Hej,
Napiszcie proszę jaki macie wypracowany system jeżeli chodzi o przechowywanie, zarządzanie oraz backup zdjęć i filmów.
Ja od początku jak Apple udostępniło usługę iCloud robię podchody aby przenieść tam wszystko jednak za każdym razem coś tam mi nie pasuje i rozwiązania konkurencyjne mi bardziej odpowiadają.
Na chwilę obecną wszystkie zdjęcia, filmy jak i inne pliki przechowuję na dysku sieciowym Synology DS118. Dostęp do plików mam poprzez dedykowane aplikacje web, sieć lokalną jak i aplikacje mobline na iOS. Ze względów bezpieczeństwa aktualnie dysk widoczny jest tylko w sieci lokalnej. Jeżeli chodzi o dostęp z zewnętrznej sieci to mam dostęp do tych plików poprzez OneDrive które mam spięte z dyskiem Synology i następuje pomiędzy tymi usługami pełna synchronizacja (z włączonymi koszami po obu stronach). Podoba mi się to że aplikacje mobilne Synology (DS photo, DS video, DS file) oraz aplikacja OneDrive są całkiem dobre oraz pozwalają na dobrą organizację tych plików - szczególnie aplikacje Synology.
Jednak... nadal robię podchody do systemu Apple w którym szczególnie podoba mi się szybka edycja zdjęć / filmów (iOS) z możliwością cofnięcia zmian w każdej chwili bez konieczności duplikowania plików (tak jak w przypadku Lightroom). I tutaj mam pytanie do Was bo do dziś nikt nie odpowiedział mi zapewne na kilka prostych pytań
1. Jak działa właściwie kompresja plików - zdjęcia / video? Czy jeżeli mam telefon o pojemności 64 GB, a dysk iCloud o pojemności 2 TB oraz włączoną kompresję to oznacza że w skompresowanej formie będę widział na urządzeniu wszystkie te pliki?
2. Co w przypadku jeżeli będę chciał zainstalować kolejne aplikacje a pamięć telefonu będzie pełna ponieważ zajmowana będzie właśnie przez skompresowane materiały z iCloud?
3. Jak ta kompresja ma się do codziennego użytkowania? Czy przeglądając zdjęcia i filmy na telefonie kompresja jest wizualnie zauważalna? Co w przypadku jak kliknę 'Edycja' - czy wówczas edytuję oryginalny plik czy skompresowany? Czy jak kliknę 'Udostępnij' (via Mail, Messenger itp.) to udostępniam oryginalny plik czy skompresowany?
Generalnie to marzy mi się aby Apple dodało opcję wyłączenia plików offline w telefonie Czyli wszystkie przechowywujemy tylko na iCloud, a mamy do nich dostęp z aplikacji Apple przeglądając w trybie online. Nie wspominając że super gdyby ta usługa współpracowała z Synology gdzie tworzyłby się automatyczny backup.
Poprawcie mnie jeżeli się mylę... w iCloud Drive aby podejrzeć plik iOS najpierw musi go pobrać na nasze urządzenie tak? Tzn nie jest tak jak w przypadku np OneDrive że klikniemy sobie w dany plik i podglądamy je online bez pobierania na nasze urządzenie?