Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

pen-drive z zainstalowanym OSX nie daje się sformatować - jak zmienić status z "read only"?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 Szaden

Szaden
  • 252 postów

Napisano 25 grudnia 2019 - 02:25

Witajcie!

Mam problem, a dla was zadanie bojowe, liczę na waszą pomoc!  :) 

Historia nie jest długa:
1. Padł mi SSD w MacBooku, więc używając "Internet Recovery Mode" zainstalowałem ponownie system OSX, ale tym razem na pen-drivie SanDisc Cruzer Blade
2. Parametry: OSX Mojave, Mapa Partycji GUID, Wolumin APFS + pen-drive fabrycznie miał jakieś dwie partycje, których nie dało się edytować 
3. Wstawiłem już nowego SSD do MacBooka, więc postanowiłem usunąć tamtą kopię z pen-driva, niestety okazało się, że nie można go teraz sformatować...

Pen-drive nie ma żadnych fizycznych przełączników blokujących zapis i nie jest fizycznie uszkodzony. Uszkodzone zostały jednak pliki bootujące, bo zainstalowana tam kopia OSX nie daje się uruchomić. Można go normalnie otworzyć z poziomu innego systemu, odczytać, a nawet zgrać z niego wszystkie dane - nie da się ich tylko usunąć.
Disc Utility na Macu wywala błąd przy próbie wymazania, a odpalone w "Internet Recovery Mode" informuje, że dysk ma status "tylko do odczytu" i nic z nim nie zrobimy. Polecenie z terminala kończy się błędem.
Modyfikowanie rejestru pod Windows oraz Diskpart z poziomu konsoli również nic nie daje. Diskpart zwraca podobny komunikat o błędzie, co terminal na Macu...
GParted Live również wyrzuca błąd, informując o statusie "read-only"

Uznałem, że to odpowiedni dział, bo rozwiązanie mojego problemu może być dowolne: softwarowe bądź hardwarowe (np: lutowanie czegoś na pen-drivie) i system też nie ma znaczenia, bo dysponuję PC i Macem, a w razie potrzeby mogę postawić Linuxa w wersji liveCD

Czekam na jakieś propozycje, bo mi już się skończyły pomysły

#2 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 26 grudnia 2019 - 11:48

Wingroza powinna sobie poradzić ze zdjęciem partycji. Na pewno poradzi sobie OSX przed 10.12.6 (nie obsługujący AFPS). My z racji braku wingrozy likwidujemy taki problem pod 10.8 (schemat jednej partycji) - daje się- ale faktycznie pod 10.15 są problemy

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych