Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Parallelts Desktop + Windows XP PROBLEM

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 kysio

kysio
  • 84 postów

Napisano 26 lutego 2008 - 21:28

Po prostu ten windows sie przycina. Nawet okienka i przewijanie stron WWW zaraz po instalacji. 1024MB ram ma przydzielone 64 na grafike. W windows 2000 nie było problemu takieego. W czym proble ? Jak to naprawic ?

#2 ximian

ximian
  • 198 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 26 lutego 2008 - 22:08

Parallels tools masz na Windowsie zainstalowane?

#3 Paweł K.

Paweł K.
  • 544 postów

Napisano 27 lutego 2008 - 01:00

Po prostu ten windows sie przycina. Nawet okienka i przewijanie stron WWW zaraz po instalacji. 1024MB ram ma przydzielone 64 na grafike. W windows 2000 nie było problemu takieego. W czym proble ? Jak to naprawic ?

Przydziel mu mniej RAM-u.

#4 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 27 lutego 2008 - 04:04

Za dużo RAMu, za dużo pamięci na grafikę. Ustaw 640 MB RAM (przy 2 GB) lub 405 (przy 1 GB) a dla grafiki ustaw 8-10 MB. Więcej nie ma sensu. I tak nie działa 3D. To znaczy piszą, że działa ale w praktyce nie więcej, niż w rozdz. 800x600. Gdy pozamykasz zbędne aplikacje i upewnisz się, że nie jest zapętlony lub nie wisi żaden proces Mac OS X (poznasz po obciążeniu procesora. Jak jest duże - coś wisi > sprawdź w Menedżerze aktywności co i zabij drania. Np. często zapętla się proces WineHelper, Mplayer się powiela itp.) możesz wydzielić dla Windows więcej RAMu - nawet grubo ponad 1024, choć nie widzę sensu, ponieważ w wirtualnej maszynie powyżej pewnej granicy i tak nie ma różnicy w wydajności. Efekt, jaki obserwujesz to użycie pamięci wirtualnej zamiast/obok RAM a to strasznie zamula oba systemy. Wystarczy, że o kilka kB "przegniesz" powyżej granicy wolnej pamięci i już SWAP jest w użyciu. Info dla innych. Ten sam efekt występuje także w VMWare oraz VirtualBox.

#5 kysio

kysio
  • 84 postów

Napisano 27 lutego 2008 - 08:56

1024 MB ram to samo 512 Tosamo dla grafiki tez nie ma znaczenia ile ustawie to samo.

#6 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 28 lutego 2008 - 00:51

zainstalowales soft od parallels'a / vmware na windowsie?

#7 mbytom

mbytom
  • 404 postów

Napisano 29 lutego 2008 - 12:09

Mam pytanki troche z innej beczki jesli chodzi o parallels'a, tzn przy kazdym uruchomieniu systemu ( czy restarcie ) otwiera mi sie po lewej stronie okienko parallels'a i musze za kazdym razem go zamykac, - please , jak ustawic opcje,zeby nie wlaczal mi sie skubany przy uruchamianiu systemu, tylko wtedy kiedy ja chce :) z gory wielkie dzieki Pozdrawiam

#8 simonek

simonek
  • 284 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 lutego 2008 - 14:42

Mam pytanie dotyczace dvix'ow w parallels ....zainstalowalem sub-edit player'a filmiki normalnie sie odpalaja ale rozdzielczosc jest taka sobie o ile w okienku wyglada ok,to juz na pelnym ekranie robi sie pixeloza,dodam tylko ze wraz z sub editem zainsalowalem kodeki wiec powinno smigac wszystko.... ktos wie jak poprawic to zjawisko? probowalem zwiekszac ram dla grafiki ale nie zauwazylem kompletnie zadnej roznicy dla xp mam przeznaczone 512 ram'u probowalem zaznaczyc wspomaganie directx ale wtedy mam czarny ekran w sub edicie wiec zrezygnowalem z tej opcji:) jesli ktos wiec co to moze byc lub mial podobny problem i sobie z nim poradzil prosze o pomoc

#9 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 29 lutego 2008 - 15:17

Co do DiVX - Mplayer lub Mplayer Portable. On działa znakomicie pod Windows, czyta napisy i ma wszelkie kodeki już w sobie. Działa ładnie także pod wirtualną maszyną w okienku, jak i na pełnym ekranie.

#10 ximian

ximian
  • 198 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 03 marca 2008 - 19:08

Mam pytanki troche z innej beczki jesli chodzi o parallels'a, tzn przy kazdym uruchomieniu systemu ( czy restarcie ) otwiera mi sie po lewej stronie okienko parallels'a i musze za kazdym razem go zamykac, - please , jak ustawic opcje,zeby nie wlaczal mi sie skubany przy uruchamianiu systemu, tylko wtedy kiedy ja chce :)

Czy jak klikniesz prawym przyciskiem myszy na ikonie Parallelsa w Docku to nie masz przypadkiem zaznaczonej opcji "Otwórz podczas logowania"?

Co do DiVX - Mplayer lub Mplayer Portable. On działa znakomicie pod Windows, czyta napisy i ma wszelkie kodeki już w sobie.

Podobnie jak VLC.

#11 forcione

forcione
  • 28 postów

Napisano 23 października 2008 - 13:20

Witam, podłącze się do tematu żeby nie robić śmietnika na forum.. Otóż mam Leo 10.5.5., zainstalowanego XP i Parallels Desktop. Wszystko chodziło jak trzeba do czasu gdy lekko mi się zwiesił Leo z otwartym XP pod Parallels i musiałem ten ostatni zamknąć na twardo. Po tej akcji Windows z początku nie chciał mi się otwierać ani jako oddzielny system, ani przez Parallels pod Leo i wyświetlał, że jest brak jakiegoś pliku, albo, że jest on źle zapisany. A po jakimś czasie XP pod Leo za pomocą Parallels chodzi jak dawniej, natomiast nie mogę go otworzyć jako samodzielny system... po prostu się wiesza przy otwieraniu tzn. pojawia się ten czarny ekran XP z paskiem wczytywania na początku, a po jego wygaśnięciu robi się ekran cały czarny i dalej nic. (a powinien być "WIndows wita", a później pulpit). Mógłby ktoś mi pomóc w tym temacie, bo nie chciałbym przeinstalowywać XP od nowa... XP pod Leo działa bez problemu, także może da się jakoś temu zaradzić, żeby otwierał się również jako samodzielny system?? Thx z góry i pzdr.

#12 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 24 października 2008 - 02:16

Uruchom XP trzymając klawisz f8. Po pojawieniu się menu startowego wybierz "ostatnia znana dobra konfiguracja" Będzie ok. Uwaga. Masz na wciśnięcie f8 ok 2 sek. między oknem wyboru systemu (bootcamp, czy rEFIt) a startem systemu.

#13 forcione

forcione
  • 28 postów

Napisano 24 października 2008 - 04:17

No niestety po odpaleniu "ostatniej dobrej konfiguracji" nic się nie zmieniło tj. czarny ekran XP z paskiem wczytywania, a później wszystko czarne i wisi... spróbowałem tryb awaryjny i wyskoczył mi ten komunikat o błędzie pliku (ten sam co poprzednio), chodzi o: Windows\system32\ntoskrnl.exe Napisał, żeby zainstalować go ponownie. Sprawdzałem i w katalogu system32 nie ma takowego pliku. Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły ?????????

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych