Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 6s jako zewnętrzna kamera dla Mac w jakości 4K

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 bogdanh

bogdanh
  • 484 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 listopada 2019 - 10:42

Nie chodzi mi o programy typu Epoc Cam i podobne pracujące przez WiFi.

Chcę transmitować obraz z kamery iPhone jakości 4K do Maca, więc chyba tylko po kablu USB (na dodatek w terenie, czyli bez WiFi).

Programy typu QuickTime, czy Wirecast jedynie klonują obrazek kamery z wyświetlacza telefonu, z wszystkimi informacjami typu siatka/informacje/przyciski. Szukam czegoś jak np. obraz z obiektywu kamery w Apple Watch.

Jak na razie kiszka - Google podpowiadają jedynie o kamerze internetowej/IP/monitoring, ale to wszystko daje fatalną jakość i przez WiFi.

Aby uprzedzić pytania - potrzebuję zachować wynik długiego czasu filmowania, a w telefonie i iCloud mam za mało miejsca, no i chcę mieć od razu na dysku komputera.

Da się??

Edit:

Na iPhone/Ma/MacBook mam zrobione aktualizacje do najnowszych systemów.

Użytkownik bogdanh edytował ten post 24 listopada 2019 - 10:44

Loading

Mac Mini M1, iMac 9.1 (nowsza historia), Mac Pro 3.1/5.1 12GB RAM/Catalina

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6 894 postów
Napisano 24 listopada 2019 - 11:17

W QT wystarczy wybrać kamerę jako źródło obrazu zamiast ekranu z tego, co wiem. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 bogdanh

bogdanh
  • 484 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 listopada 2019 - 11:24

W QT wystarczy wybrać kamerę jako źródło obrazu zamiast ekranu z tego, co wiem. 

Można wybrać jedynie Menu/Nowe nagranie filmowe i potem z rozwijanej listy iPhone... Nic więcej nie znalazłem. Przy wymienionej opcji po prostu klonuje ekran telefonu. Czyli pokazuje to co widać na nim po włączeni kamery (opisy/siatkę/itd... :) Chyba, że czegoś nie odkryłem. Próba robiona na MacBook z zamknięta pokrywą i zewnętrznym monitorem.

P.s.
Sorry za duplikat - to chyba MacBook zrobił mi psikusa.

Użytkownik bogdanh edytował ten post 24 listopada 2019 - 11:45

Loading

#4 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 888 postów

Napisano 24 listopada 2019 - 16:02

Jest rozwiązanie na Windows (i iPhone) i nazywa się iVcam - 37PLN. Działa 4K, lecz przy 4K mój PC (z Pentium ale to Pentium jest mocniejsze niż procek w moim Air retina)) się gotuje - procesor osiąga 100% i kamera się odłącza. FHD na 30Hz działa ślicznie. Program na PC zawiera funkcję rejestracji.

Na Maka też jest - EPOC CAM HD - działa przez USB i u mnie tylko 720p ale obraz jest bardzo ładny i potrafi (tak sobie) generować greenbox z przedniej kamery. Rejestracja przez QT i widać oraz z kamery a nie z wizjera.

Oba programy mogą służyć jako super kamera do Zooma czy Skype. Jakość w porównaniu z kamerą z Aira to przepaść (szczególnie, że można użyć głównego aparatu).

#5 bogdanh

bogdanh
  • 484 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 listopada 2019 - 16:38

Jest rozwiązanie na Windows (i iPhone) i nazywa się iVcam - 37PLN. Działa 4K, lecz przy 4K mój PC (z Pentium ale to Pentium jest mocniejsze niż procek w moim Air retina)) się gotuje - procesor osiąga 100% i kamera się odłącza. FHD na 30Hz działa ślicznie. Program na PC zawiera funkcję rejestracji.

Na Maka też jest - EPOC CAM HD - działa przez USB i u mnie tylko 720p ale obraz jest bardzo ładny i potrafi (tak sobie) generować greenbox z przedniej kamery. Rejestracja przez QT i widać oraz z kamery a nie z wizjera.

Oba programy mogą służyć jako super kamera do Zooma czy Skype. Jakość w porównaniu z kamerą z Aira to przepaść (szczególnie, że można użyć głównego aparatu).

Właśnie probuję - ale to chyba nie to czego potrzebuję. Epoc Cam wyłącza kamerę iPhone i samodzielnie przekazuje obraz do Mac. To wersje testowe więc trudno m powiedzieć o możliwościach. Niestety developerzy Apple maja zasadę - kup i oglądaj, a jak ci nie pasuje to sp... Ale jakość obrazka to pikuś. Nie da się używam kamery jako takiej. Na kablu nie działa - jedynie przez WiFi (przynajmniej ta wersja, a nie wywalę blisko stówki żeby sprawdzać - 2 razy po kilkadziesiąt chyba...).
Dziękuję za podpowiedź, ale szukam dalej.

Siedzę aby dzień i przeglądam sieć - kiszka. To przecież niemożliwe. :)

Loading

#6 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 888 postów

Napisano 24 listopada 2019 - 17:32

Epoc działał mi po kablu. Miałem wyłączone wifi w telefonie. Nie odrazu, nie pokazało się by zaufać telefonowi. Pomogło uruchomienie iTunes (chyba) albo traf.  Ale masz rację, jak trzeba wysokiej jakości to to nie jest rozwiązanie. 

#7 bogdanh

bogdanh
  • 484 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 listopada 2019 - 18:50

Epoc działał mi po kablu. Miałem wyłączone wifi w telefonie. Nie odrazu, nie pokazało się by zaufać telefonowi. Pomogło uruchomienie iTunes (chyba) albo traf.  Ale masz rację, jak trzeba wysokiej jakości to to nie jest rozwiązanie. 

Dziękuję. :)

Szukam dalej, choć problemów przyrosło. Uparty jestem i postanowiłem filmować telefonem, a nie kamerą. :)

Poza tym, że chcę mieć podgląd obrazu na MacBook i/lub na iPad, to doszedł kolejny.
iPhone za cholerę nie chce nagrywać filmów na zewnętrznym nośniku pomino tego, że iOS 13.x pozwala na podłączenie choćby karty pamięci czy pendrive/dysku.
Ten podgląd na większym ekranie jest mi niezbędny z kilku powodów.

- słaby wzrok

- możliwość filmowania z poza zasięgu wzroku - np. z wysokiego statywu

- ewentualne nagranie na nośnik w iPad czy Mac Book (dużo miejsca i możliwość szybkiego montażu - lub streaming z paroma bajerami).

Może mam wygórowane potrzeby, ale będę szukać. :)

Loading

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych