witam
1. co jest syslogd ?
2. czemy zżera coraz więcej ramu?
3. czy można to jakoś ograniczyć ?
pozdrawiam

syslogd
Rozpoczęty przez
TomekGO
, 23 lut 2008 14:40
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 23 lutego 2008 - 14:40
Napisano 23 lutego 2008 - 14:58
Za Wiki:
Syslog – program, jedno z najważniejszych narzędzi systemowych w systemie operacyjnym linux.
Umożliwia rejestrowanie zdarzeń zachodzących w systemie przy pomocy scentralizowanego mechanizmu. Pozwala na rejestrowanie informacji pochodzących z źródeł: zgłoszeń przekazywanych przez bibliotekę systemową, oraz informacji pochodzących od jądra systemu. Program ten działający w tle dokonuje sortowania wpisów i decyduje co zrobić z informacją, stosując dwa kryteria przy podjęciu decyzji: priorytet i źródło komunikatu.
U mnie ten proces zajmuje około 500kb. Uruchom program console i przejrzyj logi - może któryś z procesów dostał kręćka i wrzuca megabajty do plików z logami.
Pozdrawiam
Syslog – program, jedno z najważniejszych narzędzi systemowych w systemie operacyjnym linux.
Umożliwia rejestrowanie zdarzeń zachodzących w systemie przy pomocy scentralizowanego mechanizmu. Pozwala na rejestrowanie informacji pochodzących z źródeł: zgłoszeń przekazywanych przez bibliotekę systemową, oraz informacji pochodzących od jądra systemu. Program ten działający w tle dokonuje sortowania wpisów i decyduje co zrobić z informacją, stosując dwa kryteria przy podjęciu decyzji: priorytet i źródło komunikatu.
U mnie ten proces zajmuje około 500kb. Uruchom program console i przejrzyj logi - może któryś z procesów dostał kręćka i wrzuca megabajty do plików z logami.
Pozdrawiam
Napisano 23 lutego 2008 - 18:47
dzęki ale jeżeli chodzi o trochę bardziej zaawansowaną informatykę to jestem żółtodziobem, otwożyłemkonsole, wyświeliłó mi coś i nic więcej nie wiem czy mógłbyś mi coś bardziej szczególowo poradzić mi syslogd zajmuje w tej chwili 500mb a potrafi 900mb i wiecej
Napisano 25 lutego 2008 - 18:17
ok poczytalem i nic niewiem
czy ktos moze udzielic jakies jasnej porady
czy czeka mnie reinstalacja najlepszego systemu na swiecie....
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych