Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nie mogę zainstalować na nowo Yosemite


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 violta

violta
  • 20 postów

Napisano 11 maja 2019 - 20:17

Cześć!

 

Walczę z tym od wczoraj.
Chciałam sformatować kompa całkowicie (macbook pro 2009) i wgrać system na nowo (Yosemite), bo mac robił mi problemy.
I 1 problem pojawił się przy instalowaniu na nowo,, system mi nie pozwolił się zainstalować, cały czas wyskakiwał problem, 3 minuty po rozpoczętej instalacji.
Wtedy wymazałam narzędziem dyskowym wszystkie dyski (chyba)

I tu się zaczęły dodatkowe problemy, bo komputer włącza się tylko do trybu instalacji,,, problemem jest też, że nawet jak wciskam cmd+alt,, to nie pokazuje mi ani jednego dysku do wyboru startu
Ponadto próbowałam każdej kombinacji cmd+R , cmd+R+opt, itd.
Jak wchodzę w dyski przez narzędzie dyskowe to są moje dyski. Ale komp mi z nich nie startuje :(

Nawet utworzyłam bootowalny usb na drugim komputerze i z niego próbowałam zainstalować system i to mnie kieruje do wyboru na jakim dysku chcę się zainstalować,, wybieram jeden z dysków i po kilku minutach od rozpoczęcia instalacji mam komunikat:

Nie można było zainstalować systemu OS X na komputerze.
Nie można było ukończyć tej operacji. Undefined error: 0
Zakończ instalator, aby uruchomić ponownie komputer i spróbować jeszcze raz.

No i teraz mój komputer się nawet nie odpala, za każdym razem odpala się do trybu instalacji, a tam za każdym razem niepowodzenie :(

Proszę o pomoc....
 



#2 DanielF

DanielF
  • 5 052 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 11 maja 2019 - 21:09

bo mac robił mi problemy. - a jakie problemy, bo może były to objawy padającego dysku HDD lub słynna tasiemka do dysku

Zrób reset PRAM, a przy starcie trzymaj ALT to będzie wybór bootowania. Te stare maki nie mają partycji odzyskiwania systemu z sieci więc ten skrót z R nie działa


Użytkownik DanielF edytował ten post 11 maja 2019 - 21:10

Fallout ...war, war never changes...

#3 violta

violta
  • 20 postów

Napisano 11 maja 2019 - 22:25

problemy typu: że nie łączył się do nowych wifi, pokazywał mi, że mam błędne hasło, mimo, że hasło było ok. Zegar się przestawiał na 00:00.. data też. No i nie mogłam wgrać na nowo systemu. Ale do tej pory mac się włączał i działał.

Mam dwa dyski w tym macu i na żadnym z nich nie mogę wgrać na nowo systemu.

Robiłam reset PRAM opt + cmd+ P + R

Trzymałam przy starcie alt i pojawił się tylko bootowalny usb, na którym mam yosemite

 



#4 DanielF

DanielF
  • 5 052 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 11 maja 2019 - 22:44

poszukaj jak w Terminalu ustawić zegar i datę bo były przypadki, że przez to system się nie instalował - terminal jest w instalatorze

 

https://www.macworld...e-verified.html


Użytkownik DanielF edytował ten post 11 maja 2019 - 22:49

Fallout ...war, war never changes...

#5 violta

violta
  • 20 postów

Napisano 11 maja 2019 - 23:23

dziękuję bardzo, rzeczywiście znów była przestawiona data. ustawiłam ją wg tego co mi przesłałeś, ale dalej instalacja nie chce iść,, po 5 sekundach wyskakuje:

Nie można było zainstalować systemu OS X na komputerze.
Nie można było ukończyć tej operacji. Undefined error: 0
Zakończ instalator, aby uruchomić ponownie komputer i spróbować jeszcze raz.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych