Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

System zapycha dysk

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pawelkaz

Pawelkaz
  • 42 postów

Napisano 25 września 2019 - 14:43

Wiem, że było wielokrotnie, ale tym razem to co innego. Info pamięć masowa okazuje, że system zajmuje w okolicach 400 gb.

Time machine wyłączony, nie ma snapshotów,  iPhony nie były backupowane. OmniDiskSweeper widzi na dysku tylko ok. 70 gb danych. Mac zamulony, wydaje mi się, że po opróżnieniu kosza, system powiększa się o usuniętą ilość gb.

Ma ktoś jakiś pomysł co jeszcze sprawdzić?

Tak to wygląda

Podłączyłem też dysk zewnętrznie. Pokazuje, że jest 450GB ponad zajęte, ale jak szukam po folderach to nie wiem skąd takie zużycie dysku

Załączone pliki

#2 uaru

uaru
  • 256 postów
  • SkądWrocław, Haga, Sendai, Tokyo

Napisano 26 września 2019 - 04:14

Miałem napisać to samo. 

Dysk 1GB. OmniDiskSweeper twierdzi, że mam 658 GB danych na dysku. Tymczasem macOS twierdzi, że zostało mi 20GB wolnego miejsca - a jakby nie patrzeć, powinno być koło 300GB.

Prawie 400GB wpada w kategorię "Other"

#3 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 28 września 2019 - 18:19

Zgadzajcie się bądź nie, ale od jakiegoś czasu nie uważam Ten Mac > Pamięć masowa (ew. zarządzanie nią) za miarodajne rozwiązanie. A aplikacje firm trzecich to bardzo kolorowy i sympatyczny zbytek. Co pokazuje jakieś sensowniejsze systemowe narzędzie, np. du

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

#4 Filip454

Filip454
  • 180 postów

Napisano 28 września 2019 - 18:45

Aktualizacje?

"It scrolls like butter" Steve Jobs

#5 Zireael

Zireael
  • 905 postów
  • SkądPomorze Zachodnie :)

Napisano 28 września 2019 - 21:07

Albo migawki lokalne z Time Machine?

MacBook Pro 13 (2018)   |    Magic Mouse 2   |    iPhone 13 Pro Max   |    Watch Series 7 (41 mm)   |    iPad Pro 11 WiFi (2018)   |    AirPods 1

#6 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 29 września 2019 - 05:25

Zacne, że chce Wam się zgadywać, ale aktualizacje ponad 300 GB? A co do snapshotów — OP napisał, że ich nie ma (o ile dobrze wyszukał). To nie konkurs, najlepiej po prostu sprawdzić. Dlatego proszę o wynik du dla podejrzewanych katalogów (albo, jak kto lubi, „folderów”), przynajmniej będzie konkretna informacja.

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych