Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

.Mac - śmieszna pojemność

• Please log in to reply
27 replies to this topic

#1 jotbe

jotbe
  • 107 posts

Posted 25 February 2008 - 10:08

Problem wygląda tak: [ATTACH]1664[/ATTACH] Gdy wchodzę dalej chcąc je powiększyć woła o kasę: [ATTACH]1665[/ATTACH] Jako totalna noga językowa nie rozumiem tego gdyż mam wyraźnie: [ATTACH]1666[/ATTACH] Powiedzcie mi proszę co jest grane? Konto założyłem na koniec stycznia. [ATTACH]1667[/ATTACH] Co popaprałem? Ja, czy Aplle?

#2 weiss

weiss
  • 299 posts
  • SkądSkarszewy

Posted 25 February 2008 - 10:10

ale zalozyles i zaplaciles ?? Konto Mac nie jest darmowe. z zalacznikow wynika ze uzywasz wersji testowej.

#3 jotbe

jotbe
  • 107 posts

Posted 25 February 2008 - 10:14

No, ale jako nowemu użytkownikowi ich sprzętu przysługuje mi chyba ten 60-cio dniowy okres testowania. Dobrze kombinuję?

#4 weiss

weiss
  • 299 posts
  • SkądSkarszewy

Posted 25 February 2008 - 10:15

No, ale jako nowemu użytkownikowi ich sprzętu przysługuje mi chyba ten 60-cio dniowy okres testowania. Dobrze kombinuję?

Tak testowania, w okrojonej wersji :)

#5 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 25 February 2008 - 10:25

Jak zapłacisz, ok 350 zł, będziesz miał 10Gb pojemności, to już nie jest śmieszna pojemność.

#6 syrakuz

syrakuz

Dr

• 1073 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 25 February 2008 - 10:29

Jak zapłacisz, ok 350 zł, będziesz miał 10Gb pojemności, to już nie jest śmieszna pojemność.

no chyba niecałe 250 zl

#7 weiss

weiss
  • 299 posts
  • SkądSkarszewy

Posted 25 February 2008 - 10:31

Albo 99.95 $ w USA :)

#8 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 25 February 2008 - 11:10

Może teraz taniej, kiedyś chciałem kupić i dzwoniłem do SAD'u, podano mi cenę ok 350 zł. W Europie wiadomo, drożej.

#9 jotbe

jotbe
  • 107 posts

Posted 25 February 2008 - 11:10

Powiem Wam, że sporo czytałem na ten temat, ale nigdzie nikt nie wspominał o pojemności w okresie testowym. Pewien byłem, że należy mi się jak chłopu ziemia te 10 giga. Powiedzcie przy okazji jak sfinalizować taką transakcję wykorzystując tubylca ze stanów jeśli mama już konto z danymi z Polski?

#10 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 25 February 2008 - 11:15

A po co Ci tubylec z USA. Jak masz kartę VISA to kupujesz sam, tak przynajmniej wynika ze zrzutki, którą podpiąłeś. Ew. poproś kogoś kto ma taką kartę, żeby kupił na siebie i nazwał Twoją nazwą.

#11 jotbe

jotbe
  • 107 posts

Posted 25 February 2008 - 11:33

Z zapłatą kartą najmniejszy problem. Ciekawi mnie tylko kwestia adresu. Jak to ugryźć? Przy rejestracji podałem adres rzeczywisty, a teraz jak mam podać przy zakupie? Swoje dane, a adres z USA, czy całkiem czyjeś dane od nich?

#12 adamouse

adamouse
  • 389 posts

Posted 25 February 2008 - 11:35

Ja podalem dane zgodne z prawda, tzn polski adres itepe. Placilem wydana w PL karta Visa. Dziala wszystko be zproblemow

#13 imietek

imietek
  • 8 posts

Posted 25 February 2008 - 11:54

to może gMail z gDrive? albo SkyDrive Microsoftu 5GB za free

#14 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 25 February 2008 - 20:35

no tak tak, ale jak np. masz dwa maci to back to mac przepada, a to fajna opcja :) co nie zmienia faktu że dość droga, no ale jaka domena taka cena.

#15 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 25 February 2008 - 21:56

...SkyDrive Microsoftu 5GB za free

Co ? za free ? czego to M$ nie zrobi, żeby uwiązać do swojego produktu. Lipa do potęgi.
Trzeba mieć windę, żeby tego używać.
Konto .Mac można używać niezależnie od systemu.
Poza tym za free będzie do pewnego momentu, jak odpowiednia ilość użytkowników będzie to się zaczną opłaty.

#16 Gregory

Gregory

• 2737 posts
  • Skądᴧ̊

Posted 26 February 2008 - 10:07

Poza tym za free będzie do pewnego momentu, jak odpowiednia ilość użytkowników będzie to się zaczną opłaty.

O, to dokładnie tak, jak z .Mac na początku ;)

#17 michau

michau
  • 436 posts

Posted 26 February 2008 - 10:50

Co ? za free ? czego to M$ nie zrobi, żeby uwiązać do swojego produktu. Lipa do potęgi.

Prawdziwa lipa to jest być tak ślepym wyznawcą japka, żeby darmowość konkurencyjnej usługi uznać za jej wadę 8-)

#18 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 26 February 2008 - 12:28

Prawdziwa lipą jest nazywanie kogoś ślepym wyznawcą japka, nie znając tego kogoś wcale. A co do darmochy, to poczekamy, zobaczymy.

#19 Rocik

Rocik
  • 213 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 February 2008 - 13:50

Wszyscy sie przyzwyczaili ze w internecie jest wszystko za free ? Ale tak nie jest i nie bedzie. Konto .mac jak kazda inna uslug ma swoje + i - czy drogo ok 300pln na rok za konto email 10GB idisk "back to my mac" synchronizacje kontaktow doka ustawien itd, jak ktos ma minimum 2 makowki to bajka :) PS. Odzywiscie mozna to wszystko zrobic na darmowych serwerach, aplikacjach, przegrywac sobie kontakty itd ale po co sie męczyc.

#20 przemekf

przemekf
  • 1308 posts
  • SkądŁódź

Posted 26 February 2008 - 14:40

Wolna wola. Trzeba określić własne potrzeby i dokonać wyboru. Nikt przecież nie zmusza do korzystania z .Mac. Mnie osobiście odpowiada gmail.com oraz wtyczka do obsługi albumów iPhoto ;)

#21 dusker

dusker
  • 383 posts
  • SkądAmsterdam

Posted 26 February 2008 - 14:58

ja szczerze mowiac nawet wole zaplacic niz miec cos za darmo. jak place to wiem ze mam prawo wymagac dokladnie tego co w ofercie mi przedstawiono, a jak cos bedzie nie tak zawsze sa organizacje typu urzad ochrony konsumentow, ktore sa w stanie mnie wesprzec gdyby ktos komu zaplacilem nie dal mi tego za co zaplacilem. A nawet taki gmail, niby darmowy - ok, jednak te wtyczki robiace z gmaila dysk nei sa autoryzowane, i slyszalem o pojedynczych (faktycznie pojedynczych ale zawsze) blokadach kont gmail.
wracajac do .mac to wg mnie niecale 300pln rocznie to za duzo jak za taka usluge, inni moga sie nie zgodzic jednak znajac realia rynku it a w szczegolnosci hostingowego, moge powiedziec ze apple liczy sobie jak za zborze, pozatym funkcjonalnosc vs cena totalnie sie nie kalkuluje. szczegolnie ze wychodzi coraz wiecej alternatyw w stosunku do dotmaca, (juz dzisiaj wieczorem na naszym blogu AppleSoftware.pl - Apple software, oprogramowanie dla komputerow Apple bede opisywal bete naprawde ciekawego serwisu do synchronizacji plikow), jak np wspominane juz przezemnie Pomoto.
  • Krzysiek likes this

#22 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 26 February 2008 - 23:07

...wracajac do .mac to wg mnie niecale 300pln rocznie to za duzo jak za taka usluge...

W home.pl za serwer www i pocztę zapłacisz ~350 zł za rok z pojemnością konta 1 Gb. Wg mnie to właśnie jest za dużo. A jak jeszcze prównamy to do 10Gb w .Mac ...

#23 michau

michau
  • 436 posts

Posted 28 February 2008 - 02:35

jak place to wiem ze mam prawo wymagac dokladnie tego co w ofercie mi przedstawiono, a jak cos bedzie nie tak zawsze sa organizacje typu urzad ochrony konsumentow, ktore sa w stanie mnie wesprzec gdyby ktos komu zaplacilem nie dal mi tego za co zaplacilem.

Zastanów się, jak zamierzasz za pomocą UOKiK wymagać czegokolwiek od amerykańskiego usługodawcy?

Prawdziwa lipą jest nazywanie kogoś ślepym wyznawcą japka, nie znając tego kogoś wcale.
A co do darmochy, to poczekamy, zobaczymy.

Ok, to konkretnie:
- napisałeś, że to lipa, że produkt Microsoftu jest za darmo
.Mac też na początku był za darmo (nazywał się wtedy iTools)

- napisałeś że konto .Mac jest niezależne od systemu
SkyDrive też

Czyli Twoje posty na temat skydrive są niemerytoryczne.

#24 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 28 February 2008 - 13:43

Merytoryczne czy nie, nazywanie mnie ślepym wyznawcą jabłka jest mocno przesadzone Sky Drive niezależny od systemu ? no jeśli tak to OK. Byłem na stronie M$ i chciałem sobie założyć SkyDrive. Niezależnie od systemu ? a no figa. Poczytaj system requirenments. Żeby dostać konto SkyDrive musisz mież komputer z windą, dla mnie to jest zależność od systemu, ale oczywiście zawsze mogę źle interpretować, jestem tylko człowiekiem. Oczywiście, po założeniu konta możesz się dostać do niego, prawdopodobnie skąd kolwiek, jednak zastanawie jeszcze mala rzecz: "Your personal folders are password-protected with your Windows Live ID, so only you have access" Zakładam, że zabezpieczenie za pomocą windows live id to tylko kwestia słówka/hasła, a nie dodatkowego oprogramowania, jak na przykład IE.

#25 michau

michau
  • 436 posts

Posted 28 February 2008 - 15:15

Ja zakładałem dawno temu LiveID przez Xboxa, nie jestem pewien czy nie wystarczy po prostu komputer z przeglądarką. Samo LiveID to po prostu login+hasło, działa nawet pod Operą na Maku.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users