Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Zakup iPhone w UK

• Please log in to reply
19 replies to this topic

#1 gozdek

gozdek
  • 54 posts
  • SkądJakarta

Posted 25 February 2008 - 00:16

Witam,

Od razu zaznaczam ze przegladalem forum i nie znalazlem jednoznaczenej odpowiedzi na moje pytanie. 99% watkow dotyzacych zakupu dotyczy USA.

Mam znajoma w UK... chce z jej pomoca kupic 2 iPhone'y 16gb.
Jak to zrobic? Czy ma kupic na store.apple.com (do tych 499 usd musze cos jeszcze doliczyc?), isc do jakiegos sklepu "rtv/agd" czy ebay?

czy iPhone zakupiony w UK bedzie mial nadrukowane jakies logo operatora?
co ozancza OTB przy wersji softu?

dzieki za pomoc!

--
Gozdek
..:: RetroReaders ::..

#2 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 posts
  • SkądDublin, Katowice

Posted 25 February 2008 - 00:33

kupowalem niedawno iPhona w UK. kupilem go w Apple storze, bardzo mily sprzedawca chcial odemnie oczywiscie adres uk, a ze takiego nie posiadam, wiec mu powiedzialem ze i tak chce odblokowac (poszedlem na szczerosc :), i ze i tak nie bede go uzywal w uk. Pan sie do tago zapytal jak mozna to zrobic, bo sam chcialby kupic dla dziewczyny i wyslac do grecji :) wiec mu podpowiedzialem ;-). ale wracajac, mozesz kupic w sklepie O2 lub w carphone warehause, jednak tam sa (tak mi sie wydaje) bardziej restrykcyjni, ze wzgledu ze Apple ma biznes w sprzedaniu telefonu, a O2 w sprzedaniu uslugi (z ktorej nie bedziesz korzystal). wiec moja rada, to poszukac jakiegos 'w porzadku' sprzedawce (moze i polak sie znajdzie :) i go zagadac. w moim przypadku pan nie wpisal zadnego adresu. Jedyny problem ze MUSISZ zaplacic karta, i nie mozesz kupic za gotowke. wiec zawsze jakis 'slad' pozostanie. ale tym bym sie zbytnio nie martwil. Jezeli znajoma jest ladna, to pewnie zagada jakiegos sprzedawce ;-) moze tez kupic przez internet (Apple Store - U.K. - Welcome to Apple Store - nie .com) , to raz, dwa to nie 499$ tylko 329 funtow. Apple zazwyczaj nie umieszcza loga (nawet nie ma 'intel inside' na kompach), i tak jest w tm przypadku. nie ma zadnego loga.
skrot OTB oznacza Out The Box - czyli jezeli masz OTB 1.1.2 to znaczy ze iPhone ma wersje softwaru po wyciagnieciu z pudelka 1.1.2

mam nadzieje ze pomoglem...
<-- <-- <-- <-- <-- <-- ;-)

#3 cudo

cudo
  • 142 posts
  • SkądŻarów

Posted 25 February 2008 - 04:07

najlatwiej, kupujesz online, telefon przychodzi do ciebie w 2 dni. odblokowujesz i masz sim free iphone bez zadnego loga itd.

#4 gozdek

gozdek
  • 54 posts
  • SkądJakarta

Posted 25 February 2008 - 09:10

dzieki za odpowiedzi!

czyli wychodzi na to ze lepiej zakupic iPhone'a w usa.

329 funtow = 1550 zl
499 dolarow = 1200 zl

350 zl roznicy

poza tym na allegro iP 16gb sa juz po 1600 zl.

musze poszukac kogos w usa.

jeszcze raz dzieki za pomoc - kliknalem na autorytet ale nie wiem czy zadzialalo... pokazalo sie okienko i kliknalem OK :)

pozdrawiam,
Gozdek

#5 clericgrammaton

clericgrammaton
  • 499 posts
  • SkądPRZEMYŚL - Warszawa - PHILADELPHIA

Posted 25 February 2008 - 12:25

dzieki za odpowiedzi!

czyli wychodzi na to ze lepiej zakupic iPhone'a w usa.

329 funtow = 1550 zl
499 dolarow = 1200 zl

350 zl roznicy

poza tym na allegro iP 16gb sa juz po 1600 zl.

musze poszukac kogos w usa.

jeszcze raz dzieki za pomoc - kliknalem na autorytet ale nie wiem czy zadzialalo... pokazalo sie okienko i kliknalem OK :)

pozdrawiam,
Gozdek

trzeba doliczyc podatek w USA, wiec nie ma takich cen jak podales so troszke wyzsze... podatek od 30-50$ w zaleznosci od stanu... ale o tym jest caly watek... tylko poszukac :cool:

#6 internex

internex
  • 592 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 25 February 2008 - 12:45

No i ze stanów wysyłka ciutkę droższa. Ja tydzień temu kupiłem swojego nowego iPhona 16GB w Apple Store w UK i od razu odblokowałem. Poszło bez problemu. Facet zapytał się tylko o adres email i nic więcej.

#7 jajcys

jajcys
  • 350 posts

Posted 25 February 2008 - 14:39

stawiam piwo kazdemu kto wie czy w UK Apple moge zaplacic karta prepaid albo kartą z Polski

#8 gozdek

gozdek
  • 54 posts
  • SkądJakarta

Posted 25 February 2008 - 17:15

No i ze stanów wysyłka ciutkę droższa.

czesc,

moj szef wczoraj polecial do usa na tydzien, wiec nie bede musial placic za przesylke ;)

btw Gdzie znajde jakies adresy Apple Store'ow na terenie UK/USA?

pozdrawiam,
Gozdek

#9 jajcys

jajcys
  • 350 posts

Posted 25 February 2008 - 17:20

czesc,

moj szef wczoraj polecial do usa na tydzien, wiec nie bede musial placic za przesylke ;)

btw Gdzie znajde jakies adresy Apple Store'ow na terenie UK/USA?

pozdrawiam,
Gozdek

Apple Retail Store - Store List

#10 internex

internex
  • 592 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 25 February 2008 - 19:47

Jajcys, ja płaciłem kartą funtową WBK i przeszło.
  • jajcys likes this

#11 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 posts
  • SkądDublin, Katowice

Posted 25 February 2008 - 23:03

karta mozesz placic jaka chcesz... ja placilem 'eurowa' i tez przeszlo :) ... i tak przeliczy na funty. jedynie to czy trafisz na 'sluzbiste' i bedzie chcial wszelkie adresy ma znaczenie...

#12 tomeks85

tomeks85
  • 19 posts

Posted 27 February 2008 - 02:13

Ja w piatek kupilem iPhona z interentowego aple store w UK. Niestety zajelo mi to dluzej niz 2 dni..najpierw czekal do poniedzialku, bo tam chyba nikt nie pracuje na weekendy...A w pn dostalem maila, ze musze im przeslac kompie ID oraz bank statement lub kopie karty...nie wiem po co, ale przeslalem...no i jutro iPhone powinien juz na mnie czekac jak wroce z pracy ;-)

#13 Broniek666

Broniek666
  • 13 posts

Posted 28 February 2008 - 20:55

Zachęcam do kupna na Allegro, nie bawił bym się na twoim miejscu w wysyłki zza granicy. zresztą wyszlo by c i to wszystko na tą samą cene mimo wszystko Pozdro

#14 kapa9

kapa9
  • 85 posts
  • Skądzdunska wola Pl - slough UK

Posted 02 March 2008 - 22:05

Witam ja kupilem na ebay zaplacilem £320 mam wersie 1.1.3 z gwarancja i ciesze sie z iphone w o2 w razie jakis pytan prosze pytac pozdrawiam

#15 japoni

japoni
  • 74 posts
  • SkądManchester

Posted 02 March 2008 - 22:28

Ja w piatek kupilem iPhona z interentowego aple store w UK. Niestety zajelo mi to dluzej niz 2 dni..najpierw czekal do poniedzialku, bo tam chyba nikt nie pracuje na weekendy...A w pn dostalem maila, ze musze im przeslac kompie ID oraz bank statement lub kopie karty...nie wiem po co, ale przeslalem...no i jutro iPhone powinien juz na mnie czekac jak wroce z pracy ;-)

Podejrzewam ze kopia ID oraz bank statement/kopia karty jest im po to zeby sciagac ci kase z konta co miesiac za abonament.

#16 tomeks85

tomeks85
  • 19 posts

Posted 03 March 2008 - 18:10

nawet mnie nie strasz japoni....

#17 japoni

japoni
  • 74 posts
  • SkądManchester

Posted 03 March 2008 - 19:20

To dla mnie jedyne logiczne wytlumaczenie.

#18 Baniu22

Baniu22
  • 8 posts
  • SkądIsleworth\London

Posted 04 March 2008 - 17:24

Witam ja kupilem na ebay zaplacilem £320 mam wersie 1.1.3 z gwarancja i ciesze sie z iphone w o2 w razie jakis pytan prosze pytac pozdrawiam

Ja kupilem tez na ebay i zaplacilem Ł260.Mialem male klopoty z paypalem ale jest ok.

#19 Monoba

Monoba
  • 17 posts
  • SkądBytom

Posted 06 March 2008 - 16:16

Mój kumpel kupil na angielskim ebay'u 16GB w wersji 1.1.4 za Ł390. I działa pięknie, tez sobie troche poużywalem z polskż kartą orange i nie miałem żadnych problemów. Funt tanieje więc się opłaca kupić w UK.

#20 Navyman

Navyman
  • 28 posts
  • SkądGdynia

Posted 02 April 2008 - 13:56

@tomeks85 - czy po przesłaniu kopii ID i karty przesłali Ci umowę? Pytam bo chcę poprosić znajomka o kupno a nie chce żeby miał jakieś kłopoty po zakupie. Kumpel chciał zakupić iPhone w salonie w Londynie i... sprzedawca przed zakupem położył na stół oświadczenie do podpisania w którym napisane było, że jeżeli nie dokona aktywacji w O2 w podanym terminie zostaną wyciągnięte konsekwencje prawne. :( Kiedyś tego nie było a teraz zagwozdka. Kumpel się wycofał z zakupu i poinformował mnie o tym fakcie. Dlatego chcę zakupić via on-line ale też się cykam że mogą czegoś podobnego żądać. Btw, kupował ktoś ostatnio iPhone w UK w salonie lub on-line?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users