraz z uaktalnieniem, wzietych akurat z pomoc.x.pl 5.usb jest ok, bo komputer widzi modem (tzn wyswietla sie on w podlgdzie tego co siedzi w usb-about this mac) prosze o wyrozumialosc-jestem poczatkujacy w macu. posdrawiam serdecznie

#2 Gość_brodek_*

Gość_brodek_*

Napisano 21 marca 2006 - 06:12

moze zakup routera bedzie leprzym rozwiazaniem? mozna bedzie podlaczyc wiecej komputerow, a poza tym bedzie to chodzilo sprawniej i ciut szybciej.....

#3 _sys

_sys
  • 2 046 postów
  • SkądB-stok i okolice

Napisano 21 marca 2006 - 12:00

Po kolei:
Podczas instalacji systemu musisz zaznaczyć pakiet "BSD Subsystem". Bez tego nie da rady. Możesz go doinstalować z płyty systemowej nr.1.

Zaktualizuj system do 10.2.8. Na stronie Apple można pobrać combo update.

Zainstaluj tylko te sterowniki z płyty od neostrady, bez żadnych updateów. Updatey są potrzebne tylko dla Pantery i Tigrysa.

Powinno chulać.

[ Dodano: 2006-03-21, 12:01 ]
Tutaj masz combo update:
http://www.apple.com...mbo_10_2_8.html

#4 s@ntee

s@ntee
  • 596 postów
  • SkądBanbury, UK

Napisano 21 marca 2006 - 12:14

A przede wszystkim, nie instaluj roznych sterownikow w roznych katalogach.
Przed kazda instalacja nowego sterownika bezwzglednie musisz odinstalowac poprzednie.
Nigdy nie podlaczaj modemu przez zainstalowaniem strownikow, dopiero wtedy kiedy Cie o to poprosi system.
W odroznieniu od s@gema, sterowniki dla Thompsona na plycie Tpsa sa calkiem przyzwoite ALE dla absolutnej pewnosci mozesz sciagnac drivery bezposrednio ze strony producenta modemu, gdzie podzielone sa zgodnie z przeznaczonymi systemami.
Strona producenta jest tutaj: http://www.speedtouch.com/support.htm

#5 jc

jc
  • 56 postów

Napisano 21 marca 2006 - 20:06

ad.
brodek:

>>moze zakup routera bedzie leprzym rozwiazaniem?<<

na stale korzystam tylko z jednego komputera, wiec router mi nie potrzebny-moge ew. zastanowic sie nad jakims innym modemem, ale wolalbym tego uniknac, bo nie wierze, ze sie nie da.

ad.
s@ntee:

>>A przede wszystkim, nie instaluj roznych sterownikow w roznych katalogach.<<

zle mnie zrozumiales-rozne strowniki sa w roznych katalogach na plycie Tpsa. po prostu mialem dylemat, ktore zainstalowac. probowalem kilku, oczywsicie za kazdym razem odinstalowujac poprzednie.

>>Nigdy nie podlaczaj modemu przez zainstalowaniem strownikow, dopiero wtedy kiedy Cie o to poprosi system. <<

nigdy tego nie robilem, poza tym system tez nigdy nie prosil. podlaczalem odpowiednio albo po insalacji sterow, albo po instalacji updatow.

>>...mozesz sciagnac drivery bezposrednio ze strony producenta modemu, gdzie podzielone sa zgodnie z przeznaczonymi systemami...<<

tych sterow tez juz probowalem, jw. po odinstalowaniu poprzednich.
probowalem roznych "polaczen":
stery tps + update ze strony producenta
stery ze strony producenta+update z ich strony
stery z pomoc.x.pl+update z tej strony
i pozostale kombinacje, takze bez upadatow....i nic

ad.
_sys:

>>Podczas instalacji systemu musisz zaznaczyć pakiet "BSD Subsystem". Bez tego nie da rady. Możesz go doinstalować z płyty systemowej nr.1. <<

juz sie natknalem na te rade, ale niestety juz tutaj zaczyna sie problem-mam wersje dvd (1 plyta) i naprawde nie mam pojecia, gdzie jak to zainstalowac....probowalem uruchamiac wyszystko co znajduje sie na plycie instalacyjnej, ale....nic z tego. zreszta niedawno instalowalem ten system i nikt o nic nie pytal, czy instalowac cos, czy nie. samo sie, ze tak powiem robilo...

>>Zaktualizuj system do 10.2.8. Na stronie Apple można pobrać combo update<<

sie sciaga-moze tam bedzie ten nieszczesny "bsd subsystem"(?)

>>Zainstaluj tylko te sterowniki z płyty od neostrady, bez żadnych updateów. Updatey są potrzebne tylko dla Pantery i Tigrysa. <<

chetnie bym je zainstalowal, ale nie wiem, ktore....zreszta wg. niektorych zrodel ten update, ktorego instalowalem zaczepia nawet o 10.1

pozdrawiam,

#6 _sys

_sys
  • 2 046 postów
  • SkądB-stok i okolice

Napisano 21 marca 2006 - 20:17

ad.
_sys:

>>Podczas instalacji systemu musisz zaznaczyć pakiet "BSD Subsystem". Bez tego nie da rady. Możesz go doinstalować z płyty systemowej nr.1. <<

juz sie natknalem na te rade, ale niestety juz tutaj zaczyna sie problem-mam wersje dvd (1 plyta) i naprawde nie mam pojecia, gdzie jak to zainstalowac....probowalem uruchamiac wyszystko co znajduje sie na plycie instalacyjnej, ale....nic z tego. zreszta niedawno instalowalem ten system i nikt o nic nie pytal, czy instalowac cos, czy nie. samo sie, ze tak powiem robilo...

>>Zaktualizuj system do 10.2.8. Na stronie Apple można pobrać combo update<<

sie sciaga-moze tam bedzie ten nieszczesny "bsd subsystem"(?)

>>Zainstaluj tylko te sterowniki z płyty od neostrady, bez żadnych updateów. Updatey są potrzebne tylko dla Pantery i Tigrysa. <<

chetnie bym je zainstalowal, ale nie wiem, ktore....zreszta wg. niektorych zrodel ten update, ktorego instalowalem zaczepia nawet o 10.1

pozdrawiam,

Hmm, najlepiej przeszukaj płytę wybierając File>Find...
Wpisz BSD i szukaj. Plik chyba nazywa się BSDsubsystem.pkg. Otwórz go i dalej powinieneś sobie poradzić. Najlepiej zainstaluj go przed updatem.

Nie wiem jak jest z twoją płytą od Neostrady, ale ja miałem sterowniki od OS8.5, OS9 i OS X. Oczywiście zainstaluj te dla OS X ;). Miałem Jaguara i nie potrzebowałem żadnych dodatkowych upgradeów sterowników. Od razu poszło.

#7 s@ntee

s@ntee
  • 596 postów
  • SkądBanbury, UK

Napisano 21 marca 2006 - 20:52

ad.
s@ntee:

zle mnie zrozumiales

:)
Sys juz Ci odpowiedzial w kwestii BSD, mozesz rowniez uruchomic instalacje systemu z DVD i wybrac opcje "custom" tam bedziesz mial do wyboru czy instalowac BSD.

A jesli chodzi o uzywanie w stosunku do ludzi formy meskiej, to trzeba zwracac baczna uwage na znaczki przy nickach :P

#8 jc

jc
  • 56 postów

Napisano 22 marca 2006 - 21:44

ad.
_sys:

dziekuje bardzo. wszystko co napisales pomoglo (chociaz zainstalowalem stery z netu). ciekawe tylko, czy chodzilo o update os, czy o ten podsystem. modem synchronizuje od razu po zaladowniu systemu. problem jest nowy-patrz nizej.

ad.
s@ntee:

bardzo przepraszam, mam nadzieje, ze Cie nie urazilem. to tylko brak spostrzegawczosci, nie zla wola. przepraszam.

-----------
problem jest nowy-nie laczy sie po prostu.
mam parametry sieci ustwione zgodnie ze wszystkimi polecniami jakie znalazlem w sieci i w instrukcjach, polaczenie internetowe bazuje na tej konfiguracji z tego co sie zorientowalem. login i haslo sie zgadzaja z tymi ktorych uzywam na pc (chyba ze jak sie lacze z innego kompa to mam nowe jakies miec przydzielone dane od neostrady, ale to chyba niemozliwe). objawy sa takie: dialing....dialing przez jakies 2minuty a potem, ze nie mogl i zebym sprawdzil ustawienia. moze sa jakies kruczki tych ustawnien o ktorych powieninem wiedziec?
pozdrawiam,

#9 s@ntee

s@ntee
  • 596 postów
  • SkądBanbury, UK

Napisano 22 marca 2006 - 22:09

No problem,

Pojawil Ci sie nowy port, w trakcie instalacji ustawiles parametry 0, 35, wybrales modem thompson speedtouch z listy modemow we wlasciwosciach tego polaczenia podales login i haslo i nadal sie nie laczy?

Lepiej byloby gdybys dokladnie powiedzial jakie ustawiles parametry, bo trudno zweryfikowac z jakich zrodel korzystales ;)

Instrukcje do instalacji masz tutaj: http://blog.fotogenia.info/?p=51
O ile dobrze pamietam, sa dla Tygryska, ale zasada ustawiania parametrow jest zawsze ta sama wiec spokojnie zorientujesz sie gdzie popelniles bald.

Nie potrzebujesz po raz kolejny rejestrowac konta, mozesz uzywac spokojnie tego samego username i pass na maku i na pececie.

#10 _sys

_sys
  • 2 046 postów
  • SkądB-stok i okolice

Napisano 22 marca 2006 - 22:14

OK, możliwe jest, że coś po prostu przeoczyłeś.
System Preferences>Network
Powinno być tak:
Posted Image

Koniecznie zwróć uwagę na pole "Show:". Powinien tam być Speedtouch a nie modem.

#11 jc

jc
  • 56 postów

Napisano 27 marca 2006 - 22:09

niestety, nie idzie.
sprawdzilem swoje ustawienia z ustawieniami w instrukcji na http://blog.fotogenia.info/?p=51 , ktore zreszta pokrywaja sie ze tymi jakie "laduja" sie po wykryciu portu(speedtoucha). mam takze ustawione gdzie trzeba ze chodzi o ST USB, a nie nic innego, tak jak napisal _sys. Jedyna rozbiezonosc na jaka sie natknalem byla nastepujaca:
na fotogenii jest napisane, zeby stery instalowac z katalogu PPPoA 0-35, natomiast na pomoc.x.pl bylo napisane, ze z PPPoA 8-35. sprobowalem obu sterownikow, znowu aktualizowanych i nie aktaulizowanych (a update byl stad:http://www.speedtouc...com/support.htm). i nic.
pozdrawiam,

#12 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 27 marca 2006 - 22:44

Jedyna rozbiezonosc na jaka sie natknalem byla nastepujaca:
na fotogenii jest napisane, zeby stery instalowac z katalogu PPPoA 0-35, natomiast na pomoc.x.pl bylo napisane, ze z PPPoA 8-35. sprobowalem obu sterownikow, znowu aktualizowanych i nie aktaulizowanych (a update byl stad:http://www.speedtouc...com/support.htm). i nic.
pozdrawiam,

Musisz uzywac sterownikow providera (u Ciebie TP SA), nie producenta modemu. Chodzi o te cholerne parametry VP i enkapsulacje (0-35 albo 0-38 albo jeszcze inne kombinacje), poszczegolni operatorzy maja swoje lub uzywaja ustawien producenta. Dlatego instaluj te dostarczone przez TPSA.
Dlatego nie moglem uzyc tego modemu ze stalym laczem Netii (w ogole nie moglem uruchomic u mnie stalego lacza), bo oni sobie napisali te stery pod Windowsa a na Maka nie maja i miec nie zamierzaja. Dlatego od jutra zaczynam walke z zywiolem, tzn rozwiazuje umowe z Netia i zakladam sobie TP SA.
Thomsona na swojej stronie co prawda daje sterowniki do Speedtoucha, ale w Polsce sa one bezuzyteczne.

Wiem tez, ze pod Windowsem bardzo latwo te parametry enkaspulacji zmienic, bo to jest po prostu plik tekstowy typu init. Na Maku musi to zrobic programista piszacy sterownik.

#13 Bart J.

Bart J.
  • 9 postów
  • SkądW-wa

Napisano 28 marca 2006 - 19:45

Czesc,

Mam bardzo podobny problem tzn. nie dziala mi neostrada na Tigerze. Sprobuje opisac jak to wyglada, prosze o wyrozumialosc, bo mam Maca od tygodnia (MacBook Pro). Sterowniki z plyty niby sie instaluja, ale wyskakuje blad i komputer nie widzi w ogole modemu. Sciagnalem upgrady ze SpeedToucha, wszystko zgodnie z instrukcja z orum (chyba wszystko co mozliwe dzis przeczytalem), ale problem pozostal - komp w ogole nie widzi modemu, miga czerwona lamka i tyle. Co do BSD to troche nie rozumiem, jak to dziala - probuje to zainstalowac (w kazzdej z mozliwych konfiguracji: przed sterownikami z plyty, po instalacji a przed upgradem, po upgradzie) ale wyskakuje blad i w ogole nie chce mi zainstalowac BSD!
Jeszcze dla wyjasnienia: modem dziala od dwoch lat bez zarzutu na PC, a MacBook bez problemu laczy sie z siecia przez Airport w pracy (choc dosc wolno).
Pozdrawiam wszystkich!

[ Dodano: 2006-03-28, 20:52 ]
Czesc,

Mam bardzo podobny problem tzn. nie dziala mi neostrada na Tigerze. Sprobuje opisac jak to wyglada, prosze o wyrozumialosc, bo mam Maca od tygodnia (MacBook Pro). Sterowniki z plyty niby sie instaluja, ale wyskakuje blad i komputer nie widzi w ogole modemu. Sciagnalem upgrady ze SpeedToucha, wszystko zgodnie z instrukcja z forum (chyba wszystko co mozliwe dzis przeczytalem), jest dobrze, nie ma juz bledu, ale problem pozostal - komp w ogole nie widzi modemu, miga czerwona lamka i tyle. Co do BSD to troche nie rozumiem, jak to dziala - probuje to zainstalowac (w kazzdej z mozliwych konfiguracji: przed sterownikami z plyty, po instalacji a przed upgradem, po upgradzie) ale wyskakuje blad i w ogole nie chce mi zainstalowac BSD!
Jeszcze dla wyjasnienia: modem dziala od dwoch lat bez zarzutu na PC, a MacBook bez problemu laczy sie z siecia przez Airport w pracy (choc dosc wolno).
Pozdrawiam wszystkich!

#14 jc

jc
  • 56 postów

Napisano 28 marca 2006 - 22:33

czesc, oczywiscie probowalem juz samych sterownikow z plyty tpsa. sprowbowalem jeszcze raz i nadal nic. moze jest cos na rzeczy z pppoa lub pppoe. ja nie wiem co to oznacza, ale ktos tu pewnie wie. pozdrawiam

#15 s@ntee

s@ntee
  • 596 postów
  • SkądBanbury, UK

Napisano 29 marca 2006 - 13:41

1. sterowniki skompilowane na PPC nie beda dzialac na rozetce, czyli nie beda dzialac na MacBook-u. Musisz poczekac na wersje intelowa sterownikow. 2. Sprobuj ustawic dwie opcje PPOA vmux 0-35 oraz PPOE vmux 0-35 Na jednym musi zalapac. W przypadku speedtoucha u mnie chodzi na ppoe, ale niektorzy twierdza ze u nich zalapuje dopiero na PPOA. telekomunikacja posiada rowniez serwis, do ktorego mozna zadzwonic i nie wdajac sie w szczegoly makowe poprosic o przedyktowanie parametrow dla polskich ustawien. Stery producenta oryginalnie chyba podpowiadaja francuski region.

#16 Bart J.

Bart J.
  • 9 postów
  • SkądW-wa

Napisano 29 marca 2006 - 15:17

Wielkie dzieki za info , mam nadzieje, ze do grudnia sie wyrobia, gdyz wtedy wracam do kraju i bede prawdopodobnie zmuszony do wspolpracy z TPSA.

#17 jc

jc
  • 56 postów

Napisano 30 marca 2006 - 22:23

witam bardzo dziekuje s@ntee ppoe 0-35 od tpsa i bez updateow. dziala, wolniej co prawda niz wczesniej na windowsie, ale i tak jestem bardzo zadowolony pozdrawiam,

#18 s@ntee

s@ntee
  • 596 postów
  • SkądBanbury, UK

Napisano 30 marca 2006 - 22:31

no i qll ;-) kolejny modem do przodu ;-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych