Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Błąd wysyłania wiadomości na iPhone SE w sieci Virgin Mobile

• Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 camileq

camileq
  • 1 posts

Posted 17 July 2019 - 09:58

Witam,

Mam dość nietypowy problem z wysyłaniem wiadomości na iPhone SE. Operator to Virgin Mobile. Virgin korzysta z nadajników Play, Orange oraz T-Mobile. Sytuacja wygląda następująco:

- Będąc zalogowanym do dowolnej sieci, bez problemu mogę wykonywać połączenia, odbierać połączenia oraz korzystać z internetu. 

- Gdy telefon zaloguje się do Play lub Orange - działa wszystko ok, wysyłanie oraz odbieranie SMS również.

- Gdy telefon zaloguje się do T-Mobile - tutaj jest problem z wysyłaniem wiadomości. Bez problemu mogę wykonywać połączenia, internet działa, wiadomości mogę odbierać, natomiast nie ma szans na wysłanie wiadomości. Pojawia się błąd "Niedostarczona". 

Poprzednio korzystałem z iPhona 5S, wszystko działało bez problemu, niezależnie do której sieci telefon był zalogowany. Jest tutaj jeszcze jedna dziwna rzecz: chciałem sprawdzić i ewentualnie zmienić numer centrum wiadomości ale kod sprawdzający *#5005*7672# najwzwyczajniej nie działa (dołączony zrzut ekranu). Tak samo iOS nie przyjmuje kodu z właściwym numerem centrum wiadomości dla Virgina. W iPhone 5S nie miałem takiego problemu. 

Czy ktoś z was spotkał się z takim problemem? 

Z góry dziękuję za pomoc!

Attached Files

#2 Marcin Wójcik

Marcin Wójcik
  • 3 posts

Posted 11 September 2020 - 18:33

Ja dzisiaj pozbyłem się problemu z niewysyłaniem SMS na moim IPhone6S w sieci VirginMobile.

Problemem jest, że na karcie SIM jest zapisany stary numer centrum SMS (SMSC) i obecnie trzeba go zmienić na: +487909986222.

Jakiś czas temu Apple zablokowało w IOS możliwość zamiany SMSC ze względu na bezpieczeństwo (chyba były udane próby przekierowywania przez hakerów).

Virgin nie jest popularny zatem ma pewnie na stocku stare SIM'ki ze starym SMSC, które oferuje w 2020r.

Co trzeba zrobić?  

Użuj telefonu innego niż iphone = coś na android, symbian. Włóż do niego karte SIM i uruchom. Wejdź w ustawienia wiadomości i zmień nr SMSC.

Ja zrobiłem to na starej Nokii 6210.

Powodzenia.

• Gregory and wopo like this

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users