Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Macbook pro 16 - i7 vs i9

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 014977719b

014977719b
  • 12 post贸w

Napisano 22 stycznia 2020 - 16:49

Witam serdecznie,

chcia艂bym prosi膰 o porad臋.

Planuj臋 kupno nowego macbooka pro 16', ale mam w膮tpliwo艣ci czy warto dop艂aca膰 do lepszego procesora i9.

Czy r贸偶nica jest mocno odczuwalna? Czy to tylko taka ma艂a fanaberia?

G艂贸wnie b臋d臋 u偶ywa艂 tego komputera do programowania wtyczek audio w C++, oraz produkcj膮 muzyczn膮 przy u偶yciu Logic Pro X.

Za pomoc z g贸ry dzi臋kuj臋.

#2 makemymind

makemymind
  • 706 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 22 stycznia 2020 - 17:29

Fanaberia

#3 DanielF

DanielF
  • 5聽765 post贸w
  • Sk膮dSiedlce

Napisano 22 stycznia 2020 - 18:06

Je艣li lubisz cisz臋 to i7 mniej si臋 grzeje i kultura pracy b臋dzie wy偶sza. Mo偶e u Ciebie bardziej op艂aca si臋 zainwestowa膰 w ram i dysk.
Zastan贸w si臋 czy nie lepiej wybra膰 wy偶sze model bo opr贸cz i9 masz 1 tb ssd (512 podstawa) i radeon 5500 vs 5300
Z i9 mo偶esz za艂o偶y膰 jej kaganiec czyli program do blokowania turboboost co przek艂ada si臋 na lepsze ch艂odzenie i cichsza prace.
Fallout ...war, war never changes...

#4 014977719b

014977719b
  • 12 post贸w

Napisano 22 stycznia 2020 - 22:13

Je艣li lubisz cisz臋 to i7 mniej si臋 grzeje i kultura pracy b臋dzie wy偶sza. Mo偶e u Ciebie bardziej op艂aca si臋 zainwestowa膰 w ram i dysk.
Zastan贸w si臋 czy nie lepiej wybra膰 wy偶sze model bo opr贸cz i9 masz 1 tb ssd (512 podstawa) i radeon 5500 vs 5300
Z i9 mo偶esz za艂o偶y膰 jej kaganiec czyli program do blokowania turboboost co przek艂ada si臋 na lepsze ch艂odzenie i cichsza prace.

Hej, dzi臋ki za podpowied藕,

ale wydaje mi si臋, 偶e w艂a艣nie do programowania wtyczek i prostych program贸w muzyczych, oraz to tworzenia muzyki chyba nie specjalnie potrzebuj臋 dobrej grafiki, projekty te偶 raczej tak du偶e nie s膮 aby 16 GB RAM by艂o za ma艂o. Tak samo dysk, ca艂e archiwum przetrzymuj臋 i tak na dysku zewn臋trznym, bie偶膮ce projekty, biblioteki i inne bajery nie zajmuj膮 wi臋cej ni偶 200 giga, teraz z dyskiem 256 giga radz臋 sbie 艣wietnie, wi臋c 500 giga to i tak b臋dzie du偶y zapas.

Dlatego zale偶y mi g艂贸wnie na wydajno艣ci, aby komp mi nie muli艂 przy du偶ej ilo艣ci plugin贸w za艂adowanych w jednym projekcie Logic Pro X. To dla mnie najistotniejsze, dlatego pytam w艂a艣nie o czy nie warto wzi膮膰 ta艅szego modelu i doinwestowa膰 tylko w procek?

#5 winmaciek

winmaciek
  • 6聽919 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 02 marca 2020 - 10:26

Posty nie na temat zosta艂y schowane, a u偶ytkownik wprowadzaj膮cy offtop zosta艂 nagrodzony ostrze偶eniem. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane s膮 na licencji beerware. 

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 0

0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych