Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Monitor do Macbooka Pro USB-C

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 DonMadis

DonMadis
  • 7 postów

Napisano 09 kwietnia 2019 - 14:45

Cześć wszystkim, przymierzam się do zakupu monitora dla mojego Macbooka Pro 15 TB 2016. Na "papierze" idealnym rozwiązaniem wydają się być monitory ze złączem USB-C, które po jednym kablu przesyłają obraz 4K 60hz, dane z huba usb, sieć ethernet i jeszcze ładują Maka. Mam na oku dwa modele:

Philips 328P6VUBREB/00 - link: https://www.philips.pl/c-p/328P6VUBREB_00/brilliance-monitor-lcd-ze-zlaczem-dokujacym-usb-c

oraz

LG 32UD99-W - link: https://www.lg.com/pl/monitory/lg-32UD99-W

Philips wydaje się być bardziej praktyczny ze względu na cztery porty USB 3.0 (hub) i gniazdo Ethernet, jego moc ładowania po USB-C to 60W. LG z tego co przeczytałem ma dużo lepszy obraz jednak posiada tylko dwa porty USB 3.0 (hub), nie posiada Ethernet a moc ładowania przez USB-C to 40W. Do Macbooka Pro 15 z Touch Barem dołączany jest zasilacz 87W więc dużo mocniejszy niż deklarowana moc ładowania tych monitorów stąd moje pytanie - czy te 60W (Philips) lub 40W (LG) dadzą radę z ładowaniem w/w Macbooka podczas pracy?

Dodatkowo chciałem się dowiedzieć jak w praktyce wygląda używanie takiego monitora (być może ktoś z Was taki ma). Głównie chodzi mi właśnie o ładowanie, o stabilność działania gdy wszystko leci po tym jednym kablu USB-C.

Liczy się też obraz, monitora będę używał głównie do pracy w programie Ableton Live jednak chciałbym aby sprawdzał się również przy zabawie ze zdjęciami. Jakaś gra pewnie też się czasem pojawi :)

Z góry dziękuję za pomoc w wyborze oraz rozjaśnienie moich wątpliwości dotyczących dokowania USB-C.

#2 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 888 postów

Napisano 09 kwietnia 2019 - 15:40

Mam inny monitor LG (88) z USB-c - działa ładnie, ale jak jest pobierany obraz z komputera, to porty w monitorze działają w trybie 2.0 (480Mbps). Uczestniczyłem już na forum w dyskusji w sprawie tego problemu na innym monitorze LG (nowszym). Fizyczny port USB C realizuje przesyłanie displayport w trybie alternate (zamiennym) - po prostu część kabelków zaczyna działać jak w DP, choć wtyczka jest inna. Niestety w tej implementacji są to linie używane do USB SS (3.1) i prędkość na hubie jest mizerna. Zasilanie i USB 2.0 są z definicji zawsze dostępne. Z moich testów wynika, że albo video albo szybkie USB (jak obraz na ten monitor wysyłam z innego portu przez przejściówkę do HDMI a usb-c jest nadal podłączone to porty USB w monitorze działają jako 3.1).

W praktyce tylko huby/monitory w pełni wykorzystujące TB3 dadzą jednocześnie 4k60Hz i szybkie dane. USB-C nie. Huby USB-C (nie drogie TB3) dają USB 3.1 ale razem z 4k30Hz.

Nie wiem jak z Philipsem, ale lepiej sprawdź, byś się nie zawiódł. Alternatywa - drogi hub TB3 i do tego dowolny monitor (takie huby mają HDMI albo DP) lub monitor DP 5K od Apple (monitor 4K ma tylko porty wyjściowe 480Mbps!!! mimo gniazdek USB-C - tak twierdzi samo APPLE).

Co do ładowania - moc 60W spowoduje, że będzie się wolno ładował, a przy dużym obciążeniu może nawet rozładowywać baterię. Ja mam jednak Air Retina, więc mocy jest aż nadto.

Podsumowując - słodko nie jest, ale (drogie) rozwiązania są. Teraz wolał bym hub TB3 i dwa tańsze monitory. Wtedy jeden kabel i więcej użyteczności.

#3 DonMadis

DonMadis
  • 7 postów

Napisano 09 kwietnia 2019 - 17:50

Mam inny monitor LG (88) z USB-c - działa ładnie, ale jak jest pobierany obraz z komputera, to porty w monitorze działają w trybie 2.0 (480Mbps). Uczestniczyłem już na forum w dyskusji w sprawie tego problemu na innym monitorze LG (nowszym). Fizyczny port USB C realizuje przesyłanie displayport w trybie alternate (zamiennym) - po prostu część kabelków zaczyna działać jak w DP, choć wtyczka jest inna. Niestety w tej implementacji są to linie używane do USB SS (3.1) i prędkość na hubie jest mizerna. Zasilanie i USB 2.0 są z definicji zawsze dostępne. Z moich testów wynika, że albo video albo szybkie USB (jak obraz na ten monitor wysyłam z innego portu przez przejściówkę do HDMI a usb-c jest nadal podłączone to porty USB w monitorze działają jako 3.1).

W praktyce tylko huby/monitory w pełni wykorzystujące TB3 dadzą jednocześnie 4k60Hz i szybkie dane. USB-C nie. Huby USB-C (nie drogie TB3) dają USB 3.1 ale razem z 4k30Hz.

Nie wiem jak z Philipsem, ale lepiej sprawdź, byś się nie zawiódł. Alternatywa - drogi hub TB3 i do tego dowolny monitor (takie huby mają HDMI albo DP) lub monitor DP 5K od Apple (monitor 4K ma tylko porty wyjściowe 480Mbps!!! mimo gniazdek USB-C - tak twierdzi samo APPLE).

Co do ładowania - moc 60W spowoduje, że będzie się wolno ładował, a przy dużym obciążeniu może nawet rozładowywać baterię. Ja mam jednak Air Retina, więc mocy jest aż nadto.

Podsumowując - słodko nie jest, ale (drogie) rozwiązania są. Teraz wolał bym hub TB3 i dwa tańsze monitory. Wtedy jeden kabel i więcej użyteczności.

Nie miałem pojęcia o tym, że USB może działać w trybie 2.0 gdy po kablu leci obraz. Czy mógłbyś mi podać jakiś przykład takiego HUB'a oraz monitora w pełni wykorzystującego TB3 który ogarnie na jednym kablu 4K60hz, szybkie dane i ładowanie? Dzięki wielkie!

#4 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 888 postów

Napisano 09 kwietnia 2019 - 19:11

Monitor: https://www.apple.co...ine-5k?fnode=4c

Dock (do dowolnego monitora). https://www.apple.co...fh=4595%2B45e3

#5 DonMadis

DonMadis
  • 7 postów

Napisano 10 kwietnia 2019 - 16:51

Monitor: https://www.apple.com/pl/shop/product/HKN62/monitor-lg-ultrafine-5k?fnode=4c

Dock (do dowolnego monitora). https://www.apple.com/pl/shop/product/HKQ12ZM/A/stacja-dokująca-belkin-thunderbolt-3-express-dock-hd?fnode=8b&fs=f%3Ddock%26fh%3D4595%252B45e3

Dziękuje za pomoc, chyba zdecyduje się na docka i monitor LG. 

#6 Forti

Forti
  • 55 postów
Napisano 11 kwietnia 2019 - 11:02

Stacja dokująca za 1600,- aby móc korzystać w pełni możliwości z komputera i monitora? -,-

#7 DonMadis

DonMadis
  • 7 postów

Napisano 11 kwietnia 2019 - 16:44

Stacja dokująca za 1600,- aby móc korzystać w pełni możliwości z komputera i monitora? -,-

Nie. Stacja dokująca za 1600,- aby móc ZMIENIĆ Macbooka w komputer stacjonarny podłączając go na biurku jednym kablem. Moim zdaniem jest to bardziej opłacalne (dla osób, które mają mocne Macbooki i pracują na przemian w domu i poza domem) niż kupowanie zbliżonego parametrami Maka Mini lub iMaka.

#8 tonymontana

tonymontana
  • 4 postów

Napisano 06 listopada 2020 - 13:14

Czyli jak dobrze rozumiem, lepiej zakupić dobry monitor 4K i podłączyć go po HDMI pod takiego huba, którego posiadam, niż kupować monitor z USB-C?

https://www.cortland.pl/satechi-hub-usb-c-3xusb-3.0-hdmi-power-delivery-sd-microsd-gigabit-ethernet-gwiezdna-szarosc.html

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych