Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Stacja dokująca do Macbook Pro 13" Retina (early 2015)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 PC

PC
  • 22 postów

Napisano 30 maja 2019 - 10:36

Dzień dobry,

kilka dni temu zakupiłem laptopa Macbook Pro 13" Retina A1502 (early 2015) oraz monitor NEC EA27Q. Jako, że jest to monitor graficzny, potrzebuję podłączyć go z pełną kalibracją, a więc przez miniDisplayPort (HDMI nie oferuje przenosi pełnej kalibracji). Poza wyjściem obsługującym ten monitor potrzebuję jeszcze wyjść na:

• drugi monitor pomocniczy, tutaj już niekoniecznie z kalibracją, więc może być HDMI
  • kabel internetowy - Gigabit Ethernet
  • głośniki - audio minijack
  • mikrofon - audio minijack
  • dysk zewnętrzny - USB 3.0
  • tablet graficzny - USB
  • dodatkowe USB do ładowania telefonu czy innych urządzeń

Niestety nie mam wiedzy na temat kompatybilności poszczególnych portów i sądziłem, że wszystko uda mi się podłączyć przez stację dokującą na USB-C: https://kilojablek.p...DUAL4KDOCK.html (i-Tec USB-C CADUAL4DOCK). Po napisaniu do sklepu okazało się, że ta stacja nie będzie działała z moim MacBookiem i potrzebuję stacji na Thunderbolt 2. Niestety nie mogę znaleźć stacji na Thunderbolt 2 z interesującymi mnie wyjściami. 

Jest stacja na Thunderbolt 2: https://kilojablek.p...-HDMI-4K2K.html (i-tec THUNDERBOLT 2 Stacja dokująca 2xThunderbolt HDMI 4K2K), jednak nie ma wyjścia na miniDisplayPort. Czy jest możliwość przesłania sygnału za pomocą przejściówki Thunderbolt 2 -> miniDisplayPort? 

Czy istnieją w ogóle stacje dokujące podłączane przez Thunderbolt 2, które są w stanie spełnić moje wymagania czy jest to technicznie niemożliwe? Oczywiście najwygodniej, żeby wszystko poszło przez jeden kabel, ale jeśli nie ma takiej możliwości to czy jest inna opcja przy pomocy dodatkowych przejściówek, żebym mógł podłączyć interesujące mnie peryferia? 

Będę wdzięczny za wszelką pomoc. 

#2 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 888 postów

Napisano 30 maja 2019 - 21:23

Jednym kablem tego nie załatwisz. Raczej główny monitor przez miniDP i w wersji wypas Hub TB2 (są a raczej były takie, po jakieś 250$), który załatwi USB3, HDMI, Audio i Ethernet. W wersji taniej - drugi monitor przez HDMI albo miniDP oraz Hub USB 3.0 na sieć, dysk i resztę. W najtańszym wydaniu 5 kabli - bez stacji dokującej.

TB2 działa alternatywnie jako DP - nie trzeba żadnych przejściówek, choć oczywiście jest to wtyk miniDP. Jedna dziurka - dwie funkcje. Często taki kabel jest w pudełku z monitorem.

Dock https://www.amazon.c...t/dp/B00NAWCU7G - w opisie widać, że praktycznie tylko jeden monitor.

#3 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 30 maja 2019 - 21:52

Dzień dobry,

kilka dni temu zakupiłem... monitor NEC EA27Q. Jako, że jest to monitor graficzny, ...

W NEC-u rodzina monitorów graficznych nazywa się SpectraView. 

EA - to seria ekonomicznych monitorów biznesowych. Do grafiki wypadałoby przynajmniej wziąć PA.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#4 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 066 postów
Napisano 30 maja 2019 - 21:57

Co to znaczy "nie przenosi pełnej kalibracji"? Monitory graficzne kalibruje się zewnętrznym spektrofotometrem, a rezultaty tego procesu są zapisywane w elektronice monitora. Po złączu sygnałowym przesyłany jest zwykły sygnał RGB a nie jakaś kalibracja. Tak to działa w moim leciwym już Eizo sprzed ery DP i HDMI, podłączanym przez DVI i o ile czegoś nie przespałem, to nic się tutaj nie zmieniło.

#5 PC

PC
  • 22 postów

Napisano 31 maja 2019 - 00:55

WojtekWojtek - czyli dobrze rozumiem, że taka konfiguracja powinna działać i jedno wyjście USB 3.0 "uciągnie" tyle urządzeń:
  1. Laptop->wyjście Thunderbolt 2(mini DisplayPort)->kabel miniDisplayPort-DisplayPort->Monitor 1->kabel HDMI-HDMI->Monitor 2
  2. Laptop -> wyjście USB 3.0 -> HUB USB 3.0 (jeżeli potrzeba to aktywny z zasilaczem) -> :
  • przejściówka USB 3.0 - Ethernet -> kabel internetowy -> router
  • przejściówka USB 3.0 - audio -> słuchawki + mikrofon
  • dysk zewnętrzny USB 3.0
  • tablet graficzny USB 3.0

?

bee3 - SpectraView to nie nazwa serii monitorów, a dodatkowego programu do kalibracji, który jest do danych modeli monitorów dołączany. Mój monitor również będzie w zestawie z tym programem (SpectraView II), natomiast może rzeczywiście na wyrost było nazwanie tego modelu w pełni profesjonalnym monitorem graficznym, ale jest to "najwyższy" model serii biznesowej, który, według źródeł które czytałem, nadaje się jak najbardziej do półprofesjonalnych zastosowań graficznych. Model z serii PA kosztuje 2,5 tysiąca więcej i choć bym chciał to na razie nie mogę sobie na niego pozwolić :P 
A uściślając, pisząc o "monitorze graficznym" chodziło mi o podkreślenie potrzeby kalibracji, a nie oceny samej klasy monitora. 

Mikołaj Maciejko - szczerze mówiąc nie wiem co to dokładnie znaczy, bo jak widać po moich pytaniach w tym temacie, nie jestem zbyt biegły w tych tematach sprzętowych :P Opieram się jedynie na tym co przeczytałem, a na forach graficznych i fotograficznych właśnie takie informacje otrzymałem, że HDMI jest bardzo ubogie w kwestii możliwości kalibracji i generalnie nie jest zalecane do podłączania monitorów, jeżeli będziemy chcieli mieć jakąś możliwość edycji ustawień wyświetlanego obrazu, zmiany profili itp. Ja, przynajmniej na początku, będę korzystał z gotowych profili prekalibracyjnych, a nie zewnętrznego spektrofotometru, więc jak najbardziej będę takich opcji potrzebował. Natomiast jak to dokładnie działa technicznie z tym "przenoszeniem kalibracji" to przyznaję się, że nie mam pojęcia. 

#6 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 888 postów

Napisano 31 maja 2019 - 08:50

WojtekWojtek - czyli dobrze rozumiem, że taka konfiguracja powinna działać i jedno wyjście USB 3.0 "uciągnie" tyle urządzeń:

• Laptop->wyjście Thunderbolt 2(mini DisplayPort)->kabel miniDisplayPort-DisplayPort->Monitor 1->kabel HDMI-HDMI->Monitor 2
  • Laptop -> wyjście USB 3.0 -> HUB USB 3.0 (jeżeli potrzeba to aktywny z zasilaczem) -> :
  • przejściówka USB 3.0 - Ethernet -> kabel internetowy -> router
  • przejściówka USB 3.0 - audio -> słuchawki + mikrofon
  • dysk zewnętrzny USB 3.0
  • tablet graficzny USB 3.0
?

Tak, ale... jak podłączasz hub USB do jednego portu USB to dostępne pasmo dzieli się na porty huba. Więc myszy, tablety czy audio to nie problem. Ethernet to też nie tak wiele (1Gbps a port ma 5) ale dysk, jak szybki SSD, to taki dzielony port może go ograniczać. Wówczas możesz przełączyć dysk do drugiego, wolnego portu w maku. Poza tym mogą się zdarzyć akcesoria, które nic chcą działać przez huba. Możesz też znaleźć hub USB, który od razu ma Ethernet a nawet ethernet, audio i HDMI (ale nie dla 4k!!).

#7 pedros

pedros
  • 1 392 postów
  • SkądWAW, PL

Napisano 31 maja 2019 - 10:45

Możesz też znaleźć hub USB, który od razu ma Ethernet a nawet ethernet, audio i HDMI (ale nie dla 4k!!).

Są stacje dokujące USB z obsługą 4K, na przykład Kensington SD-4600P, jakiego używam z MacBookiem.

#8 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 066 postów
Napisano 31 maja 2019 - 11:34

Są stacje dokujące USB z obsługą 4K, na przykład Kensington SD-4600P, jakiego używam z MacBookiem.

Ale doczytałeś, że kolega pyta o rozwiązanie do Macbooka z 2015 roku, prawda?

#9 PC

PC
  • 22 postów

Napisano 31 maja 2019 - 13:19

Tak, ale... jak podłączasz hub USB do jednego portu USB to dostępne pasmo dzieli się na porty huba. Więc myszy, tablety czy audio to nie problem. Ethernet to też nie tak wiele (1Gbps a port ma 5) ale dysk, jak szybki SSD, to taki dzielony port może go ograniczać. Wówczas możesz przełączyć dysk do drugiego, wolnego portu w maku. Poza tym mogą się zdarzyć akcesoria, które nic chcą działać przez huba. Możesz też znaleźć hub USB, który od razu ma Ethernet a nawet ethernet, audio i HDMI (ale nie dla 4k!!).

Dysk będzie HDD stricte do archiwizacji danych, więc prędkość nie będzie tutaj jakimś priorytetem. 

HUB-a z ethernetem i audio jednocześnie szukam od dwóch dni i nic takiego nie znalazłem. Na USB-C jest tego masa, ale na USB 3.0 pusto. HDMI chyba nawet wygodniej będzie mi mieć na stałe podpięte z drugiego monitora, więc tu się problem rozwiązał. 

Dziękuję za pomoc, bo już się bałem, że bez stacji za ponad 1000 PLN to nic tutaj nie wymyślę, a teraz mi się trochę rozjaśniło. Mam jeszcze takie pytanie - czy w moim przypadku robi różnicę wybranie aktywnego HUB-a (z zasilaniem) zamiast pasywnego? Czy dodatkowa energia cokolwiek tutaj zmienia, czy problemów z zasilaniem to tutaj nie ma, a ograniczająca jest sama transmisja danych?

I jeszcze jedno pytanie - widziałem HUB-y z włącznikami przy każdym wyjściu. Czy takie rozwiązanie ma sens i coś zmienia? Czy HUB bez takiego czegoś jak ma 5 wyjść to z automatu dzieli te 5Gbps po 1 na każde wyjście czy jak mamy 4 porty puste i jeden podłączony to i tak pełna przepustowość pójdzie do tego jednego portu? Przepraszam za głupie pytanie i moją ignorancję w temacie elektroniki, ale zastanawia mnie sensowność takich rozwiązań. 

#10 pedros

pedros
  • 1 392 postów
  • SkądWAW, PL

Napisano 31 maja 2019 - 18:09

Ale doczytałeś, że kolega pyta o rozwiązanie do Macbooka z 2015 roku, prawda?

To wspomniane w pierwszym poście USB-C mnie zmyliło… Sorry!

Dysk będzie HDD stricte do archiwizacji danych, więc prędkość nie będzie tutaj jakimś priorytetem. 

HUB-a z ethernetem i audio jednocześnie szukam od dwóch dni i nic takiego nie znalazłem. Na USB-C jest tego masa, ale na USB 3.0 pusto. HDMI chyba nawet wygodniej będzie mi mieć na stałe podpięte z drugiego monitora, więc tu się problem rozwiązał. 

Kensington SD-4700P USB 3.0/USB-C. Testowałem z Airem. Działa, ale ograniczenie do 2K i audio w pojedynczym mini-jack in-out. :/ Poza tym działa na sterownikach DisplayLink, więc systemy macOS 10.13.4-10.13.6 będą miały problemy…

Użytkownik pedros edytował ten post 31 maja 2019 - 18:13

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych