Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

syslogd

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 TomekGO

TomekGO
  • 6 posts

Posted 23 February 2008 - 14:40

witam 1. co jest syslogd ? 2. czemy zżera coraz więcej ramu? 3. czy można to jakoś ograniczyć ? pozdrawiam

#2 jhartman

jhartman
  • 668 posts

Posted 23 February 2008 - 14:58

Za Wiki:

Syslog – program, jedno z najważniejszych narzędzi systemowych w systemie operacyjnym linux.

Umożliwia rejestrowanie zdarzeń zachodzących w systemie przy pomocy scentralizowanego mechanizmu. Pozwala na rejestrowanie informacji pochodzących z źródeł: zgłoszeń przekazywanych przez bibliotekę systemową, oraz informacji pochodzących od jądra systemu. Program ten działający w tle dokonuje sortowania wpisów i decyduje co zrobić z informacją, stosując dwa kryteria przy podjęciu decyzji: priorytet i źródło komunikatu.

U mnie ten proces zajmuje około 500kb. Uruchom program console i przejrzyj logi - może któryś z procesów dostał kręćka i wrzuca megabajty do plików z logami.

Pozdrawiam

#3 TomekGO

TomekGO
  • 6 posts

Posted 23 February 2008 - 18:47

dzęki ale jeżeli chodzi o trochę bardziej zaawansowaną informatykę to jestem żółtodziobem, otwożyłemkonsole, wyświeliłó mi coś i nic więcej nie wiem czy mógłbyś mi coś bardziej szczególowo poradzić mi syslogd zajmuje w tej chwili 500mb a potrafi 900mb i wiecej

#4 present_day

present_day
  • 975 posts

Posted 23 February 2008 - 19:09

Poszukaj tu, może znajdziesz coś ciekawego.

#5 TomekGO

TomekGO
  • 6 posts

Posted 25 February 2008 - 18:17

ok poczytalem i nic niewiem czy ktos moze udzielic jakies jasnej porady czy czeka mnie reinstalacja najlepszego systemu na swiecie....

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users