Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Zalany telefon nie ładuje się z oryginalnej ładowarki, zamienniki działają.

• Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 Baskerviell

Baskerviell
  • 2 posts

Posted 31 October 2019 - 17:49

Witajcie,
opiszę całą sytuację od początku. Ostatnio zupełnym przypadkiem delikatnie poczęstowałem swojego iphone 6S wodą. Po prostu wylałem na niego szklankę wody. Zdarzyło mi się raz już zalać telefon nie do odratowania, więc szybko pojechałem do punktu, w którym serwisują sprzęt apple. Poprosiłem , by mi go rozebrali i sprawdzili. Tak też zrobili, do środka nie dostała się kropla. Wszystko suchutkie, wskaźnik wilgoci był biały. Byłem zmartwiony, bo widziałem że udało mi się zalać trochę wejście do ładowania i wszystko dookoła, no ale  skoro Pan powiedział, że telefon przeżyje i wszystko jest ok, to wróciłem do domu. Gdy chciałem go podładować, zero reakcji. Posiadam dwie ładowarki od apple i żadna z nich nie reaguje. Przyznam, że bezpośrednio po tym zalaniu oczywiście szybko zacząłem wszystko wycierać i sprawdziłem od razu ładowanie, które przed moim wyjazdem do serwisu jeszcze działało. Jako, że nie miałem już czasu, to podjechałem do zwykłego serwisu GSM u mnie w okolicy. Sprawdzaliśmy port, no nie reaguje. Padła propozycja wymiany. Byłem już dość zrezygnowany, zdążyłem zamówić sobie taxówkę na ostatnich 2% baterii, gdy do niej wsiadłem to zażartowałem kierowcy, że dobrze że szybko podjechał bo zaraz mi telefon padnie i byśmy mogli się pogubić, na co odpowiedział ,że spoko on ma ładowarki w aucie i mogę sobie podładować telefon. Pomyślałem "a nóż nuż". Była to jakaś chińska ładowarka ,po prostu z wejściem do iphona. Bum, działa i ładuje. Tego się nie spodziewałem. Wracam do serwisu GSM, pytam o kable nie oryginalne. Biorę, sprawdzam, działa. Czy ktoś z was miał podobny problem i mógłby mi zdradzić, dlaczego przestały oryginalne kable apple ładować telefon? dodam, że sprawdzałem te kable na słuchawkach air pod's i oba ładują bez problemu. Dodatkowo wpadłem jeszcze do znajomego, by użyć jego ładowarki i to sprawdzić, lecz na jego ładowarce było to samo co na moich. Dziś dzwoniłem w tej sprawie do supportu apple, gdzie miła Pani stwierdziła, że mam poczekać bo może jakieś mikro cząsteczki wody nadal tam są, a jeśli po czasie będzie to samo to proponuje wymianę portu.
Z góry dzięki za odpowiedzi,
Pozdrawiam

Zmieniłem tytuł na sensowny i poprawiłem tego noża, bo oczy krwawiły. / ftpd

#2 Migotka

Migotka
  • 30 posts

Posted 01 November 2019 - 20:34

Zawsze miałam problemy w drugą stronę, że chińskie ładowarki i kable padały, ale oryginały nie. Może port już jest suchy, ale wcześniej podłączyłeś oryginalną ładowarkę do telefonu i było jakieś zwarcie w efekcie czego to ładowarka oberwała?

#3 Baskerviell

Baskerviell
  • 2 posts

Posted 02 November 2019 - 11:30

Nie było żadnego zwarcia.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users