Witam,
od kilku dni dostaje po kilka maili od "Apple <no_reply@email.apple.com>" zatytułowane "Your invoice from Apple."
Jest to niby rachunek za pobranie jakiejś aplikacji której nazwa jest podana w "chińskich" znaczkach
Kila przerzuciłem do SPAMu i Gmail nauczył się i teraz wrzuca te maile od razu do folderu ze spamem.
Olałbym te maile gdyby nie to, że w tych mailach pod pozycją "BILLED TO" są moje prawdziwe dane - imię, nazwisko, adres i ostatnie 4 cyfry karty (nie pamiętam już numeru tej karty, bo to jakaś mega stara karta, ale numer wydaje się być znajomy, więc nie zdziwiłoby mnie to, że i numer karty sie zgadza).
W maila wszedłem, ale oczywiście żadnych linków nie klikałem.
Z produktami Apple ostatni raz miałem do czynienia kiedy miałem iPhone 3s i potem iPodem Touch. Powiedzmy, że ostatni raz logowałem sie na konto Aple jakieś 4-6 lat temu.
Nie pamiętam jakie miałem hasło, więc zmieniłem je teraz, ale z racji , że była tam podpięta karta to nie było to raczej proste hasło, tylko składające sie z losowych znaków. Mogło jedynie powtarzać sie na innych "pewniejszych" stronach np. allegro.
Ogólnie jestem ostrożny. Nie wchodzę na podejrzane strony, nie klikam linków podejrzanych linków, nie pobieram plików z nieznanego źródła itd. Nie miałem nawet nigdy zainfekowanego komputera. Jedynie pendrive jak się wpinało go an uczelni do PC żeby coś wydrukować w punkcie ksero.
Był gdzieś ostatnio jakiś wyciek danych o którym nie słyszałem?
Ktoś jeszcze dostaje takie maile?