Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Iphone 5S słabo słychać rozmówcę

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 aRo83r

aRo83r
  • 3 postów
  • SkądBytom

Napisano 14 listopada 2019 - 09:13

Witam,

Mam problem z Iphonem 5S, bo bardzo słabo słychać rozmówcę w słuchawce.

Jak włączę głośnomówiący, to wszystko jest ok i na słuchawkach Bluetooth, też wszystko działa prawidłowo, pozostałe dźwięki też są odtwarzane z telefonu prawidłowo.

Telefon zakupiłem już w takim stanie, bo myślałem, że wystarczy tylko wymienić głośnik i wszystko będzie ok.

Wykonałem już następujące czynności:

- czyszczenie siateczki, która osłania głośnik, nawet zostały powiększone otwory w siatce,

- wymiana głośnika na inny ( miałem 3 inne głośniki, które pochodziły z demontażu )

- wymiana taśmy flex na inną ( miałem 2 inne taśmy, które pochodziły z demontażu )

Powyższe czynności nic nie pomogły, bo dalej bardzo słabo słychać pomimo, że w trakcie rozmowy jest wszystko ustawione na maxa.

Obawiam się, że może głośniki z demontażu nie były sprawne ( zamówiłem jeszcze jeden zamiennik, ale nowy ), albo co najgorsze, to jest jakieś uszkodzenie na płycie głównej.

Proszę o pomoc w powyższym temacie.

#2 iDoit Serwis Apple

iDoit Serwis Apple
  • 451 postów

Napisano 14 listopada 2019 - 13:14

Lepiej wymienić cały układ audio, niż pojedyncze podzespoły, bo po jakimś czasie usterka i tak wróci, a przez czas wydasz kase właśnie w ten sposób, na 3 używane części. Wymiana ukladu audio w iPhone najczesciej byla konieczna w modelach 7 i 8, ale w starszych też często były problemy z dźwiękiem.

Pogwarancyjny Serwis Apple Warszawa
Warszawa, ul. Gagarina 31

Pogwarancyjny Serwis iPhone Wrocław

Wrocław, Kościuszki 65

#3 aRo83r

aRo83r
  • 3 postów
  • SkądBytom

Napisano 14 listopada 2019 - 13:39

Lepiej wymienić cały układ audio, niż pojedyncze podzespoły, bo po jakimś czasie usterka i tak wróci, a przez czas wydasz kase właśnie w ten sposób, na 3 używane części. Wymiana ukladu audio w iPhone najczesciej byla konieczna w modelach 7 i 8, ale w starszych też często były problemy z dźwiękiem.

Dzięki za odpowiedź.

Serwisantem nie jestem, ale wydaje mi się, że to jednak nie układ Audio, bo poza cichym słyszeniem rozmówcy wszystkie pozostałe dźwięki, a także głośnomówiący są w porządku i działają normalnie.

Z układem audio są związane:

• dyktafon - działa
  • tryb głośnomówiący - działa
  • głośnik - działa
  • głośnik rozmów - nie działa
  • mikrofon - działa

Dziwne, że tylko ta jedna pozycja nie działa.

Części zamienne były pobrane z Iphonów, które miały uszkodzone wyświetlacze, a więc głośniki i taśmy mogą być w nich uszkodzone, czekam na zamówiony nowy głośnik i wtedy się zobaczy.

#4 aRo83r

aRo83r
  • 3 postów
  • SkądBytom

Napisano 16 listopada 2019 - 23:59

A może, ktoś miał podobny problem i go jakoś rozwiązał?

Tak się zastanawiam, czy nie da rady systemowo, poprzez jakiś program czy apkę tego podgłośnić? 

Jeżeli faktycznie jest to układ audio, który nie do konca mnie przekonuje, to pewnie naprawa przewyższa wartość telefonu, bo IPhone 5s, który jest sprawny, idzie spokojnie kupić w granicy 200 zł.

#5 SERWIS.ME

SERWIS.ME
  • 1 006 postów

Napisano 18 listopada 2019 - 07:11

Obejrzyj dokładnie okolice złącz tasiemek wyświetlacza, możliwe, że jakiś element jest wyrwany. Ale ja już spotkałem się z taką usterką i była to właśnie wina uszkodzenia na płycie głównej.

1CORE - Autoryzowany serwis Apple. Naprawy gwarancyjne i pogwarancyjne.

Jana Zamoyskiego 81, 30-519 Kraków 
www.1core.pl Tel: 12 311 08 11

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych